Morgonmål

Här är ett verkligt bra recept på hälsosamma morgonmuffinsar. Späckade med nötter, frukt, bär och havre kan de klassas som så hälsosamma, att man med gott samvete kan äta dem till morgonmål utan att känna att dagens diet är förstörd. De innehåller bara lite vegetabilisk olja och rätt lite socker (grovt estimerat 2 tsk) per muffin. Denna sats är kryddad med riven morot, äppel, kanel, kardemumma och pepparkakskrydda.

img_4563.jpg

Matiga muffins           9 st stora

1,5 dl mjölk

1 dl yoghurt

2,5 dl havregryn

1 ägg

0,5 dl socker plus 1 msk honung

1 dl olja

2,5 dl mjöl

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

0,5 tsk soda

kanel, kardemumma

Fyllningar: sammanlagt 2 dl bär, nötter, frön, russin, äppel, rabarber – vad du än hittar i skåpet. Jag använde sammanlagt 2 dl riven morot och äppel, mandelspån och valnötter. Toppingen är äppel-kanel müesli.

Rör först ihop havregrynen, mjölken och yoghurten och låt jäsa ca 45 minuter. Det ger en fyllig bas för muffinsarna. Ställ sedan din ugn på 220 grader och rör ägg, socker, honung och olja i smeten. Ifall du använder rivet äppel, nötter ed hårt, blanda i det nu. Känsliga bär är bra att lägga till degen efter mjölet, och försöka röra om möjligast lite. Blanda sedan bakpulver, soda och kryddor i mjölet och rör sedan ner även det.

Den färdiga degen ska vara tjock, nästan så att din spatel kan stå i den. Sätt i lite mer mjöl om så inte är fallet. Sleva över den i stora muffinformar, fyll dem till 3/4, och stek mitt i ugnen i 15-20 minuter.

 
 
 
 
 
 
 
 

Koti Ruoka ja juoma

Höstig clam chowder, lättversion

Det var en rund och munter kock som i gårdagens del av Top Chef improviserade fram en clam chowder som såg så god ut, att jag måste koka en egen idag.

Riktig amerikansk clam chowder består av ett tjockt hopkok av vitvin, musselspad och grädde. En vardagskväll som denna kände jag dock för ett något lättare spad. Det blev fiskbuljong, matgrädde och vinäger som fick ge fyllighet åt min grönsaksspäckade soppa. Den blev mycket bra – undertecknad har nyss ätit slut sin tredje soppskål.

img_4498.jpg

Lättare clam chowder           4 personer

2 burkar konserverade musslor i lag

1 stor, gul lök

2 morötter

4 potatisar

1 konservburk majs (gärna färsk naturligtvis om du kommer över sådan)

två matskedar smör

7 dl vatten och 1 fiskbuljongtärning

2,5 dl matgrädde

svartpeppar, timjan och 1 msk rödvinsvinäger

Börja med att hacka upp de färska grönsakerna. Bitarna behöver inte vara värst små, du kan bra lämna dem rejäla om du har lust. Smält smöret i en stor kastrull och lägg i lök och morot. Mjuka upp några minuter, lägg sen i potatisen och häll på vatten plus buljongtärning. Öppna musselkonserverna och häll laget från burkarna i kastrullen. Låt grönsakerna koka tills de är mjuka.

Sedan är det dags att hälla i konservmajsen, grädden och musslorna. Koka upp soppan och krydda med peppar, valbara kryddor och vinäger för lite sting. En nypa chili sitter inte alls fel heller.

img_4499.jpg

 
 

Koti Ruoka ja juoma