Mummin mustikkakukko
Miehen lähdettyä loppuviikoksi työmatkalle suuntasimme naisvoimin mökille tytön ja äitini kanssa nauttimaan luvatuista hellepäivistä. Koska mustikkakausi on parhaimmillaan, suunnitelmissa oli tehdä ihanaista mustikkakukkoa, ruiskuorista savolaista perinneherkkua.
Sesongista huolimatta saimme etsiä mustikanmyyjiä neljästä eri paikasta – tuloksetta! Ja koska tapaan olla sellainen, että kun olen päähäni jotain saanut on siitä pidettävä kiinni, oli lähdettävä hakemaan mustikat metsästä ihan itse. (Kääk.) Mustikkapaikka löytyi onneksi varsin läheltä ja helposti, ja poiminnan makuun päästyäni en olisi malttanut lopettaa! Parin tunnin uurastuksen jälkeenkin mustikoita jäi metsään vaikka kuinka, ja tavoitin hetkeksi sen mielentilan jossa tuohdutaan iltapäivälehtien tuhansia kiloja marjaa mätänee metsiin -tyyppisistä otsikoista.
Kukko siis syntyi minun poimimistani marjoista, mummini reseptillä, äitini valmistamana. Tyttö liittyi sukupolvien ketjuun innokkaana maistelijana ja ”kakku, kakku!” -huudahduksilla.
Mummin mustikkakukko
Kuori:
- 0,5 dl sokeria
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 150 g pehmeää margariinia
Täyte:
- 8 dl mustikoita
- 1 dl sokeria
- 1 tl perunajauhoja
Paista 1 tunti 175 asteessa.