Teeasiaa - musta, vihreä, valkoinen vai kenties sininen?

Lilies & Life

"Teellä tarkoitetaan Camelia sinensis -pensaan lehdistä valmistettua haudutettua juomaa. Eri teelaatuja ovat musta, vihreä, oolong, valkoinen ja keltainen tee. Varsinaisen teen lisäksi on paljon erilaisia teenkaltaisia juomia, kuten rooibos".

- Kauneus ja terveys.fi

Kuva: Shutterstock

 

Suomessa suosituin tee taitaa edelleen olla musta tee maidon (ja sokerin) kera. Lähivuosina kiinnostus hyvinvointialaa kohtaan on noussut huomattavasti ja sen myötä ihmiset ovat kyseenalaistaneet mustan teen juomista. Teekuppeihin on alkanut vähitellen päätyä mustan teen sijaan vihreää - jopa valkoista - teetä. Onko sillä teen värillä sitten merkitystä, kun kaikki teelaadut tulevat kuitenkin saman kasvin lehdistä? No onhan sillä. Sadonkorjuu, kuivatus sekä lehtien käsittely vaikuttavat teen terveysvaikutuksiin.

 

MUSTA TEE

Teeladuista tutuin ja suosituin, mutta myös käsitellyin. Musta tee valmistetaan antamalla lehtien hapettua kokonaan kosteassa lämmössä, jolloin ne tummuvat ja väri muuttuu ruskeasta lähes mustaan. Kiinalaiset nimittävät mustaa teetä punaiseksi teeksi. Musta tee sisältää vahvimmillaan lähes yhtä paljon kofeiinia kuin vastaava määrä kahvia. Moni kahvin lopettava siirtyykin luonnollisesti mustaan teehen. Kohtuullisina määrinä nautittuna kofeiini on piristävä, harmiton ja jopa hyödyllinen aine, mutta ei kuitenkaan sovi kaikille. Kofeiinipitoista teetä kannattaa välttää jos on kofeiiniherkkä, raskaana tai kärsii esim. vatsakalvon tulehduksesta tai mahahaavasta (kofeiini kiihdyttää ruuansulatusentsyymeiden erittymistä.) Myös alle 10-vuotiaiden lasten ei tulisi nauttia kofeiinia. Liiallinen kofeiinipitoisten juomien nauttiminen häiritsee kalsiumin imeytymistä, mikä voi pahimmillaan johtaa osteoporoosiin. Tällä tarkoitan siis todellakin hurjaa kofeiinipitoisten juomien kulutusta.

Vaikka mustan teen maine on nykyään huonompi, sisältää sekin silti ravintoaineita, antioksidantteja ja polyfenoleja. Teellä on suotuisa vaikutus aivojen kognitiiviselle toiminnalle sekä verisuonien ja sydämen terveydelle. Useimmilla (mustan) teen juojilla on hyvät kolesteroliarvot. Tutkimukset ovat osoittaneet, että musta tee suojaa keuhkoja. Tästä syystä sitä suositellaan erityisesti tupakoijille. Mustakin tee nesteyttää kehoa, koska on 99% vettä. Kofeiini on kuitenkin diureetti, joten muista juoda lasillinen vettä teen kanssa!

Suosituimpia maustettua mustia teelaatuja ovat: Earl Grey, English Breakfast, Chai-latte sekä Lapsang Souchong

 

VIHREÄ TEE

Teelaaduista se seuraavaksi tunnetuin, laihduttajien suosikki ja Kiinan kansallisjuoma. Vihreällä teellä on paljon terveysvaikutuksia ja sen ainesosia käytetään myös lääkeaineita kehitettäessä. Valmistuksessa teen lehtiä ei hapeteta, vaan paahdetaan tai höyrytetään kevyesti, jolloin teelehtien entsyymit säilyvät. Vihreä tee sisältää katekiineja, jotka edistävät aineenvaihduntaa ja auttaa näin painonpudotuksessa. Katekiini on myös (luontaisten) hammastahnojen ainesosa, joka raikastaa hegitystä ja estää reikiintymistä. Runsas vihreän teen juominen saattaa vähentää atooppisen ihottuman oireita. Vihreä tee on diureetti eli poistaa nestettä (muista taas juoda lasi vettä teen kanssa!)

Vihreää teetä on markkinoilla usealta eri valmistajalta ja laadussa on eroja. Teepaketin tulee olla ilmatiivis ja avattaessa tuoksun tuore ja aromikas. Valmiin teen kuuluu olla kirkasta tai vihertävää. Hyvän vihreän teen perustana ovat huolellisesti poimitut, pienet ja tasakokoiset lehdet. Suuret lehdet, lehdenrangat tai oksantyngät eivät kuulu laadukkaaseen vihreään teehen.

Vihreä teetä juodessa käytetään 65-asteista vettä. Jos kaadat teepussin päälle kiehuvaa 100-asteista vettä, saat aikaan melko kitkerää juomaa! Tee nautitaan ehdottomasti ilman sokeria tai maitoa (maito ja vihreä tee yhdistettynä saavat aikaan pienen määrän myrkyllisiä yhdisteitä.)

Suosittuja vihreitä teelaatuja: Japanilainen sencha, Longjing, Matcha

 

VALKOINEN TEE

Valkoinen tee on teelaaduista kaikkein luonnonmukaisin. Lehdet on vain kuivattu ja pakattu. Niiden väri jää hopean valkoiseksi, josta nimi "valkoinen tee." Teen valmistukseen käytetään vain nuppuja ja kärkisilmuja. Sato on pienempi kuin muiden, sillä se poimitaan vain kerran vuodessa. Valkoinen tee kuuluu maailman kalleimpiin ja harvinaisimpiin teelaatuihin. Valkoiselle teelle on ominaista hienostunut ja pehmeä maku.

Valkoisessa teessä on kaikista teelajeista eniten antioksidantteja – jopa enemmän kuin vihreässä teessä. Tutkimusten mukaan valkoinen tee suojaa syövältä kaikista teelaaduista tehokkaimmin.

Suosituin valkoinen teelaatu: Baihao yinzhen (Hopeaneulat)

 
OOLONG-TEE (SININEN TEE)

Oolongit ovat hienostuneita teelaatuja ja korkealaatuisimmista laaduista maksetaan huimia summia. Oolong-teen värikirjo on suuri; tee saattaa olla vaaleaa, meripihkan väristä tai jopa tumman ruskeaa. Värin ja maun määrää teen hapetusaste, joka voi olla mitä vain 15-70% väliltä. Oolong-teet ovat poikkeuksellisen voimakkaan tuoksuisia teelaatuja. Tuoksussa on usein kukkaista tai hedelmäistä raikkautta. Sinisellä teellä on erinomainen maine teen ystävien parissa.

Oolong kiihdyttää vihreän teen tavoin aineenvaihduntaa ja puhdistaa elimistöä, joten sopii painonpudotuksen tueksi. Oolongin on todistettu alentavan verenpainetta ja edistävän sydämen terveyttä. Se ehkäisee myös rasvamaksaa.

Suosituimpia oolong-teelaatuja: Oriental beauty, Tie guanyin

 

 

KELTAINEN TEE

Keltainen tee on vielä valkoistakin teetä harvinaisempi ja kalliimpi teelaji, joka oli alunperin tarkoitettu vain keisarin juotavaksi. Nimi tulee teelehtien väristä. Keltaiselle teelle ominainen väri saadaan säilyttämällä lehtiä poiminnan jälkeen pimeässä ja hapettomassa tilassa. Keltaisen teen maku on pehmeä, hunajaisen samettinen ja vehnäinen.

Suosituin teelaatu: "Junshan-vuoren hopeaneulaset"

 

TEEhaudukkeet JA YRTTISEKOITUKSET

Teenkaltaisia juomia, jotka eivät kuitenkaan sisällä teelehtiä. Voidaan valmistaa yksittäisistä yrteistä, mausteista, hedelmistä tai kukista tai niiden sekoituksista. Valmistetaan teen tapaan hauduttamalla ja niillä on lukuisia terveysvaikutuksia.

Rooibos eli punapensastee on teenkaltaisista juomista tunnetuin. Rooibos on kofeiinitonta ja makeaa. Se on vatsaystävällinen ja sopii erittäin hyvin myös lapsille.

Honeybush eli hunajapensastee on myös kofeiiniton vaihtoehto. Maku on herkullisen hunajainen ja pinjainen.

Yerba Maté eli orjanlaakeripensastee on Argentiinan kansallisjuoma. Teetä löytyy Suomesta nimellä Maté. Toisin kuin rooibos ja honey bush, maté on erittäin kofeiinipitoinen! Se sisältää kofeiinia enemmän kuin kahvi. Se sisältää myös antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Tee edistää aineenvaihduntaa, stimuloi keskushermostoa ja elimistön vastustuskykyä. Maté sopii hyvin laihduttajille, koska se siirtää nälkää.

Muita suosittuja yrttiteevaihtoehtoja: Imetysteet, kamomilla, kehäkukka, nokkonen, inkivääri, lakritsi, vadelmanlehti

Join vielä muutama vuosi sitten itse vain mustaa teetä. Liptonin Ceylontee taisi olla eksoottisin, mitä kupistani löytyi :D Kasvaneen tietomäärän myötä olen siirtynyt muihin teelaatuihin. Olen kokeillut valkoista teetä, oolongia, yrttisekoituksia ja teehaudukkeita. Olen päätynyt vihreän teen suurkuluttajaksi ja puolestapuhujaksi. Teehyllystäni löytyy tällä hetkellä 11 erilaista vihreä tee-pakettia. Kaikki ovat korkealaatuista ja luomua, lähinnä Clipperiltä ja Pukalta. Mun all-time favorite vihreä tee on tämä:

Korkealaatuinen ja niin hyvänmakuinen!! Makea herkku, menee jälkiruuasta hyvin. Maistuu oikeasti mansikalta. Poistaa nestettä tehokkaasti.

 

 

Teellä on lukuisia todettuja terveysvaikutuksia, ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva ja maistuva tee lukuisten vaihtoehtojen joukosta. Tee ei kuitenkaan ole ihmerohto; yleisten elämäntapojen ja kokonaisruokavalion merkitystä ihmisen hyvinvoinnille voida sivuuttaa, mutta tee on erittäin hyvä lisä terveelliseen ruokavalioon.

Laaja valikoima teelaatuja löytyy esim. Teekauppa.fi:stä*

Mikä on teidän lempitee? Onko se suomalaisille tyypillinen musta tee, vai höyryääkö kupissa jokin eksoottisempi tee?

 

-Lilies

 

*Mainoslinkki

Kommentit

Yhtä sirkusta!

Teetä minulle, kiitos! :) En ole koskaan juonut kahvia, kerran maistanut. Töissä meillä on mustaa, vihreää ja valkoista teetä ja juon niitä kaikkia vuorotellen. Kotona minulla on iso, sekalainen kokoelma teetä. Juon siis aivan kaikkea. Minulla ei ole mieliteetä mikä olisi yli kaiken (tai sitten en ole sitä löytänyt). Kaikkea myös haluan kokeilla ja maistaa :)

Kirjoitinkin kerran tee-jutun:

http://www.lily.fi/blogit/mun-kummallinen-elama/tee-vai-kahvi

 

Lilies
Lilies & Life

Tee on siitä hyvä juoma tosiaan että laatua ja makua voi vaihtaa fiiliksen tai kellonajan mukaan :) Itse join ennen enemmän kahvia, mutta nykyään juon vain kupillisen aamulla ja loppupäivän teetä.

Käyn lukaisemassa sun teejutun :)

Torey
Näissä neliöissä

Mä olen teen juoja. Mustasta tykkään maustetuista, vihreästä teestä lemppari on minttu, mustasta ja vihreästä earl grey ob herkku, valkoinen tee maistuu ja rooibostakin on tullut juotua. Kamomilla menee vatsaa ja mieltä rauhoittaessa. Tee ei paranna kaikkea, mutta hoitaa kyllä! :)

Lilies
Lilies & Life

Kiitos kommentista! :)

Sillon harvoin kun juon mustaa teetä, niin Earl Grey on myös mun lemppari :) Vihreä minttu on ihanan raikas! Kamomillaa löytyy munkin teehyllyltä, on älyttömän hyvä "unitee" ja hyvä vatsan rauhoittamiseen, kuten mainitsitkin!

Tee ehdottomasti hoitaa, pitäis muistaa useammin kokeilla erilaisia teevaihtoehtoja vaivoihin. Esim. Yogilla on paljon ayurvedisia sekoituksia, kuten Stomach ease, Woman's balance, Bedtime, Relax jne.

Lalalilja (Ei varmistettu) http://www.lalalilja.fi

Kiitos kattavasta teeinfosta! :) Olen teen suurkuluttaja, ja yleensä juon vihreää teetä tai yrttiteetä. Lempparini on tällä hetkellä kamomillatee, se sopii niin hyvin rauhallisiin iltahetkiin. Teen sekaan laitan aina tilkan maitoa, jostakin syystä en osaa juoda teetä ilman!

Lilies
Lilies & Life

Ole hyvä ja kiitos, että kommentoit! :)

Ihanaa, että on muitakin vihreän teen suurkuluttajia :D Kamomilla on yksi lempparini yrttiteevaihtoehdoista myös.

Mulla oli myös ennen tapana aina laittaa tilkka maitoa teen joukkoon, mutta oon opetellut siitä pois vähitellen. Mustan teen joukkoon laitan tosin vieläkin hiukan maitoa, mutta esim. vihreä tee maistuu mun mielestä paremmalta ilman mitään! Valkoisen teen sekaan oon alkanut laittaa puoli teelusikallista laadukasta hunajaa, on tosi hyvä yhdistelmä :)

smagardi
astu harhaan

Pitkän linjan teenjuoja ilmoittautuu! :)

Kupista löytyy useimmiten vihreää, joskus mustaa (yleensä kyläillessä ja muuta ei ole tarjolla)
ja hyvin harvoin valkoista (kun sattuu joku hyvä kohdalle). Joskus pienempänä join teeni maidolla ja sokerilla,
nykyään jo pelkkä ajatuskin ällöttää ja teehen eksyy vain hunajaa, eikä sitäkään aina.

Kahvi ei vaan oo koskaan ollut mun juttu.
Joskus lapsena (+10v) maistoin kupillisen, mutten pitänyt mausta.
Elin pitkään uskossa, etten edes pidä kahvista, mutta aikuisiällä on tullut muutamia kuppeja juotua.
Kuulun vaan sellaiseen vähemmistöön, jota kahvi ei piristä vaan päinvastoin
- uni tulee väkisin lähes heti kupposen jälkeen. :D

Lilies
Lilies & Life

Kiva, että kommentoit :)

Sun teenjuonti kuulostaa niin samanlaiselta kuin mun, olisin voinut kirjottaa tuon ekan kappaleen :D

Oon kuullut että on sellasia ihmisiä, joita kahvi väsyttää mut enpä oo koskaan tavannut! :D Kahvi oli ensin pahaa munkin mielestä, kun maistoin joskus 15 v, mutta sitten 20-vuotiaana se alkoi maistua :)

jennajohannasi
Pirtti

Kiva postaus!!

Teeholitsi ilmoittautuu, kyllä yli litran verran ja hyvän matkaa toista menee useimpina päivinä :) Pääasiassa yrttisekoituksia sitä mukaa mitä kroppa pyytää (Pukkan Wonder berry green, Yogin Woman balance & Ginger orange vanilla tällä hetkellä kuluvimmat, talvella paljon lakritsipohjaisia). Aamuisin maistuu matcha kauramaidolla tai vihreä tee, sitruksilla maustetut ovat suosikkejani. Tolla Clipperillä on kyllä tosi hyvät valikoimat vihreitä :)

Rakastan myös kahvia mutta inhoan sitä koukkua mikä siihen tulee, joten juon sitä nykyään vain erityisherkkuna silloin tällöin.

Lilies
Lilies & Life

Kiitos ja kiva kun kerroit omista teesuosikeista! :)

Hienoa, että kuuntelet mitä kroppa pyytää, oon myös koittanut siihen pyrkiä! Pitää ehdottomasti metsästää jostakin tuota Pukan wonder berry greeniä, kuulostaa hyvältä <3 Oon itsekin kokeillut lakritsipohjaisia, mutta eivät sovi mulle :(

Totta, kahvin kanssa saa olla tarkkana, yhtäkkiä sitä huomaa tarvitsevansa yhä enemmän. Mulla menee aamulla 1 kuppi ja vain harvoin toinen päivällä :)

Kommentoi