Must-have: Villakampa

Kriselda

 

 

Tämä tässä on tärkein hankintasi tänä talvena (siis tulevana talvena): villakampa. Rakkaalla kammalla on monta kutsumanimeä. Joskus sitä sanotaan cashmere-kammaksi ja joskus taas nyppykammaksi.

Uskallan väittää, että yhä useampi on tietoisempi siitä, mitä materiaaleja kelpuuttaa vaatekaappiinsa. Neuleissa kannattaa suosia luonnonkuituja, kuten villaa, cashmereä, jakkia tai mohairia. Myös puuvilla toimii erinomaisesti neuleissa ja vieläpä ympäri vuoden. 

Suosituimpina materiaaleina talvineuleissa taitavat kuitenkin olla villa ja cashmere, joita on eri laatuisia. Mitä hienompaa ja pehmeämpää kuidut ovat sitä herkemmin neulos nyppyyntyy. Myös kuitujen pituuksilla on merkitystä. Nypyt ovat siis ominaisuus, ei laatuvirhe.

 

Mikäli haluaa välttää nyppyyntyviä vaatteita suosittelen turvautumaan filamenttikuituisiin vaatteisiin eli yksisäikeisiin kuituihin, kuten silkkiin tai synteettisiin kuituihin. Kaikki synteettiset kuidut eivät ole pahasta; teknisissä vaatteissa suosin polyesteria, polyamidia ja elastaania. Myös muuntokuiduista löytyy erinomaisia materiaaleja, kuten viskoosi (voidaan käyttää myös katkokuituna) ja lyocell. 

Usein filamenttikuituja sekoitetaan luonnonmateriaaleihin lisäämään niihin kestävyyttä. Esimerkiksi mohairia on hyvin usein vahvistettu polyamidilla. Myös karkea mohairkuitu tarvitsee harjausta ja siihen taas sopii parhaiten mohairharja!

 

 

Ei siis hätää, vaikka villa- tai cashmereneuleeseesi syntyy nyppyjä. Se on täysin luonnollista, eikä ulkopuolista hankausta voi oikein mitenkään estää normaalissa käytössä. Onneksi kampaamalla neuleesta saa taas bränikän!

Ja nimenomaan villakampaa suosittelen kaikista nypynpoistometodeista. Paristokäyttöisellä nypynpoistajalla ei saa niin yksityiskohtaisesti nyppyjä pois ja höyläys (ihokarvojen poistoon terkoitettu höylä) taas vahingoittaa neulosta. Villakampa on paras sijoitus (noin 5€), jonka teet neuleillesi tänä talvena. Niitä saa netistä ainakin täältä ja täältä!

 

 

Kommentit

Hyvä vinkki, pitänee hankkia.

Eikö mistään saa tilaamatta?

Kriselda
Kriselda

Kiva, että pidit! En ole ihan täysin varma, mutta veikkaisin, että Helsingistä Arelan myymälästä Uudenmaankadulta saattaisi löytyä. Ehkä myös Stockmannilta ja hyvin varustelluista hypermarketeista, joissa on kattavat tekstiili(huolto-)osastot :) Omani olen saanut työkaveriltani ja se on Prym-merkkinen. Äkkisellä Googlettelulla täältä ainakin löytyy ja vieläpä hyvin huokeaan hintaan!

Adama Sofia
Adama Sofia

Uuu, hyvä vinkki! Mulla on juurikin toi paristoilla käytettävä nypynpoistaja, mut oon huomannut kanssa sen vahingoittavan hieman paitojen pintaa.. Taidanpa siis hankkia nyt tälläsen kamman :-) 

Kriselda
Kriselda

Suosittelen! :) Olen kans sillä paristokäyttöisellä rikkonut pari koristetyynyliinaa ja yhden kaulahuivin, joten se on nyt jäänyt pois käytöstä.

Riika V.
Koti Kumpulassa

Mä oon kans käyttänyt paristokäyttöistä ja taidan myös tilata tuon. Kiitos vaan vinkistä! :)

Kriselda
Kriselda

Paristokäyttöinen toimii joihinkin tekstiileihin tiettyyn pisteeseen saakka, mutta suosittelen lämpimästi tätä, kun se on hellävaraisempi ja sillä saa siistimpää jälkeä :) 

Riika V.
Koti Kumpulassa

Joo, kröhöm, mä sainkin yhteen paitaan pari reikää! Onneksi ei ollut kovin arvokas paita se. ;)

Rouseliini (Ei varmistettu)

Huomiona vaan että kashmir-kampa ja villakampa ovat melkein samannäköisiä mutta kuitenkin erilaisia :)

Kashmirkampaa voi ostaa mm Areltalta ja Sopivalta. Villakampaa käsityöliikkeistä ja mm. Prismoista.

Kriselda
Kriselda

Hei huippu kommentti! Kiitos tästä vinkistä! Olen käyttänyt villakampaa myös cashmere-neuleisiin, enkä ainakaan toistaiseksi ole kokenut sen haittaavan. Onko niissä isokin ero? 

Santtu23 (Ei varmistettu)

Ostin juuri villakamman Prismasta, maksoi 4.50€. Vertailun vuoksi paikallisessa käsityöliikkeessä täsmälleen saman tuotteen (merkkikin siis sama) hinta oli 13€.

Kriselda
Kriselda

Vau mikä hintaero. Kiitos tiedosta, että Prismastakin nykyään löytyy! :) 

Kommentoi