Kato

18 ultrassa nähtyä follikkelia kutistuivat punktion, hedelmöityksen ja viljelyn jälkeen neljäksi hedelmöittyneeksi alkioksi. 13 kerätystä munasolusta yhdeksän olivat kypsiä, mutta vain neljä hedelmöittyi. Yksi on pakastettu, kahta vielä seuraillaan ja yksi on siirretty tuoresiirtona.

Olen melkoisen yllättynyt ja pettynyt siitä, miten suuri kato prosessin aikana lopulta kävi, mutta se tarjoaa toisaalta myös osin selitystä sille, miksi raskautuminen ja raskaana pysyminen on ollut meille niin haasteellista. Munasoluissa ja siittiöissä ei pitäisi olla sinällään mitään vikaa, joten ilmeisesti kyse on jonkinasteisesta hedelmöittymishäiriöstä, sillä normaalitilanteessa jopa 90% soluista hedelmöittyy maljalla. Teimmekin tuoresiirron yhteydessä jo alustavaa suunnitelmaa siitä, että mikäli seuraavalle hoitokierrokselle jouduttaisiin lähtemään, kohdallamme päädytään todennäköisesti ICSI-hoitoon.

Olotila on henkisesti hämmentynyt – olen samaan aikaan iloinen siitä, että kaikesta huolimatta saimme tältä kierrokselta siirtokelpoisia alkioita, mutta toisaalta pettynyt siitä, että menetimme niin monta munasolua prosessin edetessä. Lisäksi tunnen jonkinlaista helpotusta tai rauhaa myös siitä, että ehkä edes osin selittävä syy lapsettomuudelle on löytynyt. Fyysisesti olen ollut viime päivät kipeä, ja arjen normitempoon verrattuna elelen nyt rauhassa, varovasti liikkuen ja paljon vettä juoden. Hyperstimulaatioriski on edelleen kohonnut, ja vatsaontelossa nähtiinkin nestekertymää, joten nyt on tärkeää laittaa oma toipuminen etusijalle.

Tuoresiirron jälkeen meitä muistutettiin, että omalla toiminnallaan ei alkionsiirron onnistumiseen voi vaikuttaa. Siitä huolimatta oli pakko käydä hakemassa ne ranskalaiset kotimatkalla. Toivotaan siis parasta!

hyvinvointi mieli terveys
Kommentit (6)
 1. Siksi tekivätkin agressiivisen hoitokierron,että saataisiin paljon kerättävää, koska kato geenivirheen takia on normaalia suurempi. Toinen hoitokerta oli jokseenkin maltillisempi ja tutkittavaksi saatiin vain yksi munasolu. Jos vielä kolmannelle kiekalle mennään niin lääkkeiden ja protokollan pituuden vaihtoa voidaan lääkärin mukaan pohtia…

  1. Salamanteri
   24.5.2022, 08:24

   Kiitos, kun avasi tätä lisää; käy toki järkeenkin, että mitä useampi parempilaatuinen munasolu, sitä suurempi todennäköisyys edes siihen yhteen hyvälaatuiseen alkioon. Parhaassa tapauksessahan ei muuta tarvita, sitä pitää itselleenkin koittaa jaksaa muistutella. Toivotan teille onnea mahdolliselle seuraavalle hoitokierrolle!

   1. Hitsi kun en muista ikinä painaa tuota Vastaa-nappia! Tosiaan nyt meinaa olla mieli vähän mustana, kun todennäköisyydet tuon yhden munasolun kanssa ovat aika heikot, mutta kuten lääkärikin sanoi: toivoa on niin kauan kun todennäköisyys on jotain muuta kuin 0.

    1. Salamanteri
     26.5.2022, 07:35

     Ymmärrän hyvin. Mutta tuo lääkärin kommentti oli kyllä osuva; se pitää itsekin koittaa pitää mielessä, vaikka uskoa onkin välillä vaikeaa löytää ❤️

 2. Ensimmäisellä hoitokierroksella minulta tyhjennettiin 60 rakkulaa, joista saatiin 27 munasolua, joista yhdeksän hedelmöittyi blastoiksi, joista tutkimuksissa löydettiin 5 kromosomistoltaan poikkeavaa, 3 geenivirheellistä (minulla todettu geenivirhe, minkä takia munasolut diagnosoitiin) ja YKSI istutuskelpoinen munasolu. Eli kato on todellakin hämmästyttävän suuri!

  1. Salamanteri
   21.5.2022, 14:52

   No on ollut kyllä teidänkin tapauksessa! Huhhuh. Itselleni on tullut yllätyksenä, miten suuria eroavaisuuksia kerättyjen solujen ja saatujen alkioiden määrissä on. Usein kuulee, että hoidoissa tähdätään n. 10 kerättävään munasoluun, mutta yksilöllistä vaihtelua on kyllä paljon. Toki varmasti osin selittynee myös sillä, että syyt lapsettomuuden taustalla voivat olla niin moninaisia. Saako muuten kysyä, kuinka teille seuraavalla/seuraavilla hoitokierroksilla kävi kerättyjen solujen suhteen? 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *