Eniten ärsyttää

Kriselda Twinset

 

Black Friday ja sen tuputtaminen. Mietin pitkään kirjoitanko aiheesta, sillä ajatukseni ovat vähän ristiriitaiset. Blogiani aiemmin lukeneet saattavat tietää, että inhoan shoppailua ja 7 vuotta muoti- ja vaatealalla on tehnyt tehtävänsä ja aiheuttanut vastareaktion kaikkeen hypetykseen. En vain ymmärrä sitä, että ihmiset menevät sekaisin tavarasta.

 

Kriselda Twinset

 

Mitä tulee Black Fridayhin, niin vietin viime kiitospäivän Kaliforniassa. Siellä koko juhla on relevantti. Minusta kuitenkin tuntui, että paikalliset olivat enemmän innoissaan kulutushysteriasta, kuin itse kiitospäivästä ja se näkyi esimerkiksi siinä, että kauppakeskuksiin lähdettiin suoraan kiitospäiväpöydästä. Tulipahan pienenä kulttuurishokkina, kun kaupat olivat yötä myöten auki ja jengi jonotteli pitkin kauppakeskusta päästäkseen ostamaan mm. paskalaatuisia pikkareita. Tavallaan aika tragikoomista, mutta valitettavasti tämä meidän länsimainen kulttuuri perustuu pitkälti kuluttamiseen ja alamme vasta nyt heräilemään siihen, että ehkä elämässä on jotain muutakin.

 

Kriselda Twinset

Kriselda Twinset

 

Ja mitä tulee siihen ristiriitaisuuteen, niin Black Friday -alennukset voivat oikeasti olla suurena apuna, kun on ahtaalla. Mietin vaan niitä suurperheitä, jotka jonottelivat Targetissa superhalpoja telkkareita. Tällaiset isot alennuspäivät ovat win-win sekä kaupalle, että kuluttajalle, kun kaupat saavat nopeutettua (tai kirittyä) varastojensa kiertoa ja ihmiset, joilla on oikea tarve, saavat tavaran sellaisella hinnalla, joka täsmää omaan taloudelliseen tilanteeseensa.

 

Kriselda Twinset

 

Omassa ammatissani ja muotibloggaajana sorrun itsekin tuputtamaan koko ajan uutta tavaraa. Onhan näissäkin kuvissa kiva asu, joka voi aiheuttaa jollekin ostomotiivin. Hello ristiriita. Mutta, kaikkien ostokäyttäytymiseen vaikuttaa aina taustalla oleva tarve ja suosittelen tsekkamaan nämä aina ajankohtaiset shoppailuvinkit, ennen kuin ostaa mitään turhaa!! Järki ja vastuu omasta kuluttamisesta on kaikilla itsellään hallussa. Toivottavasti.

Ja jos kuulut meikäläisen kastiin, niin hyvää Älä osta mitään –päivää! Paitsi ruokaa. Minut voi bongata tänään 100% varmasti ruokakaupasta.

 

Kuvat: Mona Salminen
Asu: Twinset
Paikka: Radisson BLU Seaside

 

Lue myös:
Millaisen mielenlaadun sinä haluaisit?
10 x Shoppailuvinkkejä

 

 

INSTAGRAM (@KRISELDA) / FACEBOOK / PINTEREST

 

 

 

 

Kommentit (8)
  1. Ihana teksti ja oon tosi samoilla linjoilla! Itselläni myös hyvin ristiriitaisia tunteita koko päivästä kuten ylikuluttamisesta muutenkin. Toisaalta rakastan sitä, että on jotakin uutta ja piristävää, mutta olen alkanut miettimään omaa kulutuskäyttäytymistäni, ja ennen kaikkea sen seurauksia, näin ”vanhemmalla” iällä. Haluan panostaa entistä enemmän laatuun, eettisyyteen ja oikeasti tarpeellisen ostamiseen, ja tässä mulla on vielä kehitettävää. Tietysti laatuun ja hyviin arvoihin panostamalla yksittäiset ostokset maksavat enemmän (ellei osta käytettynä), mutta silloin niitä tulee tehtyä harvemmin. Tietoa on nykyään niin paljon tarjolla ylikuluttamisen varjopuolista, että vähän pakostakin pistää miettimään omaa kulutuskäyttäytymistään ja sitä, miten sitä voisi parantaa ”fiksumpaan” suuntaan..! Kivaa viikonloppua sinulle 🙂

    1. Niinpä! Hyviä pointteja, joiden jokaisen pitäisi pohtia. Laatu, hinta ja eettisyys ovat haastavia juttuja isoille yrityksille, mutta onneksi monet – esimerkiksi Patagonia – on vetämässä tätä oikeaan suuntaan ja, josta muiden kannattaisi ottaa mallia. Läpinäkyvyys on tällä hetkellä NIIN tärkeää, kun kuluttajat ovat yhä tietoisempia omista valinnoistaan. Valitettavan usein kuitenkin nähdään, että yritykset sortuvat greenwashingiin, jolla he pyrkivät puhdistamaan omaa mainettaan, kun heidän liiketoiminta on kuormittavaa ympäristölle. Vaikeita juttuja 😀 Haluaisi toimia oikein, mutta loppupeleissä kaikki tavat toimia ovat jollain tapaa huonoja.

  2. word! mua on nyt tänä vuonna ihmetyttänyt black fridayn muuttuminen black weekiksi. Eikö pelkkä perjantai riitä? :—D Oon täysin samaa mieltä sun kanssa tästä jutusta, toisaalta on tietenkin huippua ostaa jotain tarvitsemaansa halvemmalla (varsinkin jos oma budjetti on pieni), mutta tämä kulutushysteria mitä tuntuu tulevan ihan jokapuolelta somesta tämän päivän aikaan (ja no miksei muutenkin) on ihan kamalaa.

    1. Apua! Black Weekiin en ole vielä törmännyt, mutta Black Weekendiin kyllä. Niinpä, eikö perjantai riitä…? Ristiriitainen juttu, kun tämä on erinomainen aika hankkia esimerkiksi joululahjoja tai nimeomaan, jos oli aikeissa muutenkin hankkia jotain kalliimpaa (esim. talvitakki). Mutta, toivottavasti jengi pitää järjen päässä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *