hana kuin koru

lainahöyhenissä

 

keittiösuunnittelussa oikeastaan ainoa asia, mikä ei muuttunut missään vaiheessa, oli hanavalinta.

Volan korunkauniista hanasta on tullut minulle parin vuoden aikana jopa pieni obsessio, ja ehdottomasti tahdoin sen seuraavaan keittiööni. kiitos LaattaLeevin avustuksen, sellaisen myös sain hankittua. 

hana saapui eilen, ja on vielä kauniimpi luonnossa kuin kuvissa. 

esteettinen virheettömyys näkyy tosin tässä tapauksessa pitkänä miinuksena käytännöllisyydessä. käyttökokemusta en vielä hanasta omaa, mutta ainakin seuraavat asiat ovat jo tulleet esille kivitasojen tilaukseen valmistauduttaessa: 

- hanan säätö (avausnipake, termostaatti - miksi tätä sanotaan) toimii erillisen, tasoon asennettavan nivaskan kautta - mikä on varmasti hirmu kiva käyttää sämpylätaikinaisin käsin vs. kämmenselällä aukitönäistävä hanan säädin. puhumattakaan liiketunnistimella varustetusta

- pesukoneventtiili niin ikään täytyy asentaa kivitasoon. useinhan venttiili - samoin kuin hanan säädin - löytyy hanan varresta itsestään. tämän hanan varressa ei ole mitään. siksi se onkin niin kaunis 

- hana ei (mitä ilmeisimmin) käänny. yhtään. ei mihinkään suuntaan. 

- tiskialtaan pohjaventtiilin säätimeksi työtasoon asennettava oma nipukkansa, ei tietenkään passaa designhanan avausnapin viereen muotokieleltään. näin ollen tämä jää pois. pohjaventtiiliä säädetään siis käsin. fine

vettä siitä ainakin toivottavasti tulee.

joskin on ensivilkaisulta normaalia hanaa myös ohuempi, ja varmaan täysin epäsopiva kiinteistölleni kallioon kilometrien syvyyteen poratun porakaivon vedenpaineiden kanssa - taloni kun rakentuu ihan niin metsään, ettei kunnan vesijohtoverkostotkaan sinne yllä. 

onneksi lähellä on järvi, ja omistan ämpäreitä. että vettä kyllä saadaan, jos tämä nyt lunastaa kaikki odotukset ja on sanalla sanoen paska. 

nähtäväksi jää. 

iloista viikonloppua!!

EDIT// SE KÄÄNTYY! wow

 

Kommentit

aatos_anna (Ei varmistettu)

Apua, kyllähän keittiön hanan taytyy kääntyä! Mutta kaunis se on, joten ehkä senkin "pienen puutteen" voisi antaa anteeksi. Yllättävän haastavaa on hanan valitseminen ummikolle ja ensi kertaa keittiötä suunnittelevalle, etenkin jos päättää säästää ja tilata omatoimisesti hanan ja altaan ulkomailta. Meillä tehtiin pitkälti estetiikka edellä hanatilaus Saksaan ja sen jälkeen kun tilaus oli jo matkalla, alettiin mittailemaan, että mahtuuko hanan avauskappale edes kääntymään ääriasentoon vai tuleeko seinä vastaan. Tämä asia osattiin ottaa huomioon kun eräässä keittiöfirmassa oli mallikeittiön hana asennettu rumasti vinoon juurikin tämän pitkän avausvivun takia. Myös hanan kääntymiskulmat aiheuttivat yhden unettoman yön, kun juuri se meidän malli kääntyy yli yleisen suosituksen. Tämä asia saattaa ilmeisesti etenkin uusissa omakotitaloissa tulla ongelmaksi lopputarkastuksessa jos on tiukka tarkastaja joka pitää hanaa vesivahinkoriskinä?

Hannieh (Ei varmistettu)

Tsekkaa ihmeessä seuraava linkki pesukoneventtiilin suhteen.
http://www.oras.com/fi/tuotteet/oras/product/272100/

Kyseistä tuotetta saa sekä verkkovirtaan liitettynä että patterikäyttöisenä. Ei tarvitse tehdä kivitasoon turhia reikiä rumille apk-venttiileille.

Piret
lainahöyhenissä

Kiitos vinkistä - vastaavanlainen elektroninen venttiili tuleekin. Mutta tarvitsee silti reiän tasoon :) on onneksi vielä tuota Oraksen mallia litteämpi eli näyttää käytännössä tarralta tasossa :) 

Hannieh (Ei varmistettu)

Sulle taitaa olla tulossa se Damixan malli, se on kyllä tosi huomaamaton. Oraksessa se vain hyvä, että saa vaikka allaskaapin sisälle.
Tsemppiä loppusuoralle, hieno mähdä millaiseksi tilat talossa muovautuvatkaan.

Piret
lainahöyhenissä

Joo Damixan! Oi no Oras kuulostaa sitten kyllä todella hyvältä, muta tilattu mikä tilattu :)

Heta Katariina (Ei varmistettu)

En ole aiemmin kommentoinut, vaikka olen jo jonkin aikaa blogiasi seurannut. Sulla on uskomattoman hyvä kirjoitustyyli - tässäkin jutussa alkoi naurattaa ihan ääneen tuo "vettä siitä ainakin toivottavasti tulee" :'D
Mutta tiedän tuon tunteesi hanan kanssa. Se on vähän sama kun ostaa ihanat vaaleat mokkanilkkurit loskaisessa tammikuussa, vaikka tietää kuinka epäkäytännölliset ne tulevat Suomen talvessa olemaan. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan ajatella niin järjellä. Tsemppiä loppurutistukseen raksalla! Lopputulos on varmasti yhtä kaunis kuin tuo hana.

Kissakala (Ei varmistettu)

Ei osata nykyään suunnitella hanoja eikä kyllä usein altaitakaan! Esimerkiksi IDOn wc-altaissa mitä täällä löytyy paria eri mallia/kokoa on järjestään liian syvällä seinään päin hanan asennusreikä ja/tai matalat altaat niin, että kun jonkun perus Oraksen kun laittaa niin ensinnäkään kädet ei mahdu kunnolla vesisuihkun alle kun altaan takaseinä/pohja tulee jo vastaan ja sitten vesi roiskuu hanan juurelle ja jää sitten sinne lillumaan koska pesukorkeus on yli altaan yläreunan. Sitten taas nuo "yläkautta" tulevat joutsenenkaulat ei monesti mahdu wc-altaisiin eikä aina keittiöihinkään asennuksen osalta koska takaseinä tulee jo vastaan asennusreiän sijainnin puolesta. Ja se roiskumisen määrä kun vesi erkaantuu hanasta jo puoli metriä ennen altaan yläreunaa...

Meillä keittiössä Grohe, jossa on sellanen sivuvipu mikä tarttee kyllä kädestä pitäen opastuksen jokaiselle uudelle keittiön käyttäjälle ja monille vielä kertauskurssinkin. No kun logiikan sisäistää se on ihan jees koska tosiaan helppo avata rystypuolellakin. Mutta kiinteä putki on sen verta korkealla, että vettä roiskuu mielestäni liian paljon ympäriinsä. Valitettavasti tuo unelmien hana näyttää roiskumisen suhteen vielä pahemmalta!!!

Sitten näihin roiskuviin hanoihin kun lisätään viime vuosina muotiin tulleet ikkunat keittiöaltaan takana ilman, että allas on sellainen britti/jenkkityylinen takareunastaan seinäksi nouseva amme niin jopa on kaunista arjen melskeessä...

Käytännöllisyyden ja estetiikan taistelu on joskus rakennushommissa pahimmillaan!

Kommentoi