Yöperho

nocturnal-animals.jpg

Tiedättekö sen tunteen, kun on yrittänyt päästä katsomaan jotakin niin pitkään, että elämykselle alkaa väkisinkin kertyä odotusarvoa? Yön eläimien kohdalla odotuksia toki asettaa jo Tom Fordin esikoiselokuva, A Single Man, joka oli debyytiksi huikean eheä. Tyylitietoisen 60-luvun tunnelmapalan kruunasivat Colin Firthin ja Julianne Mooren roolisuoritukset.

Yön eläimet asettuu kuitenkin ihan omanlaisiinsa uomiin. Kahteen aika- tai todellisuustasoon lomittuva elokuva yllättää hakemalla tehoja groteskeista yksityiskohdista ja kaiken yllä raskaana riippuvana väkivallan uhasta. Säväyttävä tyylitaju Fordilla on edelleen tallessa: alun burleskikohtaus äimistyttää ja Amy Adamsin galleristin kylmän hillityksi hiottu elämä asettuu kuviin täydellisesti, tietenkin.

Menestyneemmän sulhokandidaatin tieltä aikoinaan syrjäytetyn eksän (Jake Gyllenhaal) lähettämään karuun romaaniin liikaakin eläytyvä Adams kannattelee elokuvaa upeasti, ja Texasin takamaille kuvitellut kauheudet näyttäytyvät väläyksinä unettomuudesta hapertuvan todellisuuden reunamilla.

Romaanin tarinaan on ladottu kaikki punaniskakliseet niljakkaista taparikollisista, korruptoituneista lainvalvojista ja oman käden oikeudesta. Naisvihamielisine sivujuonteineen se ei ehkä ole erityisen kiinnostava, mutta kontrastissa kliinisen (ja pinnallisen kohteliaan) galleriaympäristön sekä nuhjuisen (ja brutaalin rehellisen) autiomaan välillä on kyllä voimaa.

Kokonaisuus ei ole täydellisen harmoninen A Single Manin tapaan, mutta kiinnostava se sen sijaan on, kaikkine ristiriitoineen. Tällä kertaa täytyy mainita myös katsomispaikka, Kallion tuore Rivierajoka teki melkein suuremman vaikutuksen kuin itse elokuva. Cocktailbaarin ja elokuvateatterin lokoisa yhdistelmä, jos mikä, on täydellistä todellisuuspakoa loskaisena talvi-iltana. Tätä hyvää kannatti odottaa.

PS. Mitä mieltä Oscar-ehdokkuuksista? Myös Arrivalissa loistanut Adams sekä Nocturnal Animals jäivät muuten Oscar-huomiotta, mutta Michael Shannon sai ehkä hieman yllättäen sivuosaehdokkuuden seriffin roolistaan. Kurkkaa kaikki ehdokkuudet vaikkapa täältä.

Kommentit (2)
  1. Amy Adamsin Oscar-ehdokkuuden puuttumista on spekuloitu muun muassa sillä, että hänelle mahdollisesti annetut äänet ovat voineet jakautua näiden kahden roolin välillä niin että kumpikaan ei ole riittänyt ehdokkuuteen.

    1. Näinhän se saattaa olla, ken tietää… Varsin hieno näyttelijä joka tapauksessa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *