Buuttaa mut!

elysium1.jpgTekniikka ja elokuva kulkevat käsikädessä, monellakin tapaa. Scifileffojen tekijöillä ainakin on entistä näppärämmät aseet ällistyttää milloin minkäkin vuosikymmenen kuvitteellisella huipputeknologialla. Kuten vaikkapa Elysiumin vuoden 2154 avaruuden automatisoidulla siirtokunnalla sairauden kuin sairauden parantavine ”medibedeineen” ja, öö, turhien muistitikkujen sijaan suoraan aivoihin ladattavalla tiedonsiirrolla. Vaikka Elysiumissa koodataankiin näyttävästi aivodataa vanhan jööttipc:n hakkaamisen sijaan, juonikuvio on melkoisen tuttu: tietotekniikan välineekseen valjastaneiden kapitalistipahisten kynsissä olevan maailman pelastaminen jää ehkä välillä lain väärälle puolelle eksyvien, mutta pohjimmiltaan hyväsydämisten hakkereiden harteille.

maxresdefault1_0.jpgwpid-photo-oct-21-2012-802-pm.jpghackers-di_0.jpgOkei, slloin tällöin tarvitaan myös näppäimistöä vahvempaa.

Bittirevittelyssä piilevät toki myös riskinsä, sillä mikään ei ole jälkeenpäin pöllömpää kun vanhentuneet tulevaisuuden high tech -vempeleet. Mukafuturistisista pukineista puhumattakaan. Toiminnan täyteisestä Elysiumista tulevatkin jostain syystä välillä mieleen, Mad Maxin ja ohjaajan edellisen District 9:n lisäksi, Matrix. Matt Damonin avaimia uuteen maailmaanjärjestykseen päässään säilövä Max on ihmiskunnan tulevaisuuden aluksi vastahankainen toivo. Yli-inhimillisiä tappelukykyjä ja takaraivoon kiinnittyneitä aivopiuhoja piisaa myös. Puhelinkoppeja (!) Elysiumissa ei sentään enää tarvita.

matrix-1999-11-g_0.jpgjohnny-mnemonic-1995-09-g.jpgbrad-pitt-angelina-jolie-auf-dem-weg-zum-hollywood-traumpaar-2029587-1995hackers.jpgThey’ve got the look.

Toisaalta ikääntynytkin tietokonesekoilu on välillä äärettömään hellyttävää. Esimerkiksi ysärileffojen datailu vuosikymmenen puolivälin paikkeilla on teknohenkisyydessään mahtavan liikkistä. Elysiumin perusidea on toteutettu sanotaaanko nyt ”päräyttävästi” jo esimerkiksi Johnny Mnemonicissa, jossa Keanu Reeves toimii vaarallista dataa kuljettavana ihmislevykkeenä. 90-luvun hakkerointi on silti parhaimmillaan missä muuallakaan kuin Angelina Jolien ja Johnny Lee Millerin tähdittämässä Hakkereissa (Hackers), jossa sopeutumattomien teinihakkereiden jengi paljastaa vahingossa petollisen yrityspohatan matoviruksen. Salainen data kulkee sentään tällä kertaa rehdisti disketillä. Neonsävyisiin virtapiireihin sukellellaan tuon tuostakin rullaluistimilla viilettämisen, hakkerijäynien ja high school -lemmenleikkien lomassa. Pakollista katsottavaa jo Jolien ja kumppaneiden bikeravaruustyylin vuoksi. Ihan kreisiä.

Kommentit (3)
  1. Jep, onhan näitä, eikä tuo aivonettisiru nyt sen hölmömmältä kuulosta kun nämä muutkaan! Katsoessa ei tosiaan välttämättä kannata liiaksi paneutua scifitekniikan loogisuuteen saat juonikuvioiden kummallisiin aukkoihin, senkun antaa mennä vaan 🙂

  2. Hakkeriaivo Chuck <3 se sarja vei mun sydämen ihan kertaheitolla, suosittelen!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *