Mies eikä poika enää

Indieleffapiireissä on viimeaikoina intoiltu erityisesti yhdestä elokuvasta, nimittäin Richard Linklaterin vastikään ensi-iltansa saaneesta Boyhoodista. Kyseessä ei ole mikä tahansa filkka, vaan eräänlainen looginen kulminaatiopiste ajan kulumiseen teemaan erityisesti viehättyneen Linklaterin uralle. Matkaa pojasta mieheksi kuvaavaa elokuvaa työstettiin sitkeästi kahdentoista vuoden ajan, näyttelijöiden vanhetessa luonnollisesti projektin aikana. Ilmeisesti vaiva oli sen arvoista, sillä muiden muassa Ethan Hawken ja Patricia Arquetten tähdittämä elokuva on saanut osakseen varsin varauksetonta ihailua.

boyhood.jpgJoskus epätasaisiakin elokuvia kiitettävän vaihtelevista aiheista ohjannut Linklater on yksi niistä ohjaajista, joihin suhtaudun uteliaisuudella ja lämmöllä. Eikä vähiten Rakkautta-trilogian johdosta. Rakkautta ennen aamua (Before Sunrise), jos mikä, tarjoilee ysärinostalgiaa parhaalla mahdollisella tavalla, ah! Linklater ei ole tavannut pitää liikaa melua itsestään, vaikka olisi voinut, sillä katsojaennätyksiä rohmunneen School of Rockin jälkeen kaupallisempiakin urapolkuja olisi ollut tarjolla. Sen sijaan Boyhood jatkaa Linklaterille tuttua, pitkien otosten ja orgaanisena pulppuavien keskusteluiden sävyttämää linjaa.

image2resize.jpgBoyhood saa Suomen-ensi-iltansa Rakkautta ja anarkiaa -festarilla, joka julkisti kuluneella viikolla muutamia muitakin palasia ohjelmistostaan. Kivalta kuulostaa myös ensimmäistä kertaa kokeiltava yhteistyö YLEn kanssa, jonka tarkoituksena on kuulemma täydentää festarin ohjelmistoa ainakin valikoitujen ohjaajien retrospektiiveillä. Linklateriakin saattaa siis olla luvassa. Samalla muistin, että on syksyn lähestymisesä hyvätkin puolensa – ainakin elokuvan ystäville.

Kommentit (2)
  1. Tästä on kyllä kohistu paljon viihdemediassa, ja Linklaterille toivotaan tästä ilmeisesti paljon myöhässä olevaa Oscar-patsasta ohjauksesta. Tämä kyllä kiinnostaisi nähdä! 🙂

    1. Niinpä, ties vaikka tosiaan olisi ”akatemiaakin” kiinnostava tapaus tämä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *