Naisista ja asetelmista

636585199663318392-killing-eve-2-10.jpgJotkut jutut ovat klassikoita, joita voi versioida kyllästymättä lähes loputtomiin. Esimerkiksi poliisisarjat sekä ovelan tappajan ja etsivän väliset kissa- ja hiirileikit ovat asioita, jotka jaksavat kiehtoa kerta toisensa jälkeen. Tietyt kliseet tulevat matkan varrella tutuiksi, mutta hyvin toteutettuina nekin antaa anteeksi. 

Synkkien tapahtumien polttopisteessä oleva etsivä on useimmiten arvostettu, erakkomaisia taipumuksia omaava mies, joka toteuttaa tutkimuksiaan tehokkaasti joskin välillä lain harmaalla alueella. Marginaalisempana vaihtoehtona tälle on piinkova ja periksiantamaton perheetön naistutkija, jolla on yleensä kyseenalainen kunnia toimia piikkinä työyhteisön lihassa. Tappajat tapaavat olla miehiä ja uhrit naisia, ellei sitten ole seksuaalissävytteisten murhien sijaan kyse vaikkapa poliittisten salaliittojen pelinappuloiksi päätyneistä miekkosista.

Harvemmin tulee vastaan esimerkiksi Killing Even tapaista tarinaa, jossa toistensa jäljille pääsevät naispuolinen palkkamurhaaja sekä suhteellisen tavallisen oloinen naisetsivä. Etsivää näyttelee Greyn anatomiastakin tuttu Sandra Oh, joka herättelee lisäksi tajuamaan, miten harvoin sarjoissa ja elokuvissa nähdään aasialaistaustaisia päähenkilöitä – asetelmista puheenollen. Killing Even muotivaatteilla leikittelevä mysteerimurhaaja on kieltämättä melko karikatyyrimainen psykopaatti, mutta naistappajista erityisen kiinnostunut Eve on onneksi jo vähän moniulotteisempi hahmo. Sellainen huonosti istuviin halpisvaatteisiin pukeutuva hajamielinen ja (tietysti) työnarkomaniaan taipuvainen tyyppi, joka yrittää pärjäillä intohimottomassa avioliitossa eikä millään osaa päättää pitäisikö hiuksiaan kiinni vai auki. 

Astetta epätavallisempi tutkija-tappaja-asetelma löytyy myös BBC:n ja Netflixin tuoreesta minisarjasta Collateral. Pääosan iki-ihana Carey Mulligan on sattumanvaraiselta näyttävän, siirtolaisuuden ympärille kietoutuvan murhan äärellä, jonka takana vaikuttaisi niin ikään olevan ammattitaitoinen nainen. Kiinnostava, ja ehkä aavistuksen fargomainen, yksityiskohta on se, että Mulliganin Kip sattuu olemaan näkyvästi raskaana. Raskauteen tai Kipin mahdolliseen perhe-elämään ei ainakaan toistaiseksi ole palattu sen enempää, onpahan nyt vaan – ja hyvä niin. 

Kommentit (2)
  1. Molemmille sarjoille myös täältä iso peukku 🙂 Sandra Oh on loistava!

    1. Ehottomasti, Sandra on kova.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *