Kun mies(tä) lyö(dään)

IMG_0871.jpeg

Hesari kirjoitti muutamia viikkoja takaperin Antti Tuiskun synkästä parisuhteesta. Jutussa kerrottiin, kuinka Tuisku jäi parisuhteeseen yhä uudelleen tultuaan kumppaninsa pahoinpitelemäksi useita kertoja. Juttu sai miettimään parisuhdeväkivallan sukupuolistuneisuutta. Eihän mies voi joutua kumppaninsa pahoinpitelemäksi? Mieshän voi puolustautua, mieshän on fyysisesti se vahva osapuoli?

THL:n tutkimukset osoittavat kuitenkin, ettei Antti ole yksin. Miehistä 16 % ja naisista 17 % kyseiseen tutkimukseen vastanneista kertoi kokeneensa nykyisen parisuhteensa aikana fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua. Lähisuhdeväkivalta, parisuhdeväkivalta, perheväkivalta -”rakkaalla” lapsella on monta nimeä. Suomessa mainitun väkivallan muodon esiintyvyys on valitettavasti kärkiluokkaa suhteutettuna maamme asukaslukuun. Ikävimpiä ovat tapaukset, joissa väkivallan kohteeksi on päätynyt parisuhteen osapuolten lisäksi lapsi. Kaikki muistanevat Erican tapauksen? Tapauksen, joka ei saa toistua.

Mikä sitten selittää korkeita tilastolukuja? Eivätkö suomalaiset osaa käsitellä tunteitaan? Johtaako runsas alkoholinkäyttö väkivaltaiseen käyttäytymiseen? Ohjaavatko käyttäytymistä lapsuudesta opitut käyttäytymismallit? Työttömyys, masennus, henkiset ongelmat? Yksittäistä selittävää syytä on vaikeaa keksiä.

”Rakkaus on sokea”. Ehkäpä siinä syy, miksi moni toimii Antin tavoin ja jää parisuhteeseen kokemastaan vääryydestä huolimatta. Fyysiseen väkivaltaan liittyy usein myös henkistä väkivaltaa, kuten alistamista ja kokonaisvaltaista parisuhdeterroria -jopa kuolemanpelkoa poislähtemisen seurauksista. Taloudellinen riippuvuus voi myös ohjata jäämään parisuhteeseen, jossa rakkaus on sanamukaisesti repivää.

Antti oli rohkea kertoessaan avoimesti tapahtumista. Ehkäpä hänen tarinansa voi rohkaista jotakuta pyrkimään irti väkivaltaisesta parisuhteesta? Jokainen sellaisessa elävä ansaitsee parempaa -paremman elämän.

Puheenaiheet Ajattelin tänään Syvällistä Uutiset ja yhteiskunta

Onko koulukiusaaminen rikos?

Koulut alkoivat elokuussa ja jo muutamia viikkoja sen jälkeen saimme jälleen lukea riipaisevia otsikoita siitä, mitä koulukiusaaminen pahimmillaan on.

Silloin tällöin, yleensä juuri näiden otsikoiden myötä, yhteiskunnalliseen keskusteluun nostetaan se, tulisiko koulukiusaamisen olla rikos. Siis Suomen rikoslain mukaan rangaistava teko, josta voitaisiin antaa tekijälle rangaistus.

Rikoslaista löytyy jo nyt useitakin tekoja, joissa ns. ”koulukiusaamisen” tunnusmerkit voivat täyttyä, vaikkei sitä ensimmäiseksi tulisi ajatelleeksi.

Pahoinpitelyyn ja törkeään pahoinpitelyyn liittyy yleensä fyysinen väkivalta, vaikka joissakin tapauksissa henkinen väkivaltakin voi johtaa pahoinpitelyyn. Tällöin henkisellä väkivallalla täytyy saada aikaan teko, joka vahingoittaa toisen terveyttä tai aiheuttaa toiselle kipua. Lienee sanomattakin selvää, että henkisen väkivallan aiheuttamien seurauksien toteennäyttäminen ja todistelu tuomioistuimessa on enemmän kuin vaikeaa.

Nykymaailmassa nettikiusaaminen on yhä yleisempää ja tällöin teko saattaa täyttää esimerkiksi identiteettivarkauden tai kunnianloukkauksen tunnusmerkistön. Esimerkiksi sosiaalisen median snäpit ja whatsupit ovat otollisia alustoja kiusaamiseen. Suuri joukko ihmisiä tavoitetaan yhdellä klikkauksella, tiedostaen tai tiedostamatta teon vahingollisuutta. Usein somessa tapahtuva kiusaaminen ei tule vanhempien saati viranomaisten tietoon, eikä siihen puututa ajoissa. Yhdellä napin painalluksella tehty lataus vie materiaalin verkkoon -lopullisesti.

Rangaistavia rikostyyppejä siis laista löytyy. Kysymys kuuluukin, tulisiko rikosoikeudellisen rangaistusvastuun alaikärajaa muuttaa. Tällä hetkellä rikos on rangaistava, jos tekijä oli teon hetkellä täyttänyt viisitoista vuotta. Olisiko esimerkiksi 13 -vuotias kypsä vastaamaan teoistaan? Entä 14? Voidaanko nuoren olettaa ymmärtävän tekoaan tai sen seurauksia?

Eilen alussa linkkaamani tapaus sai yllätyksettömän käänteen. Mitä mieltä Sinä olet? Tulisiko rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa alentaa? Entä pääsevätkö koulukiusaajat pinteestä liian helposti? Mitä koulukiusaamisen estämiseksi voitaisiin tehdä -me kaikki, yhdessä?

 

Suhteet Oma elämä Ajattelin tänään Uutiset ja yhteiskunta