Sormiruokailijan vinkit: hedelmät ja marjat

Kun aloittelimme lapsemme kanssa sormiruokailua, mietin usein, mitä lapselle tarjoaisin ja miten sen valmistaisin. Minun on pitänyt kirjoittaa tämä postaus jo iät ja ajat, mutta nyt vasta sain itseäni niskasta kiinni. Tässä näette esimerkkejä kuvien kanssa siitä, mitä ja minkälaisia ruokia aloittelevalle sormiruokailijalle voi tarjota. Nämä esimerkit pohjautuvat pitkälti siihen, miten meillä on syöty. Kirjoittelin jo aiemmin sormiruokailun pääperiaatteista sekä välineistä, jotka ovat käteviä sormiruokailussa. Nyrkkisääntönä sormiruokien tarjoamisessa kannattaa pitää sitä, että palat ovat tarpeeksi isoja etenkin aluksi. Lapselle olisi hyvä tarjota ruokaa, jota on helppo pitää kädessä. Ruuat kannattaa pilkkoa sen kokoisiksi, että ne mahtuvat lapsen kämmeeneen ja tulevat sieltä hieman yli. Näin lapsi saa kunnon otteen ruuasta, mutta kämmenestä jää pilkistämään vielä osanen jota voi nakertaa. 

Käyn läpi vielä omissa postauksissaan kasvikset ja vihannekset, viljatuotteet ja eläinkunnan tuotteet. Totesin, että kaikkien ruoka-aineiden käyminen yhdessä postauksessa on turhan raskasta kirjoittajalle ja lukijalle. Tästäkin tuli jo hirmu pitkä postaus. Toivottavasti joku jaksaa lukea loppuun asti 🙂

 

”Kuorineen” syötävät

Otsikko kuulostaa hämäävältä, sillä en tarkoita kuorineen syötävillä sitä, miltä se kuulostaa. Näihin hedelmiin kannattaa pikkuiselle ruokailijalle jättää kuori päälle, jotta hedelmä ei murskaantuisi muusisiksi puristavaan pikkuiseen käteen. Jotkut hedelmät ovat myös liukkaita, joten kuoren avulla hedelmä pysyy paremmin kädessä. Meillä suositaan luomua ja eritoten pidän tärkeänä että nämä ”kuorineen syötävät hedelmät” ovat luomumerkillisiä. Luomussa käytetään huomattavasti vähemmän torjunta-aineita, sillä kaikki keinotekoiset aineet ovat pannassa. Siksi haluan, että kuoresta hedelmälihaa kalvava lapsi saa mahdollismman vähän turhia kemikaaleja kroppaansa.

 

Appelsiini

Appelsiiniin pääsee käsiksi helpoiten siten, että leikkaa siitä vauvan käteen sopivia kuorellisia viipaleita. Luultavasti aluksi lapsi imee hedelmälihasta vain kaiken mehun, mutta pikkuhiljaa hedelmälihakin alkaa löytämään tietään suuhun. 

img_20160311_145620909.jpg

Avokado

Avokado on aivan mahtava aloitteluhedelmä pikkuiselle sormiruokailijalle. Avokado ei tosin ole ihan perinteinen hedelmä, sillä siinä on paljon hyviä rasvoja. Olenkin tarjonnut lapsellemme usein avokadoa pääruuaksi, sillä se sisältää paljon energiaa hyvien rasvojen muodossa ja pitää näin kylläisenä pitkään.

Avokadon ainut ”ongelma” on sen pehmeä rakenne, jonka vauva saa helposti rusennettua muusiksi. Siksi avokado kannattaakin syödä siivuina kuoren kera. Vauva kyllä oppii erottamaan syötävän osan kuoresta ja sylkeäisee kuoren pois, mikäli sitä sattuu suuhun joutumaan. Isompi lapsi osaa jo syödä avokadoa ilman kuortakin, mutta pienemmille suosittelen kuorta murskaamisen estämiseksi. 

dsc_8626.jpg

Banaani

Banaani on toinen nopeasti sormiruokailijalle sopivaan muotoon taipuva hedelmä. Banaanikin on vaan usein niin pehmeä, että muussautumisen riski on suuri. Vauvoilla on vieläpä usein halu puristella hedelmiä sormien välissä, mikä toisaalta myös kuulu asiaan. Sormiruokailuun kuuluu ajatus, että ruualla saa ja pitää ”leikkiä”. Vain kokeilemalla voi oppia, kuinka kovasti ruokaa voi puristaa ilman, että se menee rikki. Jos kuitenkin haluat, ettei banaani mene muusiksi ihan joka kerta, kannattaa tarjota banaani vauvalle alla olevan kuvan mukaisesti. Sitä mukaa kun vauva saa syötyä näkyvän hedelmälihan, banaania voi leikata auki hieman lisää.

img_20160311_150308521.jpg

Melonit

Melonit menisivät oikeastaan myös ilman kuoria syötävien kategoriaan, riippuen tosin ihan mistä melonista on kyse. Vesimeloniin jättäisin palan kuorta, mutta hunajameloniviipaleet säilyivät meidän neidin käsittelyssä hyvin ilmankin. Tässä on taas punnittava, murskaako oma lapsi pehmeän melonin vai ei ja onko meloni liian liukas kädessä pysymiseen.

Viinirypäleet

Viinirypäleet ovat yksi myrkytetyin hedelmälajike. Tämän vuoksi meillä syödään viinirypäleitä vain, jos niitä on tarjolla luomuna. Kaikkiin vuodenaikoihin näitä ei tunnu oikein kyllä saavan. Viinirypäleet kannattaa halkaista kahtia, sillä kokonainen rypäle on vähän turhakin oivallisen kokoinen tukkimaan henkitorven sinne vahingossa joutuessaan.

 

Ilman kuoria syötävät hedelmät

Anananas

Ananas on sen verran kiinteä kaveri, että sen syöminen onnistuu pieneltäkin ilman kuorta. Toki ananakseen voi kuortakin jättää, ei siitä mitään haittaa ole. Itse mielelläni aina kuorin hedelmän, jos se vain pysyy vauvan kädessä ehjänä ilman kuorta. Haluan pitää torjunta-aineiden saamisen minimissä.

Luumu, nektariini, persikka

Listasin nämä kolme koostumukseltaan samankaltaista hedelmää ilman kuoria syötävien hedelmien listalle. Useinhan nämä hedelmät mielletään juurikin kuorineen syötäväksi, mutta kuten jo mainitsikin, mieluummin kuorin hedelmän aina jos mahdollista. Eli tokihan kuoren voi syödä, mutta nämä hedelmät onnistuvat löytämään tiensä suuhun ilmankin. Mikäli hedelmät eivät liukkautensa takia pysy lapsen kädessä, on kuorta hyvä jättää hedelmään. Näistä hedelmistä voi tehdä siivuja tai ne voi tarjota myös kokonaisena. 

Kiiwi

Kiiwihän kannattaisi oikeasti syödä kuorieen. Kiiwin kuoren syömällä saa huimasti enemmän kuitua ja C-vitaminia kuin ilman kuorta. Lapseni ei kuitenkaan mielellään kuorta tässä hedelmässä syö (enkä muuten minäkään), joten meillä ollaan kiiwi aina syöty ilman kuoria. Kiiwistä voi leikata siivuja, mutta itse suosin nopeampaa tapaa eli kaavin lusikalla isohkoja kiiwinpaloja suoraan lautaselle. Kas näin:

img_20160311_145954132.jpg

Mandariini, satsuma, klementiini

Usein sormiruokailuohjeissa neuvotaan tarjoamaan mandariinit, satsumat ja klementiinit ilman ”kalvoja”. Etenkin jos lapselle on vähän (tai ei ollenkaan) hampaita, voi hedelmälihaan käsiksi pääseminen olla vaikeaa. Itse en ole koskaan ottanut viipaleita suojaavia kalvoja kokonaan pois, vaan olen joko tehnyt jokaiseen viipaleeseen viillon tai laittanut koko viipaleen kahtia. Täten reikä kalvoon on jo tehty ja pureskelu on helpompaa. 

Mango

Mango on mukavan pehmeä hedelmä sormiruokailun aloitteluun hampaattomallekin vauvalle ja maistuu yleensä monelle. Meillä mangot on vauvana syöty käteen sopivina viipaleina ilman kuorta. 

Omena, päärynä

Omenan ja päärynän olen pikkuvauvalle tarjonnut aina ilman kuoria. Päärynästä olen valinnut aina todella hyvin pehmenneen yksilön ja tarjonnut sen viipaleina. Omena on lajikkeesta riippuen joskus melko kova ja jostain lajikkeista lohkeaa helposti pieniä paloja. Lapsemme ollessa ihan pieni tapasin höyryttää tällaiset helposti lohkeavat kovat omenat. Tuo höyrytys meni varmaan kategoriaan hätävarjelun liioittelu, mutta joskus se on välttämätöntä oman mielenrauhan turvaamiseksi. 

 

 

Marjat

Marjojen syönti onnistuu ehkä parhaiten sen ikäiseltä vauvalta, joka harjoitelee jo pinsettiotetta. Etenkin pienet marjat, mustikat, vadelmat, puolukat ym., on helpompi saada suuhun kahdella sormella ottaen kuin nyrkkiin sullomalla. Mansikka ovat tosin hieman isompi marja ja löytää tiensä suuhun helposti pienelläkin ruokailijalla ihan vaikka kokonaisena. Jotkuthan tosin varoittavat mansikan antamista ennen vuoden ikää, sillä mansikka on helposti allergisoiva marja. Nykyään on kylläkin käsillä ajattelutapa, että allergiariskin takia ei mitään kannata välttää. Välttää kannattaa vasta siinä vaiheessa, jos ruoka-aine selvästi jotain oireita aiheuttaa. Meillä on syöty marjoja jo ihan 6 kk asti ja hyvin ovat kaikki uponneet ilman ongelmia. 

 

Paljon hedelmiä varmasti jäi tämän postauksen ulkopuolelle, sillä nämä olivat meidän perheen suosikkeja. Mitkä hedelmät teidän perheessä uppoavat parhaiten?

koti ruoka-ja-juoma lapset
Kommentit (1)
  1. Alina Pyykkönen
    5.1.2018, 11:17

    Mahtava teksti, tästä on paljon apua kun välillä tuntuu että en tiiä miten kannattaa antaa helposti muussaantuvia hedelmiä.
    Muutenki oon välillä ihan hukassa soriruokailusta.
    Vielä kun saisi tytön tajuamaan laittaa ruoka suuhun

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *