Seitsemän syytä rakastua hiihtoon

Kunnon Mamma

Olen ollut niin iloinen siitä, että tänne eteläänkin saatiin tänä vuonna oikea talvi. Se nimittäin tarkoittaa, että olen päässyt avaamaan hiihtokauden! Tänä vuonna ei ole luvassa Lapin-reissua viime vuoden tapaan, joten on otettava ilo irti laduista täällä kotipuolessa, ja olenkin ehtinyt suksille jo muutaman kerran. Viimeksi viime sunnuntaina kävimme ystäväni kanssa kiskaisemassa pyhäaamun ratoksi kympin lenkin.

Siellä auringon valaisemassa, lumisessa metsässä sivakoidessani ehdin miettiä, miksi hiihtäminen onkaan niin mahtavaa.

Siispä seitsemän syytä rakastua murtsikkaan:

1. Tehokasta treeniä. Hiihtäminen on erinomaista kestävyysurheilua. Se kuormittaa koko kroppaa, joten on helppo saada hiki pintaan ja syke kohoamaan. Suosikkituntemukseni jokaisella hiihtolenkillä on tampata ylös jyrkkää mäkeä ja tuntea se polte reisissä ja pakaroissa... Viimeistään seuraavana päivänä tietää tehneensä!

2. ...tai leppoisaa retkeilyä. Hiihdon hyviä puolia on, että rasituksen määrää on myös helppo säädellä. Verenmaku suussa rehkimisen sijaan voi halutessaan hiihdellä hitaammin ja ottaa iisisti. Ihailla maisemia, pysähtyä taukopaikoille. 

3. Eväät. Edelliseen liittyen - pitkään hiihtolenkkiin kuuluvat aivan olennaisesti hyvät eväät tai taskuraha taukomajoja varten. Omat hiihtoherkkuni ovat ehdottomasti kaakao ja munkki. Terveellisempään pikatankkaukseen voi taskunpohjalle jemmata pähkinä-rusina -sekoitusta.

4. Luonto. Tutkitusti metsässä oleskelu vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin, laskee stressitasoa ja alentaa verenpainetta. Olen kotoisin Kuopiosta ja hiihtänyt pienestä pitäen Puijon kauniissa maisemissa, joten olo on metsässä suorastaan kotoisa. (Pakko kertoa, että aivan Puijon vierellä lapsuuteni asuneena joskus myös hiihdimme kouluun - tämä jaksaa naurattaa helsinkiläisiä ystäviäni aina uudelleen... :)) Yksi ihanimmista jutuista hiihtämisessä onkin juuri se, että tulee liikuttua luonnossa ylipäätään: lumisessa metsässä, tunturin rinteellä tai aurinkoisella järven jäällä.

5. Kerrankin ei ole kylmä. Ärsyttävimpiä juttuja talvessa on paleleminen. Hiihtäminen on onneksi sen verran lämmittävää puuhaa, ettei lenkin aikana takuuvarmasti tarvitse hytistä. On ihanaa kerrankin oleilla talviaikaan ulkona ilman, että joutuu palelemaan!

6. Talvi on ystävä, ei vihollinen. Tänään satoi koko päivän lunta, katselin sitä toimiston ikkunasta. Lämpömittari on ollut kymmenen pakkasasteen tuntumassa tai sen alapuolella jo pitkään. Sen sijaan, että olisin kironnut mielessäni sitä, että joudun taas kaivamaan auton lumesta ja raaputtamaan sen jäästä, puhumattakaan parkkipaikan etsimisestä keskustassa lumikinosten keskellä, mietin että jes - vihdoinkin tarpeeksi lunta, että saadaan kunnon ladut! 

7. Helppoa ja halpaa. Alkuinvestoinnin jälkeen (jonkinlainen suksipaketti ja soveltuvat vaatteet) hiihtäminen on kokolailla ilmaista. Lisäksi suksille pääsee melkein mistä vain, kunhan lunta riittää - viimeksi lauantaina Kaivarinrannan Cafe Caruselin edessä tuli vastaan mies suksilla. Ihan kunnon latujakin löytyy pääkaupunkiseudulta satoja kilometrejä, esimerkiksi Oittaalta, Paloheinästä, Olarista, Leppävaarasta... Reittejä löytyy jokaiseen makuun ja jokaiselle kunnolle sopivia - hyviä vinkkejä hiihtopaikan valintaan  esimerkiksi täällä

Itse mietin vuosikausia aikuisiällä, pitäisikö ostaa sukset ja elvyttää taas hiihtoharrastus monen vuoden hiljaiselon jälkeen. Olen tosi onnellinen, että viimein viime vuonna otin härkää sarvista ja tein sen - tästä huumasta ei nimittäin ole paluuta! :)

Mahtavia murtsikkahetkiä!

 

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Hiihtovihalle on kyl tehtävä jotain - hiihdin muistaakseni viimeksi yläasteella ja silloin ei kauheasti välitetty esim.vaatteista ja että onko niissä lämmintä. Olisi mahtavaa ajatella joskus hiihtämisestä kuten sä ajattelet. :)

Aasara
Kunnon Mamma

Suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan nyt aikuisiällä uudelleen. Se on niin erilaista kun se ei ole pakollista ja tosiaan ehkä varusteetkin osaa valita vähän paremmin ;) Itse en myöskään syttynyt hiihtämisestä kouluaikoina yhtään, ja tässä sitä nyt kuitenkin ollaan! :)

Karoliina/Candyontherun (Ei varmistettu) http://www.candyontherun.blogspot.fi

Kuulostaa ihanalta! <3 Mä niin haluaisin hiihtämään taas pitkästä aikaa, mutta en omista omia suksia niin pitäisi mennä vuokraamon kautta. Espoon Oittaalla on ainakin ollut sellainen, joten ehkä sinne toivottavasti joku viikonloppu! On se vaan niin kivaa!!

Aasara
Kunnon Mamma

Niin on! :) Ja Oittaalla on muutenkin ihanat hiihtomaastot - täytyy itsekin suunnata sinne joku päivä. :)

Hannnna (Ei varmistettu)

Kierrätyskeskus myy varusteita aika edullisesti. :)

Aasara
Kunnon Mamma

Hyvä vinkki! :)

Sammalsydän
Sammalsydän

Hiihtäminen on niin ihanaa. Varsinkin lumisessa metsässä jossa ei ole ketään muita, ja en malta oottaa keväisiä hankikelejä kun voi lennellä pitkin peltoja tai jäitä auringossa:) Ja miten monipuolista liikuntaa koko kropalle!

Aasara
Kunnon Mamma

Niin on, se on melkein meditatiivista! Odotan myös että pääsen mökille hiihtelemään vähän väljemmille laduille vaihteeksi. :)

Kommentoi