Lomalta takaisin töihin: 11 vinkkiä

Minulla on yksi kokonainen työviikko takana 4 viikon kesäloman jälkeen. Kyseessä oli elämäni ensimmäinen yhtäjaksoinen 4 viikon kesäloma. Edellissunnuntaina yritin nauttia viimeisestä lomapäivästä ja olla miettimättä tulevaa työmaanantaita. Kyllä se töihin paluu silti väkisin oli mielessä.

En voi sanoa, että loman loppuminen olisi ahdistanut tai masentanut, mutta jännitin töihin paluuta. Mietin osaanko enää mitään ja jaksanko nousta aamulla sängystä. En muuttanut unirytmiäni mahdottomasti lomalla, mutta kyllä sitä tuli välillä nukuttua n. 2 h pidempää kuin työpäivinä.

Ensimmäisenä loman jälkeisenä työpäivänä olin ihan pihalla. Nukuin yöllä huonosti ja heräsin jo ennen herätyskellon soittoa. Aamutoimet tuntuivat tahmeilta, sillä rutiini oli unohtunut. Töissä en muistanut työkoneeni salasanaa ja työnteko tuntui aluksi oudolta. Toimin ihan kuin hidastetussa elokuvassa – tai ainakin siltä tuntui. Ensimmäinen päivä tuntui kestävän ikuisuuden ja pohdin miten ihmeessä jaksan koko viisipäiväisen työviikon.

Päivät kuitenkin kuluivat ja sain palauteltua mieleen mitäs se työnteko onkaan. Aamuheräämiset ja -rutiinit tuntuivat hieman helpommilta päivä kerrallaan. Pitää silti sanoa, että odotin viikonloppua. Nukuin pitkään molempina päivinä ja palauduin kaikin mahdollisin keinoin ensimmäisestä lomanjälkeisestä työviikosta.

 

Kokosin muutamia mielestäni toimivia vinkkejä lomalta paluuseen:

1. Aloita lempeästi. Jos mahdollista. Mene aamulla hieman myöhemmin töihin tai lähde hieman aikaisemmin kotiin. Tee lyhyempi työviikko.

2. Piristystä itselle. Otin itse kesäiset rakennekynnet ja ostin uuden terassihortensian. Kävin ensimmäisen työpäivän jälkeen hierojalla.

3. Ole armollinen itsellesi. Loman jälkeisinä työpäivinä on inhimillistä tuntea itsensä väsyneeksi, etsiä motivaatiota tai tuntea haikeutta loman päättymisen takia. Kestää myös hetki päästä työmoodiin ja olla tuottelias.

4. Muistele kesälomaa. Selaa puhelimen kuvia ja muistele miltä tuntui maata aurinkotuolissa, uida meressä, syödä jäätelöä kuumana päivänä tai juoda kylmää drinkkiä terassilla.

5. Työkaverit. Parasta loman loppumisessa on ollut se, että on päässyt viettämään aikaa työkavereiden kanssa. Heiltä saa vertaistukea töihin paluuseen, he tuovat huumoria työpäivään ja auttavat tarvittaessa.

6. Arjen luksusta. Syö vähän parempia lounaita tai hae erikoiskahvi töihin mukaan.

7. Muista, että kaikkeen tottuu. Tämä on oikeasti totta. Parin viikon päästä et enää muista millaista oli olla lomalla 😅

8. Harrasta liikuntaa. Ja ulkoile varsinkin jos olet toimistotyössä. Vaikka salitreeni tai kävelylenkki olisi viimeinen asia mielessä työpäivän jälkeen, saa liikunnasta lisää energiaa ja nukut paremmin!

9. Suunnittele kivaa tekemistä vapaa-ajalle. Jotta on jotakin mitä odottaa. Järjestä viikonloppumatka, käy kahvilla ystävän kanssa, aloita uusi sisustusprojekti tai käy vaikka kampaajalla.

10. Iloitse työstä. Vaikka työ voi olla fyysisesti tai henkisesti raskasta sekä kuormittavaa, on se myös ilon, onnistumisten ja taloudellisen turvan tuoja. Fakta on se, että moni haluaisi juuri sinun työpaikkasi. Ole onnellinen, että sinulla on työtä mitä tehdä, sillä kaikilla ei ole sitä mahdollisuutta syystä tai toisesta.

11. Elä hetkessä. Elämä koostuu pääasiassa ihan siitä perusarjesta. Lomat ovat kivoja bonuksia, mutta jos odottaa vain seuraavaa lomaa, valuu elämä hukkaan (dramaattisesti ilmaistuna.)

Loman jälkeen on hyvä tarkastella omaa työtään virkistynein silmin. Pohdi tuoko työ sinulle palkan lisäksi edes jonkin verran iloa, onnistumisen kokemuksia ja sisältöä elämään? Pitäisikö työn kuvaa tai työtapoja muuttaa toimivammaksi? Jos työhön paluu tuntuu liian pahalta tai häiritsevän ahdistavalta, mieti mistä tämä johtuu. Onko työpaikalla kuormittavia tekijöitä? Onko oma terveys kunnossa? Vai olisiko aika harkita uutta työpaikkaa tai lähteä vaikka opiskelemaan?

 

Tuntuuko lomalta paluu sinusta ahdistavalta?

Kerro omia vinkkejäsi töihin paluuseen!

-Lilli

 

FOLLOW:  FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN / BLOGIT.FI

tyo-ja-raha tyo mieli syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *