Kellarin kaunotar: supermukula punajuuri

Kunnon Mamma

Kuluneen syksyn aikana punajuuri on ollut kirkkain nouseva tähti juuresten short listallani. Kaikki alkoi ehkä tästä kokeilevasta punajuurimehuepisodista Midnight Runin alla elokuussa, kun tutustuin tarkemmin punajuuren terveysvaikutuksiin. Yhtäkkiä punainen mukula lakkasi olemasta vain valkoista paitapuseroa uhkaava lisuke työpaikkaruokalan salaattibaarissa, ja oivalsin sen olevan varsinainen terveyseväs.

Punajuuri sisältää kosolti kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja - kuten tietysti useat muutkin juurekset. Erityisen mielenkiintoisen punajuuresta tekee nitraatti, jonka ansiosta punajuuren on tutkimuksissa todettu alentavan verenpainetta ja siten suojaavan sydäntä ja verisuonia. Lisäksi joissakin tutkimuksissa on havaittu nitraatin vähentävän kudosten hapenkulutusta urheilun aikana, mikä parantaa kestävyyttä. (Nitraattipitoisuutensa ansiosta punajuuri muuten ei sovellu alle 1-vuotiaille.)

 

Ihaninta punajuuressa on kuitenkin tietysti upea väri ja maku, joka omasta mielestäni on parhaimmillaan uunissa paahdettuna (kyllä se punajuurimehukin alkoi maistua ihan hyvältä muutaman päivän totuttelun jälkeen! :D). Kotona käytämmekin punajuurta useimmiten uunijuuresten osana, esimerkiksi näin:

Hunajaiset uunijuurekset

Neljälle

  • 4 pienehköä porkkanaa
  • 4-6 isohkoa perunaa
  • 4 isohkoa tai 6-8 pienempää punajuurta
  • oliiviöljyä
  • hunajaa
  • rosmariinia
  • suolaa ja pippuria

Kuori ja pilko vihannekset suunnilleen samankokoisiksi paloiksi, perunat kypsyvät nopeammin joten ne voivat olla vähän isompina paloina. Sekoita oliiviöljyyn hunaja ja valuta juurespalojen päälle uunipellillä, kääntele niin että kaikki palat ovat öljyssä. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria sekä rosmariinia, kääntele. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, testaa kypsyyttä haarukalla.

Ihana makupari punajuurelle on tietenkin myös vuohenjuusto ja pinjansiemenet, joista uunin kautta käytettynä syntyy niin ikään mahtava lisuke. Seuraavaksi aion kuitenkin kokeilla punajuurta myös smoothieen, bongasin nimittäin netistä mielenkiintoisen kuuloisten ohjeen... Katsotaan onko se hit vai miss, ei auta kuin testata!

Kommentit

morning glory
Morning Glory

AH punajuuri toimii kaiken kanssa! Paitsi säilöttynä purkissa..

Aasara
Kunnon Mamma

Mmmm, musta se etikkapunajuurikin on aika hyvää! :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.