Maskuliini, feminiini

Mad Max Fury RoadEi sillä, etteivätkö naiset diggaisi toimintaleffoista, mutta monikohan tyttöystävä on houkuteltu Mad Max: Fury Roadiin ihan vain Tom Hardyn varjolla? Vaikka joku on kuulemma ehtinyt elokuvaa feministiseksi propagandaksikin jo syyttää, väittäisin nimittäin ettei Mad Maxista ainakaan testosteronia puutu. On vähäpukeisia kaunottaria, pullistelevia lihaksia ja kaikin puolin turboahdettua meininkiä, jossa V8 laulaa ja kromi kiiltää. Fury Road on kuin groteski sirkus, verinen romuralli ja astetta apokalyptisemman Slipknotin keikka, kaikki sulassa sovussa. Ja mikäs siinä.

Mad Maxin maailmalla ei ole tarjota muuta kuin selviytymistä, eikä elokuvan juoni kierry yhtään monimutkaisemmaksi kuin on tarpeen. George Millerin toimintahurjistelu kaahaa pisteestä A pisteeseen B – ja sitten takaisin. Sähkökitarat laulavat, hiekka ritisee hampaissa ja kuolema korjaa, yleensä armeliaan aikaisessa vaiheessa. Hupi on 70-luvun muistoa kunnioittavissa mielenvikaisissa ajokeissa, hysteerisessä energiassa ja parodiaa lähentelevässä maskuliinisuudessa. Sopivassa adrenaliinissa ja kieli poskessa -asenteessa. Ehkä vähän Tom Hardyssakin, siitä huolimatta että Charlize Theronin rooli kasvaa oikeastaan lopulta merkittävämmäksi.

Kommentit (4)
  1. Mä ootan todella paljon, että koska pääsen kattomaan! Tää oli hyvä analyysi.

    1. Mene ihmeessä, miksei vaikka nyt heti kesken työpäivän?! Sentään sen kokoluokan juttu kyseessä.

  2. Mä pidin ihan törkeän paljon, mutta toisaalta toimintaelokuvat nyt onkin omia suosikkejani. Ihanaa, kun sai ensin hihkua, miten näkee rallikuskienglantia isolla valkokankaalla Samuel L. Jacksonin kanssa ja nyt sitten tämä sairaan intensiivinen ”Miksi? Niillä on kaikesta pulaa, mutta silti niillä on orkesterirekka sotasointuja soittelemassa!”-eeppisyys. 

    Minen arvosta yhtään, kun toimintaelokuvat ottavat itsensä liian vakavasti. The Expendables tulee nyt ekana mieleen, miten niin mahtavan typerä konsepti on pilattu, koska joku päästi Stallonen puikkoihin. Ei, paha Stallone, pysy siellä kameran toisella puolella! Aaargh!

    1. No kyllä, sanoisin että tässä on kieli sopivasti poskessa ja asenne kohdallaan. No Stallone in sight.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *