Ruokavaliotrendit Hesarin syynissä

Kunnon Mamma

Viime aikoina Helsingin Sanomissa on ilahduttavasti ollut useampikin mielenkiintoinen juttu nykyisistä ruokavaliotrendeistä. Esimerkiksi tänään Torstai-osiossa oli mainio artikkeli maidottomasta ruokavaliosta, viime viikolla syynissä olivat erilaiset makeuttajat pöytäsokerista hunajaan ja trendikkääseen agavesiirappiin. Toissa syksynä, rasvakeskustelun käydessä ehkä kuumimmillaan, puolestaan vertailtiin 20 eri kasviöljyn koostumusta ja terveellisyyttä.

Ystäväpiirini ruokavaliokeskusteluissa olen ollut se vähän nuiva ja skeptinen tyyppi, mitä tulee uusimpiin trendeihin. En jotenkin jaksa uskoa, että yhtäkkiä gluteenittomuus tekee meidät kaikki autuaammiksi, tai että kookosöljyllä on ihmeellisiä parantavia voimia. Minusta on outoa, että yhtäkkiä maito ei tunnu sopivan oikein kenellekään, tai että antioksidantteja tai välttämättömiä hivenaineita saadakseen niitä pitää lennättää maailman toiselta puolelta ja sekoitella jauheina aamupuuroon.

Ravitsemus ja ruokavalio ovat suuria tunteita herättäviä aiheita, ja suurin osa aiheen ympärillä käytävästä keskustelusta tuntuukin olevan hyvin tunnepitoista ja musta tuntuu -tasoista. Esimerkiksi juuri maidottoman ruokavalion hyötyjen suhteen olen jäänyt kaipaamaan tukevampia perusteluita, kunnollista tutkimustietoa, riippumattomien asiantuntijoiden lausuntoja - mutta ollut kuitenkin niin laiska, etten ole jaksanut lähteä niitä erikseen kaivelemaan. Siksi olen todella ilahtunut että Hesari on tehnyt sen puolestani.

Ennen kuin kukaan ehtii vetää hernettä nenään, heitän väliin disclaimerin - tietenkin jokainen saa syödä niin kuin tahtoo ja kokee itselleen parhaaksi. Uskon, että maito tai gluteeni ei vaan sovi jokaiselle, ja että moni tuntee saavansa eksoottisista superfoodeista lisäboostia. Sen sijaan asia, joka minua häiritsee - ja nyt tullaan tämän postauksen pointtiin - on tietynlainen kritiikittömyys, joka välillä nostaa päätään. Varsinkin näissä terveys- ja hyvinvointiblogien ympyröissä (joihin omakin blogini kuuluu) tuntuu, että tietyt jutut ovat jo ihan normia - itsestäänselvyyttä, ilman että vaivaudutaan pohtimaan, onko asia todella juuri niin.

Esimerkiksi se, että kylmäpuristettu kookosöljy nyt vaan on terveellistä. Miksi? Se on 90-prosenttisesti kovaa rasvaa. Olen kuullut väitettävän, että se kookosöljyn kova rasva onkin jotenkin terveellistä kovaa rasvaa - mutta millä tavalla, se ei ole tähän päivään mennessä selvinnyt.

Tai että teollisesti käsitelty mikä-tahansa nyt vaan on aina huonompaa kuin luonnollinen vaihtoehto. Miksi? Liian usein vastaus tuntuu olevan se, että ihmisen nyt ei vaan kuulu syödä mitään teollisesti käsiteltyä, koska elämme edelleen kivikautisissa kehoissa tai jotain. Samaa periaatetta käyttäen meidän ei tietenkään myöskään kuuluisi elää yli 30-vuotiaiksi.

Tai maidottomuuskeskustelussa: että ihmistä nyt vaan ei ole tarkoitettu juomaan lehmän poikaselleen valmistamaa maitoa. Eräs kauramaitovalmistajakin mainostaa omaa tuotettaan lauseella "milk that is made for humans" - mutta onko ihmistä tarkoitettu juomaan viljellystä kaurasta tehtyä maitoakaan? Tuskin kaura niitä jyviään valmistaa varta vasten ihmisten ravinnoksi.

Jos aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan nuo Hesarin artikkelit kokonaisuudessaan. Ainakin minusta ne olivat ihan hyviä tiivistelmiä aiheistaan ja lähtökohtaisesti neutraaleja, lähteet luotettavia kuten Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen asiantuntijoita ja isojen yliopistojen tutkimuksia. Pikatiivistelmänä - rasvavertailu: esim. rypsiöljy pärjäsi hyvin useammallakin terveysmittarilla, kookosöljy ei oikein millään. Makeuttajavertailu: taatelit pieninä määrinä ehkä parempi vaihtoehto kuin sokeri, muilla makeuttajilla ei merkittäviä eroja. Maidoton ruokavalio: maidolla ei todettuja terveyshaittoja, todennäköisesti hyödyllistä mutta monipuolisella ruokavaliolla ei välttämätöntä.

Yhteenvetona - en ole edelleenkään vakuuttunut näiden uusien hittidieettien yleispätevyydestä. Toimivat varmasti joillekin, mutta itse jatkan vanhalla tylsällä linjalla eli tavallisen ruoan parissa - onneksi sekin on kuulemma pian taas trendikästä!

Jos jaksoit lukea tänne asti - mitä mieltä olet? Herättävätkö trendikkäät ruokavaliot intohimoja suuntaan tai toiseen?

 

Kommentit

Suvi K.
Sisunainen

Mä oon miettinyt, että jos nyt lähetettäis aikakoneella kivikaudella bigmaceja, makaisko luolamiehet tuskissaan seuraavan päivän vai jaksaisko ne juosta paremmin leijonia karkuun täysillä gylokogeenivarastoilla ja eläis pidempään. En todellakaan tiedä. :D Mun mielestä nää "ihmiset on tarkotettu syömään" -argumentit on vähän kyseenalaisia, koska eiköhän ihmiset kautta aikojen oo syöny iha sitä mitä on tarjolla sattunut olemaan. 

Mutta kuten sanoit, jokainen tyylillään!

Aasara
Kunnon Mamma

Haha, se oliskin mielenkiintoinen testi. :D Mä oon samoilla linjoilla näistä "ihmisille tarkoitetuista" ruoista - mikä ruoka nyt ylipäätään on "tarkoitettu" kenellekään? Ja käsittääkseni sen takia tässä ollaan niin laajalle levinnyt ja muutenkin (hyvässä ja pahassa) menestynyt laji että on pystytty syömään vähän kaikkea mitä tarjolla on. Ja kuitenkin se elinikä tosiaan on nykyisin aiiiika paljon pidempi kuin joskus aikojen alussa, kiitos osittain myös paremman ravitsemuksen.

LiisaLiisa (Ei varmistettu)

Itse ajattelen, että laadukkaat raaka-aineet, luonnollisuus (rypsiöljy ja margariinit on mulle ihan hui hui!) ja ennenkaikkea monipuolisuus on se ratkaisu joka menee vähiten metsään. ;) Niin ja tietysti ruoasta Nauttiminen hyvässä seurassa! Oletko muuten ajatellut tätä hauskaa paradoksia: rintamaito on täydellistä ja yksimielisesti ylistettyä :D ravintoa vauvalle vaikka se sisältään paljon sitä ah niin vaarallista ja pelottavaa kovaa rasvaa! Tämä on ravitsemustieteen logiikalle kovapaikka! ;D Muuten: 70-80-Luvulla varoiteltiin kovasti pähkinöistä (näin on ainakin anoppini sanonut), että niissä on sitä kovaa rasvaa (totta edelleen!) joka vaarallista sydämelle ja ettei niitä saa syödä usein.. nykyään sitä samaa (edelleen)kovaa rasvaa pidetään (sydämelle) huipputerveellisenä ja kehoitetaan syömään vaikka päivittäin.. Miten se menikään: THL on aina ja absoluuttisesti oikeassa... ;) vai että tiede on itseään korjaava ja nykyiset suositukset esim. rasvan ja sokerin! määrästä ja laadusta voivat olla viidentoistavuoden päästä ihan erilaisia! :D Sitä odotellessa nautin hyvästä ruoasta ja syön mikä itselle sopii.. (kaikki vilja aiheuttaa valitettavasti minulle migreeniä :( joten voin nauttia sitä tosi harvoin... näin ihmiset ovat kovin erilaisia. mikä toiselle sopii on toiselle "myrkkyä"... Onneksi nykyään on paljon valinnanvaraa..

Aasara
Kunnon Mamma

Moikka LiisaLiisa!

Olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että ruoasta pitää ennen kaikkea nauttia - mulle ei sopisi yhtään se, että söisin vain tankatakseni. Hyvä ruoka on yksi elämän ihanimpia asioita! Koitan syödä pääasiassa terveellisesti, mutta kaiken ei tosiaankaan tarvitse olla terveellistä (ei sillä, etteikö terveellinen voisi olla myös hyvää) vaan välillä voi myös herkutella. Itselläni meinaa tosin helposti lipsahtaa vähän liikaakin herkuttelun puolelle. ;)

En ole sitä mieltä, että THL olisi absoluuttisesti aina oikeassa (tuskin mikään taho voi olla), vaan asia on juuri niin kuten sanot, suositukset muuttuvat ajan myötä ja moni entisaikojen suositushan on nykyisin ihan kauhistus - näin varmasti on jatkossakin. Mulle on kuitenkin tärkeää se, että THL:n suositukset ja esimerkiksi juuri uudistetut Pohjoismaiset ravitsemussuositukset (jotka edelleen kannattavat sitä samaa tylsää lautasmallia) perustuvat ns. varmimpaan mahdolliseen tutkimustietoon, siis isoihin tutkimuksiin joiden tulokset ovat väestötasolla merkittäviä. Koen, että ne pelaavat ns. varman päälle (taidan olla vähän turvallisuushakuinen ;)) - tyyliin kymmenestätuhannesta ihmisestä asialla X oli vaikutus Y yhdeksässätuhannessa tapauksessa. Samaan aikaan tiedostan, että koko ajan tulee uutta tietoa ja mielenkiintoisia uusia tutkimustuloksia. Esimerkiksi nythän on tullut tosi mielenkiintoisia alustavia tuloksia siitä, että kevytmaidon rasvapitoisuus voisi ehkäistä kakkostyypin diabetestä, ja seuraan tätä kehitystä mielenkiinnolla! Kun ehditään tutkimaan lisää, saadaan vielä varmempia tuloksia, jotka sitten aikanaan päässevät suosituksiin asti, jos osoittautuvat pitäviksi.

Tätä pähkinäjuttua en ollut kuullutkaan joten vaikea ottaa siihen kantaa - varsinkin kun elän ymmärryksessä, että pähkinöiden rasva on nimenomaan pehmeää rasvaa? Voisiko tuolloin 70-80-luvuilla ollut olla kysymys jostain tietystä pähkinästä...?

Sama pätee rintamaitoon - en ole asiantuntija, mutta olin ymmärtänyt että rintamaidossa on sekä kovaa että pehmeää rasvaa (ja rasvakoostumukseen voi imettäjä vaikuttaa jonkin verran omalla ruokavaliollaan). 

Mutta kuten sanot, monipuolisuus on usein se avainjuttu ja uskon, että niin myös tässä rasva-asiassa. Missäänhän ei sanota, että pitäisi syödä pelkästään pehmeää rasvaa eikä kovaa rasvaa saisi olla lainkaan, vaan suositusten suhde taisi olla 2/3 pehmeää ja 1/3 kovaa rasvaa. 

Tulipahan sepustus, mutta kiitos kun kommentoit! :) Mikä muuten siinä rypsiöljyssä sua niin kauhistuttaa?

LiisaLiisa (Ei varmistettu)

Kiitos asiallisesta, keskustelevasta vastauksestasi, ilahduin kovin ! :) Meillä Suomessa puhe ruoan terveellisyydestä johtaa liian usein turhaan fanaattisuuten puolin ja toisin (tietänet)! :D Arkiruoasta nauttiminen ja esim. perheen yhteinen ateriointi puuttuu ruokakeskustelusta kokonaan. Herkuillekin on oma paikkansa, olen kanssasi samaa mieltä! Voisiko esim. vaikka 85% järkevää ja 15% lepsuilua/herkuttelua olla hyvä suhde ruokaan! ;) Liiallinen kontrollointi on minunkin mielestäni turhaa ja haitallista!
Koen itse rypsiöljyn ja margariinin hankaliksi, (ja mörköiksi ;) tunnustan) koska ne käyvät aika massiivisen, teollisen ja kemiallisia-aineita sisältävän prosessin läpi muuttuakseen niiksi tuotteiksi. Jos vertaa vaikka kylmäpuristettuun oliiviöljyyn tai voihin. Lisäksi rypsiöljyn käyttö ruoassa on varsin uusi keksintö jos vertaa vaikka oliiviöljyyn. Kolmantena mietityttää rypsiöljyn epäilty yhteys matala-asteisiin tulehduksiin yhtenä osatekijänä ja epäilty yhteys ihon tulehdussasairauksiin niillä joilla alttius niihin. Valitettavasti omassa suvussa paljon pahoja ihotulehdus- ja suolistontulehdus- ja muita autoimmuunisairauksia joten siksi nämä mietityttää keskivertoa neuroottisemmin.. ;) Meillä kaikki, myös lapset, onneksi rakastavat marjoja ja kasviksia ja niitä nautitaan monipuolisesti.. Juuri aamulla mungpavuniduistakin meinasi tulla kinaa lapsille, kuka saakaan eniten :D hyvä niin ;) Ehkä olen tässä suhteessa äitinä pelannut kortit oikein ;) vai onkohan persous esim. marjoille sittenkin geeneissä.
Nykyisin tieteessä kiinnostavia uusia tuloksia terveen suoliston ja terveyden (ja ravinnon) välisestä merkittävästä yhteydestä jossa voi tulla merkittäviä läpimurtoja monien sairauksien hoidossa! :) Itsellä juuri luettavavana tämä saksalaisen nuoren lääkärin menestyskirja (maalikoille): Suoliston salaisuus, Giulia Enders. Huumoria ja paljon hyvää tietoa.. Vinkkinä jos kiinnostaa.. :)
Huh, tulipa sepustus tästäkin! :D

Aasara
Kunnon Mamma

Kiva kuulla, ja olen ihan samaa mieltä, että keskustelu näissä asioissa menee aika usein turhankin tunteikkaalle linjalle. ;)

Kuulostaa ihan mahtavalta tuo teidän lasten kinastelu pavuniduista! :D Toivottavasti meilläkin sitten joskus näin, kunhan tyttö vielä vähän kasvaa. Tähän mennessä olen jo huipputyytyväinen siitä että parsakaali on tuon yksivuotiaan lempiruokia. :)

Tämä suolistoasia on yksi niistä jutuista, joita seuraan todella suurella mielenkiinnolla. Ihan älyttömän kiinnostavia tuloksia tulee koko ajan siitä, miten monilla sairauksilla voi olla yhteys suoliston toimintahäiriöihin - myös monilla mielen sairauksilla, kuten masennuksella! Tiede-lehdessä tai jossain vastaavassa taisi juuri olla juttua suolistosta otsikolla "Toiset aivot". Tuo Suoliston salaisuus on ehdottomasti myös mun lukulistalla.

LiisaLiisa (Ei varmistettu)

Ai sen vielä unohdin, että kun "stressaa" vähemmän kaikista ihanteista ja suosituksista ja nauttii elämästä (ja tietty maukkaasta ruoasta!) voi paremmin ;)

Aasara
Kunnon Mamma

Juuri niin! Liika stressi se vasta pahaa tekeekin. :)

Mia K.
Voi taivas

Mulle tapahtui n parikymmentä vuotta sitten, että mikään ruoka-aine ei enää ns sopinut, ja kaikista tuli huono olo! Kymmeniä antibioottikuureja, lääkkeitä, nukutuksia etc. 

Aloin itse ottamaan Fysiolofiasta, ja luonnon tapaan ns toimia. Opin mitkä ravinnot ns "nostivat ja kuljettivat" kehosta myrkkyjä, sekä mitä niiden oireet tapahtumahetkellä ovat! Aloitin reilusti uudestaan kaikkien tavallisten ruoka-aineiden syömisen normaaliin tapaan. Pikkuhiljaa parin vuoden aikana pahimmat moskat tulivat esiin ja pois. :) Kehomme on ihmeellinen ja viisas! 

Mulle ns allergiaoireet olivat selkeää puhdistusta, kun mm ruoka toi syvemmältä esiin. Jokaisella ravinnolla on selkeä oma tehtävänsä ;)

Tänään syön ihan mitä ikinä haluan ♡ Pitkä oli matka, mutta halusinpa selvittää omalta kohdaltani, mitä mulle tapahtuu. Enää en syö lääkkeitä. Toki, jos tapahtuu jtn onnettomuuksia etc tokikin pitää käyttää järkeään ja ottaa silloin apu vastaan, mutta ns tavallisiin flunssiin, päänsärkyihin, etc en ota mitään muuta kuin sitä ravintoa, joka auttaa vahvistamaan, eikä heikentämään ;)

Aasara
Kunnon Mamma

Moikka Mia, kiitos kommentistasi! Mielenkiintoista kuulla kokemuksestasi ja tietysti tosi mahtavaa, että olet löytänyt itsellesi sopivan tyylin. Ihmiskeho ei totisesti ole mikään kone. :)

Mia K.
Voi taivas

Kommentoin vielä, että "ei tämä ole tyyliä" :) vaan, mielestäni sitä ns normiarkiruokailua, joka kuuluisi meille kaikille automaattisesti. Ja, jollain tavoin uskonkin, että ilman näitä kaikkia " myrkkyjä etc" joille olemme tulleet pumpatuksi liian täyteen, kehomme reagoi tavalla tai toisella. 

Esim erään tavallisen rokotuksen jälkeen n 6 vuotta sitten, koko kroppani tuli täyteen vesikellukkeita! Sen jälkeen päätin, että yhtään rokotusta en ota! Sain sen pois kuitenkin oliiviöljykuurilla :)

http://www.lily.fi/blogit/mia-k/pari-hyvaa-kikkaa-mm-ikakriiseihin ;)

Aasara
Kunnon Mamma

Ok, pahoittelut jos sanavalinta oli huono! :)

Juuri tuossa edelliselle kommentoijalle kirjoitin, että mä oon enemmän sellanen mainstream-tyyppi näissä asioissa. Teen omat ravitsemusvalintani mieluiten sellaisten suositusten pohjalta, joiden takana tiedän olevan isoja tutkimuksia, jolloin tuloksista on merkittävää näyttöä myös väestötasolla. Voisi sanoa, että pelaan vähän varman päälle. ;) Toki koko ajan tulee uutta tietoa, ja tehdään uusia tutkimuksia, joiden tuloksia seuraan mielenkiinnolla.

Voi olla, että ajattelisin eri tavalla jos kokisin etteivät esimerkiksi yleiset ravitsemussuositukset koe minulle - mutta koska kroppa ja pää toimii, niin näillä mennään.

Mutta, kuten sanottu, kukin tekee kuten itselleen parhaaksi kokee ja on virkistävää jutella myös ihmisten kanssa, jotka ajattelevat näistä asioista eri tavalla.

Elisa / @minajamorris (Ei varmistettu)

Haha, ihan kuin olisin tunnistanut itseni noista "ystävien kommenteista"... ;) Kuten tiedät mäkään en ole minkään suhteen ehdoton, mutta täytyy kyllä sanoa, että sen jälkeen kun aloin syödä vähemmän leipää ja maitotuotteita niin mun vatsa on voinut paljon paremmin eikä ole yhtä turvoksissa koko ajan kuten ennen. Nyt en vaan tiedä kumman ansiota se on (leivättömyyden vai maidottomuuden) , vai onko molempien. :)

Aasara
Kunnon Mamma

Hehee, no onhan sunkin kanssa tullut näistä jauhettua kerran jos toisenkin. :D

Jep, kuten sanottu, niin uskon kyllä että leivättömyys/maidottomuus/mikä vaan voi varmasti toimia toisille. Mäkin oon nyt ollut vähemmällä leivällä (mut en vatsaongelmien takia vaan siksi, että söisin jotain kunnollista ruokaa enkä aina vaan pupeltaisi sitä leipää) ja kieltämättä tuntuu, että vatsa on litteämpi!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.