Lihaton lokakuu: helpot ja herkulliset falafelit

Olen Lähi-Idän keittiön makujen suuri ystävä, mutta vasta viime viikonloppuna tein falafelejä ensimmäistä kertaa kotikeittiössä ihan omin kätösin. Olin yllättynyt siitä, miten helppoa ja nopeaa se olikaan, joten halusin jakaa tämän simppelin reseptin – se löytyy jutun lopusta.

image.jpeg

Innoittajana falalel-kokkailuihin oli tällä kertaa parhaillaan käynnissä oleva lihaton lokakuujo kolmas laatuaan, jonka tarkoituksena on muuttaa elintapojamme ympäristöystävällisemmiksi ja terveellisemmiksi lihansyöntiä vähentämällä. Pelkästään ympäristövaikutuksia ajattelemalla lihansyönnin vähentäminen on enemmän kuin perusteltua: Ilmasto-oppaassa kerrotaan, että Suomessa kulutuksen ilmastovaikutuksista ruoan osuus on yhtä suuri kuin esimerkiksi liikenteen. Lihoista suurin hiilijalanjälki on naudanlihalla, pienin broilerilla.

Omassa ajatusmaailmassani tärkeä painoarvo on myös terveysasioilla, erityisesti punaisen lihan runsaaseen syömiseen yhdistetyllä tiettyjen tautien esiintyvyydellä. Lisäksi omatuntoa kalvaa epätietoisuus ruoaksi tuotettujen eläinten kohtelusta, vaikka kuinka yrittäisi ostaa luomua, vapaana kasvatettua tai muuten vaan onnellista evästä. 

Näiden asioiden tiedostamisesta huolimatta on aivan liian helppoa kiireessä napata kaupan hyllyltä aina se sama jauheliha- tai broileripaketti, jonka tietää varmasti maistuvan koko perheelle ja ruoan kokkaamisen sujuvan vaikka ilman reseptiä (öö, tehtäisiinkö tänään lihapullia, makaronilaatikkoa vai jauhelihakastiketta?).

Pieni ryhtiliike oli siis totisesti paikallaan, ja koska olen muutenkin halunnut lisätä kasvisproteiinin määrää ruokavaliossani, tuli lihaton lokakuu juuri sopivaan saumaan! Pakko kuitenkin heti tunnustaa, että oma lihattomani ei ole aivan täysin lihaton. Vannoutunut sekasyöjä aloittaa pienin askelin – suunnitelmani vähälihaisemmalle kuukaudelle on seuraava:

– Ei punaista lihaa (nautaa, possua, riistaa). 

– Työpaikalla ensisijaisesti kasvisruoka, myös kala ok jos kasvisvaihtoehto on poikkeuksellisen huono.

– Kotona kasvis-, kala- ja kana-/kalkkunaruokia (ettei mene ihan mahdottomaksi kikkailuksi lapsen kanssa, tai ettei jouduta valmistamaan monia eri ruokia).

Kuukausi on pian jo puolivälissä, ja ”lihattomuus” on sujunut ihan hyvin. Erityisesti töissä on ollut helppoa, kun on saanut valita valmiista vaihtoehdoista. Muutama poikkeuskin on kuitenkin tullut jo tehtyä, yksi vahingossa, yksi tietoisesti. Yllä listatuilla periaatteilla kuitenkin jatketaan loppuun saakka, ja niitä falafeleja aion tehdä joku ilta uudelleen.

Ja tässä vihdoin se luvattu ohje:

Falafelit

Pieni annos kahdelle (tuplaa ohje, jos on iso nälkä)

  • 250 g kypsennettyjä kikherneitä
  • 1 rkl jeeraa eli juustokuminaa – jeeran maku on voimakas, itse laitoin vähän vähemmän
  • 1 tl jauhettua korianteria
  •  tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 sipuli hienonnettuna
  • 1 valkosipulin kynsi puristettuna
  • 1 nippua korianteria hienonnettuna
  • 2 rkl vehnäjauhoa
  • 3 1/2 rkl oliiviöljyä

Valuta kikherneet siivilässä ja huuhtele niitä kylmällä vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Murskaa haarukalla laakeassa kulhossa. Lisää kaikki muut ainekset, paitsi oliiviöljy, ja sekoita haarukalla. Lisää lopuksi oliiviöljy ja sekoita haarukalla, kunnes massasta tulee helposti muotoiltavaa (lihapullataikinan kaltaista).

Muotoile käsin falafel-pullia, huuhtele käsiä välillä kylmällä vedellä niin taikina ei tartu ihoon. Asettele falafelit öljytyllä leivinpaperilla päällystetylle pellille, ja sivele ennen paistoa myös falafelien pintaan hiukan öljyä. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia, käännä falafelit puolivälissä.

”Pro”-vinkkini yhden kokeilukerran perusteella: jauhoja ei kannata unohtaa taikinasta (falafeleistäni tuli hiukan… hajoilevaisia) ja öljyn määrässä ei kannata säästellä! Pirskottelin öljyä pullille ennen paistoa turhan kitsaasti, ensi kerralla laitan kunnolla ja saan toivottavasti vielä mehukkaampia falafeleja.

Falafelien kaveriksi tein nopean couscous-lisukkeen:

Couscous-”tabbouleh”

2 annosta

  • 1 dl couscousta (kypsentämätöntä)
  • 1/2 nippua korianteria
  • 1 iso tomaatti
  • 1/2 sipuli
  • sitruunan mehua
  • oliiviöljyä
  • suolaa

Kypsennä couscous kaatamalla sen päälle 1 dl kiehuvaa vettä ja antamalla tekeytyä noin 10 minuuttia. Silppua korianteri ja hienonna sipuli. Pilko tomaatti pieniksi kuutioiksi (käytä vain hedelmäliha, ei siemenosaa). Sekoita couscous, sipuli, korianteri ja tomaatti. Lisää joukkoon sitruunamehua, oliiviöljyä ja suolaa maun mukaan.

Molemmat reseptit ovat alunperin Vege!-kirjasta, mutta muokkasin niitä omaan makuuni/ruokakaapin sisältöön sopivaksi. Muita loppukuun varmoja nakkeja ovat ainakin kasvissosekeitto ja linssikeitto, ja lisäksi aion laittaa kokeiluun nämä Kolmen koto -blogista bongaamani hyvän mielen bataattipihvit!

Vietättekö te lihatonta lokakuuta? Olisi kiva kuulla tärpit parhaisiin (eli maistuvimpiin, helpoimpiin tai nopeimpiin – tai mielellään kaikkea tätä :)) kasvisruokaresepteihinne!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.