Kesän viilein

coffee-cigarettes-cate-2.jpgKevät tuntuu taas juosseen nopeammin kuin jäätelö pitkin sormia hellepäivänä. Kaupunkitapahtumien ja muun aurinkofiilistelyn tuoksinassa joutuu välillä tinkimään valkokangasajasta, mutta ei mitään mutinoita – kesälläkin on voi ja saa fiilistellä leffateatterin hämärässä. Elokuva-arkiston mainion kevätohjelmiston huiput Jane Campion ja Philip Seymour Hoffman -sarjat huomasin harmikseni missanneeni kokonaan, mutta ei hätää: vielä ehtii ainakin Jim Jarmuschin kimppuun. Ja oikeastaan omintakeisen irtonaiseen tarinankerrontaan mieltynyt Jarmusch, jos joku, sopii spontaanin joutilaisiin suvitunnelmiin.

ob_6349bc_only-lovers-left-alive-photo-2.jpgJarmuschin leffoissa ollaan usein tien päällä, matkalla jonnekin. Juodaan kahvia, poltellaan tupakkaa ja törmäillään outoihin sattumuksiin. Näennäisesti ei usein tapahdu paljonkaan, ja silti vaikka mitä. Musiikki on olennaista, samaten genrestä riippumaton eleetön, mutta vaivattoman maanläheinen viileys. Sitä ilmentävät täydellisesti myös näyttelijävalinnat Johnny Deppistä Tom Waitsiin ja Bill Murraysta Tilda Swintoniin. Elokuvan lisäksi kirjallisuutta ja taidehistoriaakin opiskelleen Jarmuschin inspiraationlähteet populäärikulttuurista runouteen tihkuvat läpi, ja elokuvat tuntuvat yhtä aikaa vähän hipstereiltä ja sopivasti ajattomilta.

night-on-earth-1991-16-g.jpgJarmuschin leffoissa viehättää myös amerikkalaisen indieen sekoittuvat eurooppalaisen elokuvan sävyt. Suomi-kytköskin löytyy, nimittäin Helsingissäkin piipahtavasta Night on Earth -episodielokuvasta. Voisikohan harkitun viipyilevään dialogiin ja melankoliseen ankeuden estetiikkaan mieltyneen Jimin ylevöittää peräti jonkinlaiseksi jenkkien Aki Kaurismäeksi? Matti Pellonpää ainakin yhdistää.

Jim Jarmuschin elokuvia Helsingin Orionissa 10.6.–16.8.

Kommentit (2)
  1. Tätä sarjaa oon kans fiilistellyt kovasti! Viime viikolla kävin tsekkaa Muukalaisten paratiisin, ensi viikolla jotain muuta =)

    1. Jes jes, siellä nähdään sitten, upottavien penkkien pohjalla 🙂 Mystery Train ainakin on vielä näkemättä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *