Salaa seksikäs dekkarikesä

cb-strike-jk-rowling.jpgToiset tykkäävät koota kesälaitumille kasan lomadekkareita, mutta vetävälle rikosromaanille löytyy myös täydellinen sarjavastine: C.B. Strike. Huomionarvoista sarjassa on myös se, että se perustuu J.K. Rowlingin salanimellä kynäilemään dekkarisarjaan. Oikean kirjoittajan paljastuttua räjähti ei niin yllättäen myös kirjojen myynti, mutta onneksi ainakin sarjalla on ansionsa, nimistä viis.

HBO:lta löytyvä ykköskausi koostuu kolmesta itsenäistä tapauksesta, joiden aikana yksityisetsivä Cormoran Strike ja uusi assistentti Robin tulevat tutuiksi sekä katsojille että toisilleen. Rowlingin hahmoissa ja tarinoissa on juuri sopivassa suhteessa persoonaa ja tuttuja dekkarikliseitä, ja ratkaistavissa rikoksissa ajoittaisesta raakuudesta huolimatta jotain hurmaavan agathachristiemaista. On valheita, valeasuja ja vanhanaikaista päättelyä, ja lopulta joku kourallisesta tapaukseen sotkeentuneista perustellaan syylliseksi.

Sarjan sijoittuminen aavistuksen retrosti kuvattuun nyky-Lontooseen tuntuu mukavan mutkattomalta, ja casting on sopivan tuore. Cormoran Striken aina samaan isoon villakangastakkiin pukeutuva hahmo on mainiota etsivämateriaalia: toisen jalkansa menettänyt, traumatisoitunut ex-sotilas, joka sattuu myös olemaan kuuluisan rock-tähden etääntynyt poika. Sellainen kulmapubin nurkassa viihtyvä tylyhkö jurottaja, mutta silti oikeasti hyväsydäminen, tinkimätön ja salaa seksikäs. Cormoranin ja neuvokkaan Robinin välille on viritelty pientä jännitettä, joka osaltaan auttaa kannattelemaan sarjaa. 

Jos kaipaa lisää kesäistä jännäriviihdettä, ihan kohta tulossa on myös tuoretta amerikkalaista dekkaritelevisiointia. Gillian ”Gone Girl” Flynnin HBO:lla nähtävä, kirjana oikeasti aika kylmäävä Teräviä esineitä (Sharp Objects) vaikuttaa ainakin tekijäkaartin perusteella lupaavalta: ohjaajana on mm. Big Little Liesin Jean-Marc Vallée ja pääosassa Amy Adams. Tai sitten voi vaikka lueskella Rowlingia, tai ”Robert Galbraithia”, laiturinnokassa. 

Kommentit (3)
  1. Ah multa mennyt ihan ohi, kiitos!

  2. Ah! C.B. Strike oli aivan mahtava! Tosi hyvä sarja, joka toimii ilman kirjojakin erinomaisesti. Hiukan alussa tuntui hassulta, kun kirjoista oli tullut niin tietty kuva, mutta sarja oli niin hyvä, että pieni erilaisuus kirjoihin verrattuna ei haitannut yhtään, ja oli vaan mukavaa nähdä ruudulla yksi (hyvä) tulkinta kirjoista. 🙂

    Onneksi pian tulee seuraava Strike-kirja ja sitten myös lisää sarjaa, jee!

    1. Totta puhut, sitä odotellessa! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *