Testissä osuusravintola Oksa (Linnainmaa)

Testasimme koko perheen voimin Linnainmaan Prisman Oksa-osuusravintolan. Ja kyllä kannatti. Kävimme testaamassa viikolla lounasajan jälkeen Oksan pizzat ja täytyy myöntää, että ne ylittivät odotukseni. Oksan paikallahan oli ennen Buffa ja jotenkin heti alkujaan ajattelin pizzojen olevan enempi ”Buffa-tasoa”. Nämä rucolalla höystetyt pizzat olivat kuitenkin oikein maukkaita ja taaperokin söi mielellään pienet maistiaiset meidän pizzoista. Pizzoja sai ostaa kahdessa koossa: Grande maksoi 7,90 e ja Piccolo 4,90. Me otimme nälissämme Grandet. Pizzan kylkeen sai ostaa 2 eurolla salaatin, jonka sai koota itse todella kattavasta valikoimasta. Salattiin sai jos jonkinalista lisuketta tuoreiden raaka-aineiden lisäksi: pastaa, pähkinöitä, kinkkua, papuja, hedelmiä ym. Salattia saisi ilmeisesti lounasaikaan koottua myös isommalle lautaselle. Pakko mennä sekin testaamaan. Kokosimme taaperolle maittavan pääruuan salaattipöydän antimista ja hyvin upposi. Näin jälkikäteen ajateltuna Piccolo olisi ollut vallan riittävä meille nälkäisille aikuisillekin, sillä salaattipöytä oli niin kattava ja siitä sai koottua tosi täyttävän setin.

img_20160413_163804839.jpg

Eilen käväisimme Linnainmaan koulun lasten kevättapahtumassa ja siellä nälkä yllätti koko perheen. Päätimme sunnata jälleen Oksaan syömään ja tekemään ostokset Prismaan. Iloksemme huomasimme, että sunnnuntaina Oksassa on tarjolla brunssi. Muistaakseni brunssi oli asiakasomistajahintaan 15,90 e. Kun me kaksi aikuista ostimme brunssin, sai taapero ruokailla meidän ohella ilmaiseksi. En tiedä, oliko heille vielä edes vakiintunut käytäntöä siitä, mitä alle 2-vuotiaan brunssi maksaisi. Mutta olimme enemmän kuin tyytyväisiä, että taapero ruokaili kahden maksavan aikuisen hinnalla. 

Brunssi oli todella kattava ja siinä oli jos jonkinlaista syötävää koko perheelle. Salaattipöytä oli täynnä raikkaita kasviksia, oli smoothieta, jogurttia ja mysliä ja leivän päälle oli monenlaista leikkelettä ja juustoa. Tarjolla oli myös lohta ja juustoja, joita tällainen raskaana oleva kaiholla katseli. Ja mitäpä olisi brunssi ilman croissanteja, nakkeja, lihapullia, pekonia ja karjalanpiirakoita. Niitäkin löytyi. Jälkiruuaksi oli tarjolla marjapiirakkaa (nam) ja mikä parasta vohveleita. Vohvelit sai itse paistaa, joten ne olivat ihanan tuoreen rapsakoita. Me onnistuimme vielä sössimään ensimmäisen vohvelimme, jolloin henkilökunta lupasi ystävällisesti hoitaa sen loppuun ja tuoda meille uuden. Kaiken kaikkiaan hyvää palvelua ja hyvää ruokaa. Kiitos ja kumarrus!

img_20160417_111112125_0.jpg

IMG_20160417_114534201_TOP.jpg

IMG_20160417_114530899.jpg

IMG_20160417_114503530.jpg

IMG_20160417_111115060.jpg

 

hyvinvointi liikunta lapset

Miksi lapsia ei totuteta monenlaisiin makuihin?

Ennen kun lapseuduin, ihmettelin, miksi lapset opetetaan tykkäämään vain ruokaympyrän sektorista ”nakit ja muusi”. Nyt tiedän. Sille sektorille olisi yllättävän helppo kallistua, koska helppous on usein se asia, mitä kaipaat kiireen keskelle. 

Lapsiperhearki on usein melko hektistä ja välillä sitä pyöriessään tiski- ja pyykkivuoren välissä janoaa vain mahdollisimman lyhyttä aikaa hellan ääressä. En usko, että monikaan haluaa että heidän lapsilleen kelpaa vain tietyt harvat ruuat, mutta ymmärrän, että siihen ajautuu turhankin helposti. Kun näet ison vaivan ja kokeilet uutta ruokaa vain todetaksesi, ettei kyseinen ruoka uppoa perheen pienimpään, niin kyllähän se sapettaa. Silloin sitä miettii mielessään, että olisipa vaan tehnyt jotain tuttua ja turvallista.

img_20160416_155447618.jpg

Vaan siinäpä se sudenkuoppa onkin. Harvoin uudet maut uppoavat aikuiseenkaan saman tien. Itsekin olen joskus inhonnut feta-juustoa, vaikka nykyään se on meikäläisen yksi suurimmista herkuista. Kärsivällisyys. Se on tässäkin lapsiperheen elämään liittyvässä aiheessa avainsana. Täytyisi vaan yrittää jaksaa tarjota uusia makuja monen monta kertaa ennen kuin tekee arvion, ettei siitä tykätä. En kyllä itse ole mikään kärsivällisyyden mestari, mutta ”opissa se on variksenpoika tuulessa” sanoisi isäpappani. Tosin saattaa olla, että aina ei kärsivällisyyskään riitä. Eikä sen tarvikaan. Ei kaikkien tarvitse tykätä kaikesta, mutta mielestäni kannattaa silti nähdä vaivaa sen eteen, että lapsi oppisi nauttimaan mahdollisimman monista mauista. Se on kuitenkin suunnaton rikkaus lapselle ja antaa paremmat mahdollisuudet terveelliseen elämään. 

Löysin kerran itseni miettimästä, mitä tarjoan taaperolle ruuaksi, kun me valmistimme pääruuaksi salaattia. Ajattelin, että taaperoa ei niin kiinnosta aikuiseen makuun tuunattu salaatti. Sitten tajusin, että eihän se välttämättä kiinnostakaan, mutta ehkä ajan kanssa alkaa sekin maistumaan. Salaatit ovat meidän aikuisten lempiruokaa ja nykyään myös taaperon. Kaikista salaatin lisukkeista taapero ei välttämättä vieläkään tykkää, mutta aina hänen lautaselleen vähän niitäkin ainesosia laitetaan. Mitään ei ole pakko syödä, mutta joskus ne entiset ”en tykkää” -palaset vain kummasti löytävät tiensä suuhun ja maistuvatkin. Näin kävi tänään aurinkokuivatun tomaatin kanssa. Aina ennen aurinkokuivatut tomaatit on yksitellen napsittu salaatista pois, mutta tänään yksi eksyi suuhun ja aiheutti pienen puistatuksen. Puistatuksen jälkeen taaperon ilme kirkastui ja hän totesi ”tykkää siitä, hyvää”. Voitto! Kärsivällisyys palkittiin ja jälleen yksi uusi maku löysi tiensä taaperon sydämeen. Voitto se on aurinkokuivattutomaattikin.

img_20160416_155401106_0.jpg

Summa summarum, lapsi oppii (toivottavasti) monipuoliseksi makujen maistelijaksi vain ja ainoastaan kärsivällisen harjoittelun avulla. Silti olen sitä mieltä, että joskus pitää mennä siitä mistä aita on matalin ja syödä vaikka sitä samaa makaronilaatikkoa kolme päivää. On vain niitäkin päiviä, jolloin helpolla pääseminen on ainut tie onneen. 

hyvinvointi liikunta lapset