Ww: Kreikkalainen ruoka
Meinasin ensin kirjoittaa Välimeren ruokavaliosta, mutta se on tosi laaja käsite ja ruoka vaihtelee maan mukaan. Päätin siis kirjoittaa vain kreikkalaisesta ruuasta, mikä tuntuu luonnolliselta, kun täällä paikan päällä olen.
Vaikka kreikkalainen ruokavalio ei muuten olisi tuttu, tietää lähes jokainen, että täällä käytetään paljon oliiviöljyä ja oliiveja. Niitä on oikeesti lähes kaikessa ruuassa jossain muodossa. Vaikka olen henkeen ja vereen Kreikka-ihminen, opin itse syömään oliiveja vasta pari vuotta sitten. Nyt niitä jo meneekin täällä päivittäin. Neitsytoliiviöljy on tunnetusti erittäin terveellistä – Se sisältää hyviä, tyydyttymättömiä rasvahappoja. Oliiviöljy toimii antioksidanttina, ehkäisee verisuonisairauksia ja alentaa verenpainetta. Lisäksi se voitelee suolistoa ja kosteuttaa ihoa ja hiuksia.
Myös jugurttipohjainen kurkku-valkosipuli-oliiviöljykastike tzatziki on tuttu ainakin niille, jotka ovat Kreikassa käyneet. Tzatzikia voi tilata alkupalana pitaleivän kanssa ja sitä lisätään moneen pääruokaan tai tarjoillaan sivussa dippinä. En ole laskenut montako tzatziki-annosta olen täällä tilannut 1,5 viikon aikana 😀 Haluan kokeilla tzatzikia jokaisessa uudessa tavernassa ja ravintolassa ja vertailla, kenellä on paras (=eniten valkosipulia, mieluiten tarjoiltuna oliivin kera.)
kreikkalaisen ruokavaliOn kulmakivet (oliiVien ja tzatzikin lisäksi):
Kasvikset. Välimerellä kreikkalaisessa keittiössä käytetään eniten kasviksia ja vielä satokauden mukaan. Kreikka on kasvissyöjän unelma. Salaatteja on joka lähtöön ja niitä todella osataan valmistaa. Oliiviöljy kuuluu vahvasti salaatteihin(kin.) Olen täällä Kosilla syönyt parhaan cesarsalaatin ikinä (mun salaatissa tosin oli kanaa ja pekonia) ja perinteinen kreikkalainen salaatti on aina niin maukas lounas. Salaattien lisäksi löytyy lämpimiä ruokia kasviksista. Niissä käytetään pääasiassa munakoisoa, kesäkurpitsaa, tomaatteja, papuja ja pinaattia ja valmistustapa on usein haudutus. Täytetyt paprikat ja tomaatit, viininlehtikääryleet, kasvis-fetapiirakka, (kasvis)moussaka, kasvispadat, horta, vlita… näitä riittää. Hedelmät ovat maukkaampia, mehukkaampia ja tuoreita täällä. Ne ovat täydellisiä välipaloja ja jälkkäreitä.
Kala & äyriäiset. Fried calamari, shrimp saganaki, gavros, maridaki.. friteeratut pikkukalat ja pikkumustekalat ovat yleisiä, samoin grillattu kala ja äyriäispadat. Kreikan saarilla on enemmän kuin luonnollista kalastaa. Aamuhämärällä sinivalkoiset kalastuspaatit lähtevät vesille ja toimittavat tuoreet saaliit tavernoihin. Kalasaaliit vaihtelevat, joten kannattaakin kysyä ravintolassa, mitä mereneläviä heillä olisi sinä päivänä tarjolla tuoreena. Kala on valitettavasti kallistunut Kreikan saarilla(kin), koska Niilin patoaminen on johtanut kalakantojen vähenemiseen Välimerellä :/
Vaalea liha. Kanaa ja kalkkunaa lähinnä, jotka ovat laadukkaita proteiinin lähteitä. Esim. Kanasouvlaki eli kasvisten kanssa grillattu kanavarras on älyttömän hyvä.
Täysjyvävilja. Täysjyvävilja tekee kohtuudella syötynä hyvää suolistolle, koska se sisältää kuitua sekä hitaita hiilihydraatteja, jotka pitävät nälkää pois pidempään. Koska täysjyväviljasta ei poisteta mitään, jäljelle jäävät vitamiinit ja kivennäisaineet. Kreikassa ei käytetä teholannoitusta eikä juurikaan hyönteismyrkkyjä, joten vilja on puhtaampaa. Sitä ei myöskään käsitellä niin paljon, kuin muissa Euroopan maissa. Tästä huolimatta viljatuotteet eivät sovi kaikille. Välttelen itse Suomessa viljatuotteita (varsinkin vehnää), koska maha turpoaa ja tulee huono olo. Kreikassa ei ole samaa ongelmaa, vaikka syön viljaa (kohtuudella.)
Jugurtti & juustot. Kreikassa syödään jugurttia ja juustoja. Viljan tavoin maitoa käsitellään hyvin vähän, eikä siitä poisteta rasvaa. Tämä on paljon parempi vaihtoehto kuin pitkälle prosessoidut kevytmaitotuotteet. Maitoproteiini ei kuitenkaan sovi kaikille, joten täällä pitää olla tarkkana, jos välttelee maitotuotteita. Suomessa en käytä maitoa muuta kuin kahvissa ja satunnaisesti leipomisessa. Juustoja syön myös. Kreikassa sen sijaan menee juustoja, milk shakeja, sitä tzatzikia, jäätelöä yms. Ei voi samana päivänä verrata Suomen maitotuotteisiin. Maha ei myöskään ota samalla tavalla itseensä kuin Suomessa.
Punaviini. Kohtuudella käytettynä laadukas, paikallinen, luomupunaviini on terveellinen ruokajuoma.
Hunaja. Kosilla näkee taajaan ampiaisfarmeja, joista saadaan hunajaa. Kreikkalainen hunaja on makeaa ja voimakkaan makuista. Hunajalla on lukuisia terveysvaikutuksia ja se on luontainen makeuttaja. Moni jälkiruoka makeutetaan täällä hunajalla.
Pähkinät & siemenet. Kuivilla vuorenrinteillä kasvaa manteli- ja pähkinäpuita, joten niiden tuotoksia käytetään paljon. Varsinkin moni kreikkalainen jälkiruoka sisältää pähkinää, mm. omat lempparini baklava ja kadaifi.
FACT: Kreikkalaisissa ravintoloissa on älyttömän pitkät ja monipuoliset menut, mutta ne eivät aina pidä paikkaansa. Lue ravintolan ulkopuolella asetetusta standista, mitkä ovat päivän suositellut annokset tai kysy tarjoilijalta. Varsinkin pienissä tavernoissa on mahdollista – jopa suositeltua – mennä itse keittiöön katsomaan mitä ruokia tänään olisi tarjolla. Voit halutessasi valita vaikka mieleisesi kalan, joka sitten sulle valmistetaan. Suosittelen kokeilemaan paikallisia, tuoreita ruokia!
Oletko löytänyt oman suosikin perinteisistä kreikkalaisista ruuista?
–Lilies