Salaisen agentin tunnustukset

Viime vuosien palkituimpien tv-sarjojen joukkoon lukeutuva Homeland eli tuttavallisemmin Isänmaan puolesta käynnisti vastikään kolmannen kautensa Yhdysvalloissa. Yhä enenevissä määrin hämärän rajamailla hiippailevista juonikuvioista huolimatta Isänmaan puolesta uiskentelee kohtalaisen tehokkaasti 9/11-jälkeisten vainoharhojen sumentamissa vesissä, ja meillä Suomessa uudet jaksot nähdään melkein jenkkien tahtiin huomisesta lähtien (peukut siitä Maikkarille).

claire_danes.jpg

Sarjan menestys on kuitenkin ennen kaikkea Claire Danesin ansiota. Huikeasta osastaan palkintoja kahminut Danes on kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa taistelevana CIA-agentti Carrie Mathisonina herkullinen yhdistelmä peräksiantamatonta jääräpäisyyttä ja surumielistä haavoittuvaisuutta. Terävällä älyllä varustettu, mutta myös vahvasti omaan intuitioonsa luottava Carrie on kuin paranoidin teknoajan Neiti Etsivä, joka joutuu taistelemaan paikastaan miehisessä tiedustelumaailmassa. Carrien elämä ja tiedustelutyö (jotka tässä tapauksessa ovat aika pitkälle sama asia) noudattavat eräänlaista kauhun tasapainoa, jossa äärimmäisyyksiin asti menevä luonteenlaatu tekee Carriesta yhtä aikaa loistavan agentin ja tikittävän aikapommin. Auktoriteettiongelmainen ja pakkomielteisyydessään itsensä aika ajoin hysterian partaalle ajava Carrie on yksi mielenkiintoisimmista antisankarittarista naismuistiin.  

clairedanes.jpeg

Muilta osin sarjan näyttelijäntyö aina ole ihan parasta a-ryhmää: pahanlaatuisesta identiteettikriisistä kärsivää ex-sotilas Nicholas Brodya näyttelevä Damian Lewis on roolissaan melkoisen tönkkösuolattu, eikä pilotin jälkeen kärsivän vaimon rooliin castattu Morena Baccarin ole sen sielukkaampi. Tuotantoarvoiltaan sarja ei muutenkaan yllä ihan vaikkapa HBO:n parhaiden yritysten rinnalle, mutta kyllä tiedusteluoperaatioihin ja kohtauksiin Lähi-idässä on saatu hyvin imua. Eikä ihme, sillä sarjan takaa löytyy muun muassa 24:n taustavoimia. Tik tak, tähtiliput liehumaan ja väsymättä uuteen terroristijahtiin.

Kannattaa muuten katsastaa myös Annie Leibovitzin kuvaama hieno kuvasarja sekä Danesin haastis elokuun Voguessa. ”Tough, smarter than everyone, but fucked up. Carrie’s back”.

Kommentit (1)
  1. Mahtavia noi Voguen kuvat! Kirjoitin itsekin jokin aika sitten Homelandiin tutustumisesta, ja minunkin mielestä Maikkarille isot propsit näin ajankohtaisesta esitysaikataulusta. Carrie on kyllä mielenkiintoinen ja monitahoinen hahmo, ja on kyllä mielenkiintoista seurata, miten hahmo kehittyy.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *