Beauty Routines: Hampaiden ja suun hyvinvointi

Hampaiden hyvinvointi.jpg

 

En ole pitkään aikaan ollut näin fiiliksissä postauksesta! Nimittäin, nyt avaudun itselleni tärkeästä aiheesta: hampaista ja suun hyvinvoinnista.

 

Olen täällä blogissa ohimennen maininnut hammasprokkiksestani ja viime viikolla sain hoidon lopullisesti päätökseen, kun sain käsiini Vivera-hammasmuotit, jotka tukevat toivottua lopputulosta. Lisäksi kalvot suojaavat hampaita yölliseltä narskuttelulta.

Elikkäs siis laitoin tänä vuonna hampaat vimosen päälle kuntoon eSmilessä, jossa minulle tehtiin viiden kuukauden oikomishoito Invisalignilla. Sen lisäksi, että oionta suoristi hampaani, hammaskaartani levennettiin ja sain purennan kuntoon. Minulla oli aika vakava bruksismi, joka saatiin kuriin hoidon myötä.

Loppusilauksena etuhampaisiin rakennettiin lisäpituutta kerrostusmuovilla ja samalla bruksismin aiheuttamat kulumat tasoitettiin.

Haluan pitää hampaistani entistä parempaa huolta nyt kun ne on fiksattu kuntoon perinpohjaisesti. Hammasharjan lisäksi meikäläisen kotihoito-rutiineihin kuuluu niin paljon muuta, että ajattelin vähän avata niitä myös täällä.

Ehkäpä joku teistä innostuu vaihtamaan hammastahnaa tai kokeilemaan AirFlossia taikka kuparista kielen puhdistajaa.

Olen tarkka hampaiden ja suun hyvinvoinnista ihan jo siksi, että esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit voivat olla lähtöisin suussa piilevistä tulehduksista. Hyvällä hygienialla voidaan ehkäistä monien bakteeripesäkkeiden leviämistä verenkiertoon ja sitä kautta ehkäistä monia vakavia sairauksia, kuten sydäninfarktia.

 

Hampaiden hyvinvoinyi - 3.jpg

 

Hammasvälit ja ikenet

 

Pakko myöntää, että olen laiska käyttämään tavallista hammaslankaa. Käytin ennen Gumin automaattista hammaslankainta, johon oli myös olemassa vaihdettava hammaslankakerä. Tällöin ei tarvinnut vaihtaa lankaimen päätä joka kerran jälkeen. Tuote mullisti mun hampaiden kotihoidon, mutta en ole enää moneen vuoteen nähnyt näitä Suomen markkinoilla. Jos joku tietää, mistä saa, niin otan mieluusti vinkit vastaan.

 

Niiden hyvien vanhojen aikojen jälkeen kylppärin kaapista alkoi löytymään mitä ihmeellisimpä juttuja. Minulla on tiukat hammasvälit ja etenkin nyt kun retentiolanka on paikoillaan (metallilanka hampaiden takana, joka pitää hampaat suorassa), niin lankaaminen on entistä haastavampaa. Tällä hetkellä Oral B:n Superfloss on must. Se on erikoishammaslanka, joka on ihanteellinen hammasrautojen, siltojen ja laajojen hammasvälien puhdistukseen. Langan jäykempi pää on helppo viedä siltojen tai kiinteiden oikomiskojeiden alle.

Vielä iisimpikäyttöinen on hammasväliharjat. Harjas on tiheää nailonharjasta, joka puhdistaa hampaiden välit todella tehokkaasti. Näitä pidän aina laukussa messissä, sillä uusiin hammasväleihin tahtoo jäädä helpommin ruokaa.

 

Eikä siinä vielä kaikki! Hurahdin ja menin hankkimaan Philips Sonicaren AirFlossin.

Yksinkertaistettuna laite on minikokoinen painepesuri, joka putsaa hammasvälit (suu)vedellä. Se on kieltämättä hassu vekotin ja poikaystäväni saa joka kerta naurukohtauksen, kun käytän sitä. Mutta, se kyllä pelastaa laiskemman lankaajan elämän! Se poistaa tehokkaasti plakkia ja on tutkittu, että se on yhtä tehokas kuin tavallinen hammaslanka.Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Niih.

 

Hampaiden Hyvinvointi - 1.jpg

 

Kielen puhdistus

 

Äiti opetti minua jo pienenä likkana, että kieli pitää puhdistaa harjauksen yhteydessä. Käytin pitkään muovista kielenpuhdistajaa, kunnes oli aika laittaa se vaihtoon ja ystävien suosituksesta hankin tilalle kuparisen. Ayurvedassa on suositaan kuparia, koska se on antibakteerinen ja kielen puhdistus pidetään yhtä tärkeänä kuin hampaiden harjausta. En voisi olla enempää samaa mieltä. Ylimääräiset bakteerit on hyvä saada pois kielestä.

 

Oikeanlainen hammastahna

 

Hammastahna! My favourite subject! Okei. Sain ensimmäiset reiät hampaisiini, kun jossain vaiheessa elämääni päätin elää vegaanisesti ja luomusti. Vegaanius ei liity tähän, mutta käytin useamman vuoden ajan luomu-hammastahnaa, joka EI SISÄLTÄNYT FLUORIA. Olemme kaikki yksilöitä ja minulla kävi huono tuuri tämän kanssa. Reiät paikattiin ja hammaslääkäri kehotti vaihtamaan sellaseen tahnaan, joka sisältää vähintään 1450 ppm fluoria. Fluori vahvistaa hammaskiillettä ja ehkäisee bakteerien hapontuottoa, mikä aiheuttaa reikiintymistä.

Sen lisäksi, että hammastahnassa on oltava fluoria, niin tsekkailen usein myös tahnan hankausarvot. Ammattilaisten mukaan RDA-arvon kannattaisi olla alle 100. Liian hankaavat tahnat (ja valkaisutuotteet) rikkovat hammaskiillettä ja voivat aiheuttaa vihlontaa. Hello, täällä yks muija, joka on oppinut kantapään kautta epäilyttävien valkaisuaineiden käytöstä.

Kolmas tärkeä ominaisuus: hammastahnassa ei saa olla natriumlauryylisulfaattia, eli SLS:ää. Kosmetiikkatuotteiden vaahtoaminen johtuu tästä ainesosasta, mikä hammastahnoissa voi aiheuttaa aftoja suuhun ja lisäksi vaikuttaa limakalvoihin.

Haluan kuitenkin, että hammastahna myös valkaisee hampaita (kuka ei?!), joten pienen markkinatutkimuksen tuloksena Yotuelin hammastahnat on ja pysyy. Lisäksi laukusta löytyy saman yrityksen valkaisukynä, jota käytän kuuriluontoisesti. Totta puhuen, olen vähän koukussa siihen!

 

 

Hampaiden hyvinvointi - 4.jpg

Hampaiden hyvinvointi-3.jpg

 

Sähköhammasharja ajastimella

 

Lopuksi vielä, sähköhammasharjasta en luovu. Vaihtopäät voisivat ihan hyvin olla biohajoavia ja joskus lähitulevaisuudessa se varmaan on ihan realistista. Käytössä on Oral B:n hammasharja, jossa on myös ajastin. Miellän sen tärkeäksi ominaisuudeksi hammasharjassa, sillä pesen hampaat aamuin illoin kahden minuutin ajan.

 

Mikäli hammasjutut kiinnostaa, niin kirjoittelin Invisalign-kokemuksesta ja hampaiden pidennyksestä yes girliin pitkän stoorin. Lisäksi sieltä löytyy ennen/jälkeen -kuvia.

 
 
Lue myös:
Vahvempana kuin koskaan
Kaikkien aikojen lempparit Lumenelta
 

 

Kommentit (5)
 1. Ei liity nyt tähän postaukseen, mutta mihin asti tuo Lumenen joulukalenteriarvonta on voimassa? Postauksessa ei ollut siitä mitään mainintaa tai onko kalenteri arvottu.

  1. Se on valitettavasti jo arvottu 🙁 Ja postauksen lopussa lukee, että arvonta on päättynyt. 

 2. Hei,
  Mulla on kans puolentoista vuoden oikominen eSmilessä ja Invisalign- oikomisella. Olen ollut supertyytyväinen jo vuoden sisällä tulleisiin tuloksiin ja en malta odottaa että oikominen olisi valmis. Suosittelen harkitsemaan jos jokin hampaissa häiritsee ja vaatii korjauksia. Henkilökunta on ihan supermukavaa, mikä on tosi iso plussa, siellä on aina hauska käydä 🙂

  1. 100% samaa mieltä sun kanssa! eSmilen henksu on niin ihanaa porukkaa ja tekee olon super kotoisaksi joka kerta 🙂

   Ja ihana kuulla, että oot ollut super tyytyväinen. Lopputuloksesta tulee aivan taatusti huikea! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *