Mustaa kultaa

Väkivallan vuosiKevään laatuelokuvakausi on ollut harmillisen hiljainen, mutta Väkivallan vuosi (A most violent year) on iloinen yllätys. Rikosdraama muistuttaa 70-luvun amerikkalaisen kultakauden elokuvia. 1980-luvun öljybisneksiin sijoittuva trilleri on tiivistunnelmainen mutta hienovarainen, ja väkivalta on läsnä enemmänkin nurkan takana lymyävänä uhkana kuin verenvuodatuksena.

Aikakauden New York oli kova ja korruption läpäisemä, ja elokuvan nimi viittaakin 1981 huippuunsa nousseisiin rikoslukuihin. Verenvuodatuksen sijaan riittävät kuistille pudonnut pistooli ja latautuneet sanailut niskaan hengittävän syyttäjän kanssa. Rahasalkut ja mafiaviittaukset muistuttavat Kummisedästä, takaa-ajokohtaukset ja suurkaupungin karussa metrossa säntäily Kovaotteisista miehistä.

Juppivuosia enteilevä Väkivallan vuosi tarjoilee myös hienovaraisen upeaa puvustustyötä. Voimapuvut, silkkipaidat, isot korvakorut, vyöt ja aurinkolasit ovat yllättävän raikkaita, ja elokuva on muutenkin tyylitajuisen hallittu alusta loppuun. Kovassa bisneksessä rikastumista yrittävänä siirtolaisena nähdään ainakin Coenin veljesten Inside Llewyn Davisista tutuksi tullut, mainio Oscar Isaac. Elokuvan todellinen tähti on kuitenkin eteerisen peloton Jessica Chastain vaimona, jolle ei ryttyillä.

Kommentit (2)
  1. Kyllä Oscar oli tämän elokuvan tähti. Chastain oli hyvä mutta mua häiritsi aika paljon se miten samanlainen hänen hahmonsa oli kuin Menneisyyden otteessa Laura Linneyn hahmo, ihan repliikkejäkin myöten. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *