Kaupunkikierros tekoälyn johdolla: Remote Helsinki

FullSizeRender.jpg

Lauma.

Kuljet laumassa keskellä kaupunkia, ääni korvissasi käskee keskittymään johonkin yksityiskohtaan ympäristössäsi ja huomaat yhtäkkiä tarkkailevasi tuttuja kulmia aivan uusin silmin. Lauman mukana joudut uusiin paikkoihin ja tekemään asioita, joita et muuten julkisella paikalla tekisi, mutta lauma tuo turvaa: mikään ei nolota tai pelota.

Remote Helsinki on kaupunkikierroksen ja performanssin sekoitus, jonka esiintyjiä ovat osallistujat itsekin. 100 minuuttia kestävä kierros käynnistyy Hietaniemen hautausmaalta, ja muuta esityksestä ei voi oikein kertoakaan pilaamatta sitä muilta. Lähtöpaikassa jokainen osallistuja (kierrokselle mahtuu 50 osallistujaa kerrallaan) saa kuulokkeet, joista koneellinen ääni, ruumiiton tekoäly, antaa kulkuohjeet ja johdattaa eteenpäin. Kierroksen aikana tulee käveltyä yllättävän paljon (joten hyvät kengät ovat paikallaan!), ja vaikka monet tutut paikat näyttäytyvät kierroksen aikana uudessa valossa, retken parasta antia ovat silti ne paikat, joissa ei normaalisti tulisi vierailtua.

Vaikka vihaan kaikenlaista osallistamista taide-esityksissä, tässä se ei lainkaan haitannut. Kierroksen aikana pohditaan lauman tematiikkaa paljonkin, ja aivan konkreettisesti laumassa kulkeminen tuo turvaa ja luottamusta esitykseen osallistumiseen. Esitykseen voi hyvin osallistua aivan yksin, sillä muista ryhmäläisistä (tai laumalaisista) tulee jännällä tavalla kumppaneita performanssin aikana. 

Testikierroksella tekniikka hieman vielä nikotteli, ja muutenkin olisin toivonut että kierros olisi vienyt vielä vähän erikoisempiin paikkoihin, sillä se tuntui jossain määrin käynnistyvän kunnolla vasta aivan loppupuolella. Ajatuksia kierros herätti silti. Itse aloin pohtimaan paljon kasvottoman äänen tottelemisen problematiikkaa: radikaaleissa 60-luvun tottelevaisuuskokeissa osoittautui, että ihmiset jopa satuttivat toisiaan auktoriteetin käskemänä, vaikka tottelematta jättämisellä ei olisi ollut seurauksia. Siksikin koneäänen seuraaminen tuntuu erikoiselta, vaikkakin tässä tapauksessa tietysti aika miellyttävällä tavalla.

Suosittelen kokemusta kaikille (jos vain lompakko antaa myöten), ja itse ainakin aion vinkata siitä kaikille Helsinkiin saapuville ulkomaanystävilleni sen perinteisen Suomenlinna-käynnin sijaan (tai ohelle!). Eläköön kesä-Helsinki!

IMG_9116.JPG

Hietaniemen hautausmaalta käynnistyvän kierroksen alussa kaikille osallistujille jaetaan kuulokkeet. Sen jälkeen kaikki kommunikaatio tapahtuukin niiden välityksellä.

kulttuuri suosittelen suosittelen
Kommentit (1)
  1. Osallistuin tähän kanssa! Oli tosi mukava kokemus 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *