Team Dopamine

 

Kriselda_Mustonen_yoga

 

Nautitko elämän tuomasta jännityksestä ja haet kokoajan itsellesi uusia virikkeitä vai arvostatko kenties enemmän rauhaa, tuttua ja turvallista arkea? Kumpi hormoni sinua ohjaa, dopamiini vai serotoniini?

 

Tunnistan itsessäni selkeästi dopamiinivoittoisuuden, mutta aina silloin tällöin serotoniini-minä muistuttaa levon tärkeydestä. Välillä taas stoppi tulee vasta silloin, kun on liian myöhäistä. Olen nimittäin ehkä vähän stressihakuinen ja usein minulla onkin monta rautaa tulessa, jotta pysyn virkeänä. Kyllästyn helposti, jos joudun toistamaan samoja asioita päivästä toiseen. 

 

Eri ihmisillä näkyy dopamiininälkä eri tavalla. Toinen saattaa vaihtaa työpaikkaa tiheään tahtiin, kun toinen taas löytää jatkuvasti uusia harrastuksia.

Itse olen vaihtanut kotia hyvin usein. Olen viimeisen kymmenen vuoden sisään muuttanut suunnilleen kerran vuodessa. Enkä ollut ennen ajatellut, että levottomuuteni johtuisi dopamiinin vaikutuksesta. Joka kerta muutto uuteen kotiin on tuonut uutta jännitettä elämään.

Nyt kun vuosi on täynnä nykyisessä kodissani muuttofiilikset ovat alkaneet taas nostaa päätään. Toisaalta taas, nyt kun tiedostan mistä jatkuva muuttaminen johtuu, olen opetellut suuntaamaan sitä energiaa muualle. Ja todellisuudessa kaikki on hyvin täällä. Olen löytänyt kodin, jossa on hyvä olla.

 

Pysähtyminen silti tuntuu ahdistavalta ajatukselta. Se, että asettuisin ja passivoituisin nykyiseen tilanteeseen ei tunnu lainkaan houkuttelevalta ajatukselta. Olen oivaltanut, että sen dopamiiniryöpyn voi saada jostain muualta kuin muuttamisesta. Se energia on nyt kohdistettu kaikkiin muihun elämän osa-alueisiin, kuten treeneihin, opiskeluun ja erilaisiin duuniprojekteihin.

Kun ymmärtää, mikä ohjailee omia tekemisiämme ja mitkä tekijät tuottavat sen mielihyvän, on helpompaa kohdistaa se merkitykselliseen tekemiseen.

 

 

Testaa tästä kumpi oletko dopamiini- vai serotoniinivoittoinen? 

 

 

Kuva: Samu Amunét

 

Kommentit (2)
  1. Tää oli mielenkiintoinen! Testin mukaan mäkin oon team dopamine, vaikka ajattelin että olisin ollut serotoniinin ohjaama 😀 btw, ihana kuva!!

    1. Kiitos! Mäkin ajattelin olevani serotoniini-ihminen, mutta kai se dopamiinihakuisuus näkyy kaikilla vähän eri tavalla 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *