Kummitustarinoita ja kuppi teetä

la-et-st-penny-dreadful-review-20140510.jpg1800-luvun Lontoo mahtoi olla kerta kaikkisen kelju paikka. Likainen, tyly, köyhä ja väkivaltainen. Jos ei nälkä tai keuhkotauti koitunut kohtaloksi, joku öisillä kujilla veistä mielipuolisesti heilutteleva Viiltäjä-Jack sitten viimeistään. Jos oli onnekas, sillä Lontoon sumuisilla kaduilla liikkui kenties myös jotain vieläkin pahempaa. Mutta oli ajassa myös rappioromantiikkaa ja ripaus peribrittiläistä hienostuneisuuttakin. Korsetteja, korkeita kauluksia, hansikkaita ja kävelykeppejä. Teekuppeja, viskipaukkuja, kansanviihdykettä ja tosinaan myös vähemmän tappavia, eroottisesti latautuneita kohtaamisia hämyisissä porttikongeissa.

eva-green-at-penny-dreadful-stills_1.jpgAinakin sikäli kun Eva Greenin ja Josh Hartnettin tähdittämää uutta Penny Dreadful -sarjaa on uskominen. Ja miksipä ei olisi – samaan soppaan kun on sujuvasti sekoitettu Dorian Grayt, Draculat, Frankensteinin hirviöt ja henkiolennot ynnä muut kaikenkarvaiset demonit. Penny Dreadful on siis eräänlainen kauhutarinoiden lauantaipussi – vähän kuten entisaikojen halpiskummitusromaanit, josta sarja on napannut nimensä. Juttu sisältää vähän kaikkea ja on olemukseltaan enemmän karkkimaisen kepeä kuin pelottava, vaikka välillä pienesti säikytelläänkin.

penny-dreadful-image-penny-dreadful-36554871-1280-853.jpgVasta parin jakson verran pyörinyt Penny Dreadful on kuitenkin lupaava avaus ainakin tekijöidensä puolesta. Vastaavana tuottajana hyörii ohjaaja Sam Mendes, ja sarjan on kirjoittanut John Logan, joka on näytelmien lisäksi kynäillyt ihan päteviä Hollywood-tujauksia Gladiatorista Lentäjään (The Aviator) ja Skyfalliin. Näyttelijöissäkään ei ole valittamista. Greenin Miss Ives on  jonkin sortin kristinuskon ja pimeyden voimien ristipaineissa taisteleva, rajatilojen kaikuja aistiva näkijä ja Hartnettin Ethan Chandler etsivätiimiin headhuntattu pyssysankari–naistenmies. Mukana ovat myös Timothy Dalton (joka muuten suoriutuu tästä paremmin kuin Bondiudesta) sekä Billie Piper. Sarjaa voi Suomessa katsella ainakin HBO Nordicilta.

Kommentit (4)
 1. OlemusAjattelija
  29.5.2014, 17:37

  Meh, ainakin kaksi ensimmäistä jaksoa olivat turhan tunkkaisia, mutta tässä näyttää vilisevän hyviä brittinäyttelijöitä sivuosissa, joten tylsän paikan tullen kyllä tätä katsoo.

 2. En jostain syystä ole innostunut (ainakaan vielä) katsomaan tätä sarjaa, vaikka sitä ahkerasti onkin HBO:lla promottu. En ole itse hirveästi kauhujen tai jännärien ystävä, vaikka historiallisista jutuista pidänkin. Mainitsit kyllä yhden jutun, mikä saattaisi saada minut katsastamaan tämän sarjan: Timothy Dalton! Mies on yksi aliarvostetuimmista Bondeista, vain sen takia, että hän sai ne paskimmat leffat. Itse pidin hänestä Bondina, ja hänellä oli sopivasti pilkettä silmäkulmassa, mikä on ihan oleellinen osa Bondia. Hän oli myös mahtava Rhett Butlerina Tuulen Viemää -jatko-osassa Scarlett, josta siitäkin hän sai ryöpytystä osakseen, kun ihmiset vetivät herneet nenään klassikkoelokuvaan kajoamisesta. Dalton for the win! 🙂

  1. Mahtavaa, joku toinenkin, jonka mielestä Dalton oli ihan kelpo Bond! Ja Scarlett, kuinka saatoinkaan unohtaa… <3

   1. Hehee 🙂 Mahtavaa että tartuitte juuri Bond-heittoon, pitäiskö käynnistää tästä keskustelu. En muuten puusilmäisesti ihan heti edes tajunnut, että Daltonhan se siinä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *