Sormiruokailun välineurheilua

Otsikosta huolimatta haluan heti alkuun todeta, että sormiruokailu ei todellakaan ole välineurheilua. Tuli nyt näköjään tehtyä Iltasanomien tyylinen otsikko, joka ei vastaa sisältöä, hah! Oikeastaan yksinkertaisimmillaan sormiruokailuun ei tarvitse juuri mitään muuta kuin itse ruuan, mutta jotkut pienet jutut tekevät kyllä hommasta helpompaa. Tässä omia havaintojani arkea helpottavista jutuista:

 

Syöttötuolin tarjotin

On äärimmäisen kätevää, mikäli syöttötuoli on sellainen, että siihen saa kiinni tarjottimen. Sormiruokailusta tulee todella paljon sotkua, mutta tarjottimen avulla edes osa sotkuista pysyy poissa lattialta. Meillä on käytössä Stokken Tripp Trapp -tuoli ja siihen kiinnitettävä Playtray. Olen ollut todella tyytyväinen tarjottimeen, sillä se on helppo irrottaa ja peseminen onnistuu helposti suoraan hanan alla tiskiharjan avulla. 

Mikäli syöttötuoliin ei saa tarjotinta, myös pöydälle laitettavat tabletit ovat käteviä. Itse aion ostaa meillekin tämän silikonisen pilvitabletin. Olen myös kuullut, että monilla on Stokken Table top -pöydänpäällinen, mutta epäilen, pysyisikö se kiinni meidän karkeapintaisessa puisessa pöydässä.

img_20150922_131640114.jpg

 

Vihanneshöyrystin

Tämä kapistus on ollut meille kullan arvoinen etenkin silloin, kun meidän pikkuinen aloitteli sormiruokailua ja söi paljon pehmeiksi höyrytettyjä kasviksia. Kattilaan laitetaan pieni määrä vettä pohjalle ja höyrystin asetetaan pienillä jaloillaan siihen päälle. Veden kiehuessa kasvikset kypsyvät todella nopeasti ja vaivatta. Oma höyrystimeni ostin Prismasta eli niitä luulisi kyllä löytyvän monestakin paikasta. 

img_20150921_125743800.jpg

 

Hiallinen ”ruokalappu”

Sormiruokailu tarkoittaa usein sitä, että lapsi on yltä päältä ruuassa. Meillä oli jossain vaiheessa myös suosittua läträtä ruokaa tukkaan, ah ihanaa. Mikäli haluaa säästää lasta pahimmilta sotkuilta, suosittelen käyttämään pitkähiaista ”ruokalappua”. Meillä on pari Lassien essua (Prismasta) ja sen lisäksi meillä on kaverin tutun tekemä essu. Olen myös kuullut, että monet käyttävät IKEA:n askarteluessuja sormiruokailuun.

 

Lattiansuojus

Niin kuin jo aiemmin sanoin, sormiruokaillessa lattialle päätyy paljon ruokaa. Olemme suojanneet syöttötuolin alustan IKEA:n muovisella työtuolin alustalla. Lattia säästyy enimmiltä sotkuilta ja puhdistaminenkin on helpompaa.

 

Pienet pakastuspussit

Koin aluksi hankalaksi lihan, kalan ja kanan valmistamisen, sillä niitä olisi kerralla tehtävä niin pieni annos. Lapsemme ollessa vasta aloitteleva sormiruokailija paistoin usein isomman satsin lihaa, kalaa tai kana ja pakastin niistä annoksia pieniin pakastepusseihin. Siten saatoin helposti napata liha-annoksen pakkasesta kasviksia täydentämään.

 

Pesuaine

Kuten olen jo useaan kertaan varoitellut, niin sormiruokailusta tulee sotkua. Oma siisteyskäsitykseni muuttui huimasti lapsen sormiruokailun myötä, sillä sitä sotkua on vain pakko opetella sietämään. Nykyään tuntuu, että ruuanmuruset lattialla ja jämähtäneet puurotahrat pöydässä ovat osa meidän keittiön normaalia tilaa. Vaikka siivousvinkki numero yksi olisikin luonnollisesti sotkun siivoaminen heti syömisen jälkeen, monesti sitä ei vaan jaksa. Sitten myöhemmin kiroilen, kun veitsen kanssa raaputtelen ruuanjämiä syöttötuolin pinnasta. 

Syöttötuolin ja sen ympäristön putsaamiseen olen käyttänyt Lempi-yleispesuainetta. Sitä saa täällä Tampereella ainakin Taitoshopista. Olen valinnut juuri tämän pesuaineen siksi, että se on  tehty Suomessa, se on ympäristöystävällinen ja biohajoava. Se on pullon tuoteselosteen mukaan hellävarainen käyttäjälle ja erilaisille materiaaleille. Tuotetta suihkutetaan puhdistettavalle pinnalle ja pyyhitään kostealla liinalla. Suihketta ei tarvitse huuhdella pois. Itse käytän pahimpien likakohtien kuuraamiseen karheaa sientä ja Lempi-suihketta. En haluaisi puhdistaa lapsen ruokailupaikkaa millään vahvoilla myrkyillä, sillä lapsi syö usein ruokaa käsin suoraan tarjottimelta. 

img_20150921_125819714.jpg

 

Seuraava sormiruokailuaihenen postaukseni käsittelee sitä, miten erilaisia kasviksia on hyvä tarjoilla. Koitan saada aikaiseksi kattavan kuvapaketin siitä, miten ja mitä meillä syötiin ensimmäisinä kuukausina ja siitä eteenpäinkin.

 

koti ruoka-ja-juoma lapset
Kommentit (1)
  1. Tosi kiva kun kirjoittelet näitä sormiruokailujuttuja, oikein hyviä vinkkejä ja monta juttua meni ostoslistalle! 🙂 Meillä aloitettiinkin kiinteät 1,5 viikkoa ”etuajassa” siitä puolen vuoden täysimetystavoitteestani, sillä tyttöä alkoi niin kovasti kiinnostaa meidän ruuat. Niinpä tänään neiti maisteli onnellisena kurkunpalastaan! <3 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *