Asiat ovat kuten ovat

tottelemattomuus_1.jpgChileläinen Sebastián Lelio on tehnyt joukon hienoja elokuva elokuvafestivaaleilla ihastuttaneesta Gloriasta vieraskielisen Oscarin voittaneeseen Fantastiseen naiseen. Lelion ensimmäinen englanninkielinen elokuva on brittiläiseen vanhoillisjuutalaiseen yhteisöön sijoittuva kielletty rakkaustarina, joka vaikuttaa ainakin ensisilmäyksellä oudolta aihevalinnalta. Lelion edellisten ohjaustöiden lailla Tottelemattomuus on kuitenkin vahvasti naisvetoinen elokuva, joka asettaa keskiöön ne, joita yleensä ei nähdä tai kuulla – keski-ikäiset sinkkunaiset, transsukupuoliset, omaan hiljaiseen osaansa opetetut tytöt. Vaikkapa Glorian lailla elämää syleilevä tarina Tottelemattomuus ei ole, mutta elokuvia yhdistää tietty humanismi ja empatia. 

Toisessa pääosassa nähtävän, aina upean Rachel Weiszin intohimoprojektinaan eteenpäin potkima Tottelemattomuus on kaiken kaikkiaan hieno ja hillityn viisas elokuva. Ortodoksiyhteisöstä vieraantuneen ja New Yorkissa sinkkuelämää viettävä Ronit palaa Lontooseen isänsä hautajaisiin ja saa tietää lapsuuden ystäviensä Dovidin ja Estin avioituneen. Asian tekee erityisen vaikeaksi sulattaa se, että Ronitilla ja Estillä oli aikoinaan skandaaliin aiheuttanut suhde. Nyt vanhat haavat revitään auki, ja lopulta elokuva käsittelee sitä, kuinka kova hinta oman näköisestä elämästä on maksettava. Tekeekö omien intohimojen seuraaminen lopulta onnellisemmaksi kuin yhteisöön mukautuminen, elokuva pohtii, ja toisaalta taas kyseenalaistaa sen, onko kyse aina edes valinnasta. Ehkä asiat toisinaan vain ovat niin kuin ovat, ja pienen ihmisen on turha asettua poikkiteloin.

Tässäkin elokuvassa ortodoksisia perinteitä ja uskonelämää pukeutumiskoodeineen ja pienine eleineen on loputtoman kiehtovaa seurata. Weisz ja Rachel McAdams ovat rooleissaan huikeita, ja seksuaalisuutta käsitellään ajatuksella. Samalla ei kuitenkaan voi olla miettimättä kaikkia niitä nuoria, jotka tänäkin päivänä joutuvat piilottamaan seksuaalisen suuntautumisensa tai valitsemaan oman identiteettinsä ja perhesuhteiden välillä. Raskaampaa painolastia ja kohtuuttomampia ehtoja on vaikea kuvitella.

Kommentit (2)
  1. Vitsi, että onnistut aina inspiroimaan näillä terävillä teksteilläsi! Ja monesti olet aina yhden askeleen edemmällä, juuri sen sarjan tai leffan jo nähnyt, jota vielä mietin katsovani.

    Tottelemattomuus on siis arvatenkin seuraavana leffalistallani 🙂

    1. Onpa kiva palaute, kiitos Minnea!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *