Minipillerit – hyvät ja huonot puolet

lilies blogi

Alkuun haluan sanoa, että tämä postaus sisältää ehkäisyyn, kuukautisiin ja naisten terveyteen liittyvää melko yksityiskohtaista tietoa. Jos et halua lukea aiheesta, suosittelen jättämään lukemisen tähän.

 

Olen kirjoittanut aiheesta parikin postausta blogiin aiemmin:

Hormonikierukka ei sopinut minulle

Hormonaalisesta ehkäisystä luopuminen

 

Kierukka-postaukseen päätyy edelleen joka viikko Googlen kautta todella paljon lukijoita tehden siitä tämän vuoden suosituimman postauksen blogissani.

Olen nyt käyttänyt minipillereitä 3 kuukautta ja haluan jakaa teille kokemuksiani tästä ehkäisymuodosta. Mielestäni näistä aiheista on hyvä keskustella enemmän sekä jakaa kokemuksia.

Poistatin Jaydess-hormonikierukan maaliskuun lopussa jatkuvien kohtutulehdusten, kipujen ja (ilmeisesti kierukan aiheuttaman) munasarjakystan vuoksi. Ehdin pitää kierukkaa n. 7 kk.

Kierukan poiston jälkeen olin hetken ilman mitään hormonaalista ehkäisyä, jotta kroppa saa palautua. Heinäkuussa varasin ajan gynekologille keskustellakseni ehkäisyvaihtoehdoista. Kierukan poiston jälkeen kuukautiseni muuttuivat häiritsevän runsaiksi, joka oli toinen syy hormonaalisen ehkäisyn uudelleen aloittamiseksi.

Minulle ei sovi yhdistelmäehkäisy (esim. e-pillerit, ehkäisyrengas) migreenitaipumuksen sekä perinnöllisen veritulppariskin takia. Gynekologi ei keksinyt enää muuta vaihtoehtoa kuin minipillerit, sillä ne eivät lisää laskimo- tai valtimotukosriskiä.

Olen vuosia sitten käyttänyt jonkin aikaa Cerazette-merkkisiä minipillereitä, jotka eivät sopineet minulle alkuunkaan. Valmiste aiheutti minulle aivan järkyttäviä mielialavaihteluita ja itkukohtauksia, painon nousua sekä jatkuvia välivuotoja.

Gynekologi suositteli minulle nyt Microluton-nimisiä minipillereitä. Hänen mukaansa tuote on ”hyvin siedetty”, sillä se sisältää todella vähän keltarauhashormonia ja sivuvaikutuksia on raportoitu suhteellisen vähän verrattuna muihin vastaaviin valmisteisiin. Microluton sisältää yli puolet vähemmän keltarauhashormonia kuin monet muut minipillerit.

lilies blogi

E-pillerit ja minipillerit toimivat eri tavalla.

 

E-pillerit ovat yhdistelmäehkäisyvalmisteita, jotka sisältävät keltarauhashormonin lisäksi myös estrogeenia. Hormonimäärä on siis suurempi kuin ns. minipillereissä ja ehkäisytapa on hieman erilainen. E-pillerit ehkäisevät munasolujen kehittymisen ja paksuntavat kohdunkaulan limakalvoa niin, että siittiöiden on vaikea päästä kohtuun. Koska munasolun kehittyminen munasarjoissa estyy, ei siittiön ole mahdollista hedelmöittää sitä.

E-pillereissä pidetään taukoviikko (tai syödään lumetabletteja), jonka aikana alkavat kuukautiset. Uusi pillerilevy tulee aloittaa, kuten pillereiden käyttöohjeissa on neuvottu, vaikka vuotoa vielä tulisikin. Taukoviikko ei saa koskaan venyä yli seitsemän vuorokauden mittaiseksi. E-pillereillä on mahdollista siirtää kuukautisia aloittamalla uusi laatta suoraan, kun edellinen päättyy. Tästä neuvoo lisää gynekologi tarvittaessa.

 

Minipillerit ovat ehkäisyvalmisteita, jotka sisältävät vain pienen määrän suun kautta otettavaa levonorgestreelia (progestiini eli keltarauhashormoni). Minipillereiden ehkäisytapa ei ole täysin tiedossa. Päivittäin otettava levonorgestreeliannos estää raskautta monella, toisistaan riippumattomalla tavalla. Pääasiassa muutoksia tapahtuu kohdunkaulan liman koostumuksessa, minkä seurauksena siittiöiden kulkeutuminen ja nouseminen kohtuonteloon vaikeutuu tai estyy. Lisäksi kohdun limakalvossa tapahtuvat muutokset estävät munasolun kiinnittymisen. Minipillerit eivät välttämättä estä munasolun irtoamista.

Minipilleri otetaan kerran vuorokaudessa aina samaan aikaan, eikä taukoviikkoja pidetä. Kuukautisia ei voi siirtää minipillereillä.

Onpa ehkäisypilleri millainen tahansa, kannattaa se ottaa aina suunnilleen samaan aikaan päivittäin. Näin se toimii parhaiten raskauden ehkäisyssä ja pillerin ottamisesta tulee rutiini. Minulla on joka aamu puhelimessa varmuuden vuoksi hälytys klo 7.30, jotta muistan ottaa tabletin.

Huom. Gynekologin mukaan Microluton-valmisteen raskaudenehkäisyteho on valmisteista heikoimpia (yksi tabletti sisältää 30 mikrogrammaa levonorgestreelia vs. Cerazette 75 mikrogrammaa/tabletti), mutta tuote on kuitenkin kehitetty raskaudenehkäisyyn. Gynekologi neuvoi ottamaan tabletin joka päivä mieluiten täysin samaan aikaan ja käyttämään ensimmäisen laatan aikana myös muuta ehkäisymenetelmää samanaikaisesti.

 

Postauksessa käytettyjä lähteitä: ehkäisynetti.fi, vaestoliitto.fi, yliopistonapteekki.fi

lilies blogi

Olen syönyt Microlutonia nyt 3 kuukautta eli yhden paketillisen. Pelkäsin sivuoireita todella paljon, sillä mielessä on vielä Cerazette-minipillereiden aiheuttamat traumat 😫

Ensimmäisen kuukauden aikana en huomannut minipillereistä mitään sivuoireita. Kuukautiset tulivat samaan aikaan, kuin ilman hormonivalmisteita. Kuukautiset ovat tämän 3 kuukauden aikana tulleet säännöllisesti, pystyn kalenterista katsomaan milloin ne alkavat +-1 päivän tarkkuudella. Tämä on yllättänyt positiivisesti! Välivuotojakaan ei ole ollut lainkaan. Kuukautiskierto on tosin lyhentynyt 28 päivästä 23 päivään. Vuoto on kestänyt keskimäärin 3-4 päivää ja vähentynyt joka kuukausi. Olen kuullut, että joillakin menkat jäävät kokonaan pois minipillereiden käytön aikana. Itse en valitettavasti kuulu näihin onnekkaisiin, ainakaan vielä.

Olen pistänyt merkille, että huomaan kuukautiskierron eri vaihteet nyt selkeämmin. Tiedän nyt, milloin ovulaatio tapahtuu (nipistelystä alavatsassa ja seksihalujen lisääntymisestä) ja huomaan selvästi milloin pms-oireet alkavat (itkuherkkyydestä ja mielialavaihteluista.)

Ihossa tai hiuksissa en ole huomannut muutoksia. Pelkäsin, että ihoon olisi alkanut muodostua näppylöitä, muttei onneksi ole.

lilies blogi

Suurin haittavaikutus PMS-oireisiin liittyvien mielialavaihteluiden lisäksi on ollut painon nousu. Minulla on koko ajan hieman turvonnut olo. Kehoon on selvästi kertynyt nestettä – sama juttu kuin hormonikierukan aikana (joka sisälsi myös keltarauhashormonia.)

Rintani ovat kasvaneet 3 kuukauden aikana yhden kuppikoon. Tämä ei välttämättä olisi monelle niinkään epämieluisa sivuvaikutus, mutta itsellä kun oli jo ennen minipillereitä rintojen koko 95D, niin en välttämättä olisi tarvinnut E-kupin rintoja. Rintoihin on tullut ikäviä venymisarpia nopean koon muutoksen vuoksi, eivätkä ne ole enää niin kiinteät kuin ennen. Olen joutunut ostamaan uusia rintaliivejä, paitoja ja takin tämän vuoksi. Olen huomannut, että tämä kaikki on vaikuttanut itsetuntooni itse asiassa melko paljon.

 

MICROLUTON PLUSSAT

 • Kuukautisten säännöllisyys
 • Vuodon määrä vähentynyt hieman
 • Ei välivuotoja
 • Ei merkittäviä ihomuutoksia
 • Ei vaikutusta hiuksiin (ei rasvoittumista yms)
 • Ei aiheuta hormonimigreeniä
 • Ei lamauttavia alavatsakipuja (vs. kierukka)
 • Seksihalut pysyneet ennallaan (ehkä jopa lisääntyneet)

 

MICROLUTON MIINUKSET

 • Pitää muistaa ottaa joka päivä samaan aikaan
 • Painon nousu (nesteen kertyminen)
 • Mielialavaihtelut (itkuherkkyys)
 • PMS-oireet pahentuneet
 • Kuukautisia ei voi siirtää
 • (Lievä epävarmuus ehkäisytehosta)

 

Aion hakea apteekista vielä toisen 3 kuukauden annoksen Microlutonia ja seurata sivuvaikutuksen mahdollista pahentumista tai tasaantumista. Tällä hetkellä plussia on enemmän kuin miinuksia. Hieman kauhistuttaa ajatus siitä, että joutuisin lopettamaan Microlutonin(kin), sillä ehkäisyvaihtoehdot alkavat itsellä käydä hyvin vähiin.

Kuvat: Elsa Honkanen, edit: minä

 

Kuten aina, haluaisin nytkin kuulla teidän kokemuksia ja mielipiteitä minipillereistä tai ehkäisystä yleensä!

-Lilli

 

 

FOLLOW:  FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (3)
 1. Mä olen tyytyväinen Cerazetten käyttäjä. Eka puoli vuotta oli tuskaista, välivuotoineen ja mielialavaihteluineen, mutta sitten se tasoittui. Kuukautiset olleet viimeksi 2 vuotta sitten, en kaipaa. Mielialavaihteluja on itse asiassa nykyään vähemmän kuin ilman näitä, koska kuukautisten mukana jäi pois myös pms.

 2. Kiitos, että kirjoitat aiheesta! Rehellinen teksti. Olen tuskaillut itsekin tämän ehkäisyasian kanssa. Minulle on määrätty Minipill-merkkiset minipillerit, joita en ole vielä hakenut apteekista. Cerazette ei sopinut.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *