Yhden tähden unelmia

The Florida ProjectThe Florida Project on pieni suuri elokuva yhdysvaltalaisen hyvinvointiyhteiskunnan sokeasta pisteestä. Huvipuiston parkkipaikalta, periamerikkalaisen dinerin siirappiin upotetuilla ruoanjämillä elävistä kurittomista kakaroista ja lauantaisin menetettyä nuoruuttaan juhlivista teiniäideistä. Näköetäisyydellä Disney Worldista, mutta valovuosien päässä sen myymistä unelmista. Vastaavia kertomuksia toki on muitakin (tsekkaa esim. huikea American Honey), mutta The Florida Project rullaa aidon pakottomasti ja luottotiedottoman köyhälistön koteina toimivat pastellinsävyiset yhden tähden ”taikalinnat” luovat vastaansanomattoman kontrastin Disney Worldin läpeensä kaupalliseen överilandiaan.

Parasta The Florida Projectissa ovat näyttelijät, joiden löytämiseen ohjaaja Sean Bakerilla lienee lahja. Willem Dafoe tekee varmaa työtä, mutta elokuvan todellinen sielu ovat debyyttiroolinsa vittua hokevana Halleyna tekevä Bria Vinaite sekä etenkin 7- vuotias sisupussi Brooklynn Prince, jonka näyttelemä Mooney näkee vielä taikaa sielläkin, missä arkitodellisuudessa on jotain ihan muuta. Loppu on näkökulmasta katsoen joko läpeensä surullinen tai vähän toiveikas, mutta juuri tälläista humaania samaistumispintaa varten elokuvia, kirjoja ja ylipäänsä tarinoita tarvitaan. Jos tämänkin elokuvan jälkeen väittää, ettei luokkayhteiskuntaa ole olemassa ja kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet menestyä, kannattaa kuurata rillit ja mennä itseensä. 

Kommentit (1)
  1. Mä rakastin tätä elokuvaa jotenkin aivan täysin ja se on ihanaa. Niin paljon että yhä edelleen alkaa itkettää kun mietin sitä, vaikka näin sen joskus helmikuussa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *