Mun Dublin – Keskusta ja Etelä-Dublin

Multa aina välillä kysytään vinkkejä Irlantiin ja Dubliniin, joten ajattelinpa kirjata ne ylös tänne blogin puolelle kaikille kiinnostuneille nähtäväksi. Tässä postauksessa on mun vinkit Dublinin keskustan alueelle ja Etelä-Dubliniin. Sen verran harvoin tulee itse tuonne Pohjois-Dubliniin reissattua, että kirjoitan siitä erillisen postauksen kunhan vähän lisää tutkin aluetta 🙂

dublin_panorama.jpg

Dublinin vuorilta (Ticknock) keskustaan päin. Taustalla, veden toisella puolella näkyy Howth.

Dublinin keskusta vastaa mun mielestä aika pitkälti Helsingin keskustaa. Noin niinkuin kooltaan. Joka paikkaan pääsee hyvin kävelemällä. Mutta Dublin on niin paljon enemmän kuin Dublinin keskusta! Asukkaita ”Dublin Cityn” alueella on reilu 500 000 ja koko Dublinin alueella noin 1.8 miljoonaa. Täällä saa kyllä helposti kulutettua viikon jos toisenkin. Mä usein ajattelen Dublinin kolmessa osassa. On keskusta, jonne kaikki menee tietenkin ekaa kertaa tänne tullessaan. Sitten on Dublinin eteläpuoli, joka on ihan oma alueensa. Täältä löytyy mm. Dun Laoghairen (lausutaan dun leary) ihana satamakylä, joka auringonpaisteessa kylpiessään nostaa hymyn huulille huonompanakin päivänä ja olo on kuin välimeren saaristossa konsanaan. Aluetta ympäröi myös Dublinin vuoret useine eri ulkoilureitteineen. Sieltä löytyy mitä mielettömimmät näköalat pohjoiseen Dublinin ylle sekä etelään Wicklow’n maakuntaan. Kolmentena on Dublinin pohjoispuoli, jonka kuuluisin alue lienee Howth.

DUBLININ KESKUSTA

Keskustan halkaisee Liffey-joki etelä- ja pohjoisosaan. Liffey-joen eteläpuolelta löytyy muiden muassa kuuluisat St Stephen’s Greenin puistoalue, ostoskatu Grafton Street, Guinnessin olutpanimo ja Trinity College. Pohjoispuolelta taasen löytyy O’Connell Streetillä sijaitseva näyttävä monumentti Spire, Jamesonin viskitislaamo, Gaelic Gameseille omistettu stadioni Croke Park sekä Phoenix Park, joka on yksi Euroopan suurimmista aidatuista puistoista kaupunkialueella. Nämä kaikki ovat todellakin vierailun arvoisia paikkoja!

convention_centre.jpg

Samuel Beckett Bridge ja taustalla Convention Centre

Keskustan eteläpuoli on enemmän, noh, hienostoaluetta… Kärjistetysti sanottuna! Eron huomaa ehkä parhaiten kun ylittää Liffey-joen pohjoispuolelle ja eksyy käppäilemään O’Connell Streetin sivukaduille. Siellä kannattaa pitää silmät auki ja lompakot/laukut tiukassa tarkkailussa. Sieltä sivukaduilta löytyy paljon helmiä, pieniä putiikkeja ja pubeja, mutta kuten kaikissa vähänkään suuremmissa kaupungeissa näinä päivinä, tarkkana kannattaa olla ja maalaisjärjellä pääsee pitkälle! Täytyy nyt kuitenkin vielä sanoa, että mua ei ole koskaan Dublinin keskustassa yksinkään pyöriessä pelottanut. Dublinin keskusta on mun mielestä lapsiystävällinen, mutta rattaiden kanssa joutuu kyllä jonkun verran säätämään. Aika paljon on portaita (joiden yhteydestä harvemmin löytyy ramppia) ja jalkakäytävät on paikoittain todella kapeat tai muuten vain kuoppaiset.

Mun lempipaikat Dublinin keskustassa:

 1. St Stephen’s Green.
  Ihan paras paikka rentoutua keskellä kaupunkia. Kahvi mukaan, ja miksei lounaskin ja eikun piknikille! Täällä on myös lapsille todella kiva leikkipuisto eli täällä tulee vierailtua aina keskustassa käydessä.
 2. Aasialainen ravintola Saba Clarendon Streetillä
  Täällä on tullut paljon käytyä lastenkin kanssa, myös silloin kun olivat vauvoja. Ruoka on aina ollut todella hyvää, hinnat kohdillaan ja palvelu ystävällistä.
 3. Fallon & Byrne Exchequer Streetillä
  Etenkin viinikellari on ihana. Tunnelmallinen, tosin hieman hintavampi. Kiva paikka käydä hyvässä seurassa nauttimassa lasi (tai pari) viiniä ja hieman hiukopalaa. Yläkerrassa on kauppa, josta löytyy mitä mielenkiintoisempia tuotteita. Kallis kuin mikä, mutta siellä on kiva käydä fiilistelemässä, heh! Tai tekemässä tuliaislöytöjä.
 4. Odessa Club Dame Courtilla
  Hyvä brunssi! Ja hyvä yöelämä 🙂 Paikka muuntautuu siis viikonloppuaamujen rennosta brunssista illan bilepaikaksi. Neljässä kerroksessa, ylimpänä kattoterassi.
 5. Brasserie Sixty6 South Great Georges Streetillä
  Ihan parhaat pihvit, om nom nom. Ja hyvää viiniä, tietenkin!

dublin_at_night.jpg

Liffey-joki ja Dublinin keskusta öiseen aikaan

ETELÄ-DUBLIN

Helpoin tapa päästä Etelä-Dubliniin, on ottaa juna (DART) keskustasta Dun Laoghaireen. Pieni satamakylä huokuu välimeren tunnelmaa palmupuineen ja satamassa keinuvine purjeveneineen. Juna-asemalta kannattaa lähteä kävelemään etelään rannikkoa pitkin. Matkalla tulee vastaan purjehdusseura jos toinenkin (niitä taitaa tuossa Dun Laoghairen edustalla olla viisi tai kuusi!) sekä East Pier, jonka päästä päähän kävelemällä saa mukavan noin neljän kilometrin lenkin. Matkaa jatkaessa rannikkoa pitkin etelään tulee vastaan Sandycove sekä Forty Foot, jossa voi bongata uimareita ympärivuoden. Sieltä on jo yli 250 vuotta käyty pulikoimassa Atlantin aalloissa ja alunperin vain miehet saivat käydä täällä uimassa. Vasta 70-luvulla Forty Foot avattiin myös naisten ja lasten käyttöön!

dun_laoghaire_sandycove_from_west_pier.jpg

Dun Laoghaire East Pieriltä kuvattuna, taustalla näkyy Killiney Hill ja vasemmalla Sandycove

 1. East Pier.
  Vähän kuin aallonmurtaja, josta on tehty kävelykatu. Kotikulmien lempipaikka mukavalle kävelyretkelle meren ääreen. East Pierillä on kahvi- ja jätskikojut sekä nykyään myös ”Fish Shack”, josta saa perinteiset fish and chipsit tai vähän erikoisemmatkin merenelävistä koostuvat annokset mukaan.
 2. Gourmet Food Parlour
  Aamupalat, brunssit, lounaat ja illalla tapakset. Täältä saa myös todella hyvää kahvia. Brunssin erikoisuutena meksikolaistyylisiä annoksia. Meidän lempiravintola Dun Laoghairessa!
 3. Oliveto
  Italialainen ravintola, täydelliset näköalat suoraan merelle. Kannattaa varata ja pyytää pöytä ikkunan vierestä 🙂

killiney_panorama.jpg

Killiney Hilliltä etelään, alla näkyy Killiney Beach ja kauempana Bray Head.

Etelä-Dublin on toki paljon muutakin kuin Dun Laoghaire. Täällä on paljon pieniä kyliä, joista jokaisessa on omat pubit ja ravintolat. En ole koskaan saanut huonoa ruokaa yhdessäkään ravintolassa täällä päin Dublinia. Dalkeyn ja Killineyn alue on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Todella kaunis paikka vanhoine rakennuksineen ja pienine, vuorenrinnettä pitkin kiemurtelevine teineen. Täällä saattaa myös erittäin suurella todennäköisyydellä bongata Bonon! Dalkeyssä suosittelisin seuraavia paikkoja:

 1. The Corner Note Cafe. Ollaan täällä käyty viikonloppuisin brunssilla, täältä löytyy lapsille leluja ja koko perheelle pelejä ravintolan vähän syrjäisemmässä takaosassa. Paikka on isompi kuin miltä ulospäin näyttää.
 2. The Tramyard Kitchen Castle Streetiltä sisäpihalla. Viehättävä ravintola ja wine bar. Paljon istumapaikkoja myös ulkona ja tänne voi myös poiketa aamupalalle tai brunssille viikonloppuna. Tai ihan vaan ”kahville ja pullalle” lepuuttamaan jalkoja auringon paisteessa. Samalla sisäpihalla on myös paikallisten taiteilijoiden ateljeita ja käsityöpajoja.
 3. Pubeista Magpie Inn on melko perinteinen, hyvää ruokaa ja juomaa!
 4. The Queen’s Bar and Steak Room. Keskellä kylää, iso terassi (täällä bongataan yleensä niitä julkkiksia).
 5. Jos kaipaa mereneläviä, Ouzos Castle Streetillä on todella suosittu. Aikaisemmin mainittu Fish Shack on näiden pyörittämä.

Muita mun lempparipaikkoja Etelä-Dublinissa:

 1. Cabinteely Park. Puistoalue, josta löytyy myös iso lasten leikkipuisto. Puisto on mäen rinteessä, yläpäässä on Cabinteely House sekä kahvila ja alapäästä on käynti Cabinteely Villageen josta löytyy hyviä kahviloita ja ravintoloita. Hyvä paikka päiväreissulle 🙂
 2. The Wildeside Cafe. Tämä on meidän vakkaripaikka ja sijaitsee Cabinteely Villagessa. Täältä saa meidän nelihenkinen perhe täyttävän brunssin viikonloppuna noin 30-35 eurolla. Palvelu on todella, todella ystävällistä. Lapsille löytyy värityskirjoja puuhasteiksi!
 3. The Box Tree. Ravintola Stepasidessa. Ravintolan yhteydestä löytyy myös Wild Boar niminen pubi. Ranskalaistyylinen ravintola, ruoka on todella korkealaatuista ja palvelu on aina ollut todella ystävällistä. Ollaan täällä käyty paljon lasten kanssa myös! Pubi taasen on mukavan rento ja ruoka on melko perinteistä, mutta maittavaa pubiruokaa (hampurilaista, fish and chips jne).

cabinteely_park.jpg

Pienen pieni osa Cabinteely Parkia
Oikealla puolella olisi Cabinteely House ja mäki laskee vasemmalle avaten mielettömät näköalat Killiney Hillille päin.

MUUT VINKIT

Täällä on paljon isoja puistoja. Joka puolella. Niistä kannattaa säiden suosiessa ottaa ilo irti, varsinkin lasten kanssa reissatessa. Sanoisin, että lähes jokaisessa puistossa on lapsille myös alue. Jos ei ihan valtava leikkipuisto, niin usein kuitenkin löytyy pieni alue liukumäkineen ja keinuineen.

Ravintoloihin kannattaa mennä Early Bird menun aikaan (yleensä noin seitsemään asti), silloin saa usein kalliimmissakin ravintoloissa todella hyviä tarjouksia. Usein esimerkiksi kaksi ruokalajia 23e tai kolme ruokalajia 28e (vaihtelee toki ravintoloittain, mutta noin pääpiirteittäin pyörii näissä hinnoissa).

Ravintoloissa kannattaa tilata pihvit, rib eye on yleensä todella hyvä valinta. Pihvit tuntuu täällä Irlannissa olevan todella hyvälaatuisia noin ylipäätään. Samoin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan lammasta. Lamb Shank on mun mielestä ollut aina todella hyvää. Täällähän noita lampaita laiduntaakin vähintään joka toisella pellolla 🙂 Monet ravintolat suosivat paikallisia tuotteita. Menuissa usein näkee mistä esimerkiksi lihat, kanat ja juustot tulevat.

Pubissa kannattaa testata paikallisten panimoiden tuotteita. Olutpanimoista suosittelen ehdottomasti testaamaan O’Hara’s ja Wicklow Wolf nimisiä merkkejä. Myös paikallisia viskejä kannattaa kokeilla vaikkei suuri viskin ystävä olisikaan. Irlantilaiset viskit ovat maultaan huomattavasti pehmeämpiä esimerkiksi savuisiin Skottiviskeihin verrattuna! Jameson on ehkä maailmalla tunnetuin, mutta muista merkeistä esimerkiksi Midleton Very Rare on ehdottomasti kokeilun arvoinen.

Varsinkin kesällä kunnat järjestävät paljon eri tapahtumia. Kannattaa vierailla niiden nettisivuilla ja kurkata mitä siellä on tarjolla. Lapsiperheille varsinkin löytyy jos jonkunlaista tapahtumaa ja nämä ovat usein ilmaisia. Nettisivut löytyy seuraavista linkeistä:

 1. Keskustan alue: Dublin City Council
 2. Etelä-Dublin: South Dublin County Council
 3. Dun Laoghaire ja lähiympäristö: Dun Laoghaire-Rathdown County Council
 4. Pohjois-Dublin: Fingal County Council

Tervetuloa siis vierailemaan Dubliniin! Kirjoittelen pohjoispuolen annista myöhemmin, mutta tällä pääsee alkuun. Kysymyksiä voi laittaa myös tulemaan ja autan kyllä parhaani mukaan.

suhteet oma-elama suosittelen matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *