Vanhasta uutta, osa 2: Ruokailuryhmän uusi elämä

Lilies & Life

Meillä oli vielä pari kuukautta sitten keittiössä vuosia vanha tummanruskea ruokailuryhmä, joka oli parhaat päivänsä nähnyt. Pöydän pinta oli naarmuuntunut sekä epätasainen, eivätkä jalkojen ruuvit pysyneet enää tiukasti kiinni kiristyksestä huolimatta. Tuolit olivat epämukavat ja liian matalat eikä tummanruskea väri sopinut meidän sisustukseen alkuunkaan. Totesimme, että kyseistä ruokailuryhmää on turha lähteä enää kunnostamaan. Se ei ollut edes massiivipuuta, vaan ihan jotain MDF-levyä.

 

 

Loppukesästä meidän mamma (äidin äiti) muutti toiseen kerrostaloasuntoon, eikä hänen 4 hengen ruokailuryhmänsä mahtunut uuteen asuntoon. Onneksi avasin suuni oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja pelastin ruokailuryhmä meille. Huonekalut on alunperin ostanut kummitätini n. 15 vuotta sitten. Sekä pöytä, että tuolit ovat massiivipuuta ja erittäin laadukkaat. Ainoa ongelma oli vain kansien väri; korkeakiiltoiseksi lakattu kirsikka.

 

 

Kuten kuvista näkyy, pöydän pinta oli myös täynnä naarmuja ja kolhuja vuosien varrelta. Kummitätini oli jossain vaiheessa maalannut testiksi kahden tuolin kannet harmaalla kalkkimaalilla, joka oli kuitenkin lohkeillut. Ihastuin kalkkimaalin sävyyn sekä mattaan pintaan. Halusin koko ruokailuryhmästä sen sävyisen - siis pöytälevystä ja tuolien istuinosista. Rungot ovat kulutettua antiikkivalkoista, jota en halunnut lähteä muuttamaan, sillä sävy ja kulunut pinta olivat valmiiksi täydelliset.

 

 

Kiikutimme pöydän sekä tuolien kannet mökille, jossa olisi tilaa työstää niitä vaikka ulkona. Pinnat hiottiin hiomakoneella puuhun saakka. Pöydän kannesta otettiin muutama milli pois, jotta naarmut saadaan tasoitettua.

 

 

Hionnan jälkeen pölyt ilmapuhallettiin pois ja pinta puhdistettiin mineraalitärpätillä. Tämän jälkeen levitettiin ensimmäinen kerros ohennettua lakkaa ruiskulla. Ensimmäisen lakkakerroksen on tarkoitus imeytyä puuhun ja lopputulos on tässä kohtaa vielä kirjava ja liian läpinäkyvä. Ensimmäisen kerroksen annettiin kuivua n. 2-3 tuntia, jonka jälkeen toinen, hieman ohennettu kerros levitettiin leveällä siveltimellä. Halusin, että kalusteissa näkyy työn jälki. En halunnut niistä liian siistin näköisiä (joita ne olisivat olleet, jos lakka olisi levitetty toiseen kertaan ruiskulla.)

 

 

Valitsin Tikkurilan himmeän Kiva-kalustelakan sävyssä 3437 Villihanhi. Kiva on vesiohenteinen, sävytettävä, kellastumaton, kulutusta kestävä sekä kuultava akrylaattilakka sisäpuupinnoille. Meillä oli itse asiassa aluksi ostettuna Tikkurilan harmaa mattapintainen maali sekä pohjamaali, mutta vaihdoimme sen lakkaan, ettei lopputulos olisi liian peittävä. Emme halunneet piilottaa kaunista puuta maalikerroksien alle. Nyt maali jää odottelemaan jotain toista projektia.

 

 

Tässä valmis pinta hionnan, puhdistuksen, ruiskulakkauksen sekä sivellinlakkauksen jälkeen. Ihan viimeiseksi vedettiin päälle vielä kirkas, himmeä lakka, jotta siivoominen helpottuu. Mattaa, hieman karheaa pintaa olisi ollut ikävä pyyhkiä ja siihen olisi tarttunut lika tiukemmin kiinni. Uskon, että kirkas lakka pidentää myös käyttöikää huomattavasti, eivätkä pienet naarmut haittaa. 

 

Ruokaryhmä sopii nyt kylmänsävyiseen keittiöömme täydellisesti. Meillä on yksi tummanharmaa seinä, rosterin värinen jääkaappi, vaaleanharmaa matto ja vaaleansiniset kaappien ovet. Keittiön värimaailma näyttää nyt harkitulta ja pöytä sulautuu sisustukseen miljoona kertaa paremmin kuin se kirsikka...

 

 

LUE MYÖS:

Vanhasta uutta, osa 1: Sohvan uusi elämä

 

 

Olen superiloinen, ettei lähdetty ostamaan uusia huonekaluja. Kummitädin vanha ruokaryhmä sai uuden elämän ja me säästimme rahaa (hermoja ei niinkään.) Pöydästä ja tuoleista on iloa vielä vuosiksi, nyt kun kunnostuksen teki huolellisesti. Mikäs sen ekologisempaa sisustamista! 

 

Oletko kunnostanut itse huonekaluja?

-Lilli

 

P.S. Isäni teki suurimman osan työstä. Me autoimme sen verran kuin osasimme. 

Kommentit

annepa (Ei varmistettu)

Onpa ihana! Aivan upea sävy tuo harmaa! Kiitos, että kirjoitit myös lakan nimen ja sävyn! Se minua kiinnostaa, että mitähän puuta nämä kalusteet ovat? En itse osaa arvioida kuvasta ja puunsyistä. Puulaji vaikuttaa lopputulokseen.

Minulla odottaa 90cmx180cm mäntyinen ruokapöytä hiomista ja lakkausta, mutta koska minulla ei ole erillistä työtilaa, en ole alkanut käsittelemään puuta vielä. Meillä on koiria, eikä mikään ärsytä enemmän, kuin märkään lakkaan leijaillut koirankarva, joka sitten kuivuu siihen pintaan. Lisäksi pitäisi käsitellä 7 mäntytuolia samaan sävyyn. Olen ajatellut, että käsittelen ne harmaaksi, mutta tämä valkoisen ja harmaan yhdistelmä on parempi!

Olen kunnostanut huonekaluja itse. Esimerkiksi löysin kirpparilta käsittelemättömän mäntypuisen emännänkaapin 56 eurolla. Yläosan otti kaveri ja teki siitä seinälle vitriinin. Minä otin alaosan itselleni lipastoksi. Pesin lipaston mäntysuovalla, annoin kuivua ja lakkasin kahdesti. Ensimmäinen lakkauskerros oli harmaalla lakalla ja tässä tuli ilmi se puulajin vaikutus. Lipastossta tuli ällöttävä ruskeanvihreänharmaa. Lakkasin lipaston toiseen kertaan ja tällä kertaa valkoisella ja nyt pinnasta tuli täydellinen. Tätä samaa käsittelyä ajattelin sille ruokapöydälle ja tuoleille, mutta taisin juuri muuttaa mieleni.

Lilies
Lilies & Life

Kiitos! En osaa valitettavasti sanoa puulajia, alkuperäinen omistajakaan ei muistanut sitä :S

Meillä on kissoja ja siksi vietiin huonekalut mökille käsiteltäväksi, olisi muuten olleet täynnä karvoja :D

Mukava kuulla, että joku muukin harrastaa vanhojen huonekalujen pelastamista. Ja kiva jos sait tästä postauksesta inspiraatiota oman ruokailuryhmäsi käsittelyyn :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä ja vanha sohvapostaus oli hyviä ja informatiivisia. Paljon parempi kunnostaa laadukas huonekalu kuin ostaa vain uutta!

Lilies
Lilies & Life

Kiitos paljon! Kyllä, ehdottomasti samaa mieltä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Upea lopputulos! Työvaiheet vaikuttaa melko helpoilta, taidan itsekin suostutella miestä tuunaamaan olkkarin ruokapöydän :D

Lilies
Lilies & Life

Kiitos! :) Työvaiheet eivät ole kovin vaikeita, kunhan suunnittelee hyvin ja toteuttaa huolellisesti!

vinksinvonksin kroppa (Ei varmistettu)

Aikaista huomenta:)Kaunis pöytäryhmä ja väri!Aloitin blogisi lukemisen ihan lähiaikoina,kun etsin tietoa skolioosista.Sinulla melkoinen kokemus tämän suhteen ja ymmärrän todellakin kaikki nuo liitännäisoireet,käsioireet,turvotukset(itselläni kasvot) ym miten kamalalta ja tuskaiselta voikaan olo olla, sekä miten kipu,turvotukset vaikuttaa,mukaan lukien itselläni huomattava puoliero,epäsymmetrisyys,lihasten epätasapaino koko kehoon ja elämänlaatuun.Samoin tuo niin tuttu lääkärirumba ja miten tuntuu ettei kukaan osaa auttaa,lisäksi papreisota, ammattiliset kuntoutukset jne.Oletko siis missä nyt työssä ja miten voit ?

Lilies
Lilies & Life

Kiitos, olen itsekin todella tyytyväinen lopputulokseen!

Ihanaa, että olet päätynyt tänne :) Nimenomaan, kaikki nuo liitännäisoireet ja -sairaudet aiheuttavat päänvaivaa ja vaikuttavat olotilaan kokonaisvaltaisesti. Ikävä kuulla, että kärsit niistä myös.

Olen tällä hetkellä asiakaspalvelutyössä 30 h / vko, vielä toistaiseksi. Tätä ennen olen tehnyt 20-25 h /vko. Vointi vaihtelee kovasti, mutta pääasiassa voin suhteellisen hyvin, sillä olen työkykyinen. Näin ei ole aina ollut. Kipuja on silti päivittäin ja eri alueet turpoilevat ja tulehtuvat tämän tästä. Koitan pitää fyysisestä kunnosta huolta vesijuoksemalla ja käymällä fysioterapeutilla. Muuten on tarvittaessa käytössä kipulääkkeet, kinesioteipit, kylmäpussit jne.

Nettanen

Tosi kiva muutos! :) Kannatan ehdottomasti sitä, että kunnostetaan vanhaa sen sijaan että ostaisi heti uutta. Ja tällä tulee varmasti olemaan myös tunnearvoa, kun on kiertänyt suvussa <3

Lilies
Lilies & Life

Kiitos :) Todellakin! Ja tunnearvoa on, on niin kiva että sain pöydän seuraavaksi <3

Torey
Näissä neliöissä

Siis siitä tuli aivan ihana! Jo instassa kattelin! :)

 

https://naissanelioissa.wordpress.com

Lilies
Lilies & Life

Kiitos paljon! Onnistui kyllä yllättävän hyvin :)

irinleht
Pääkallokiitäjä

Tulipa tosi ihanat! Olen harrastanut huonekalujen entisöintiä vuoden verran. Kova työ, mutta palkitseva tulos!

Lilies
Lilies & Life

Kiitän! :) Oi, onpa hieno juttu! Mitä kaikkea olet esimerkiksi entisöinyt?

irinleht
Pääkallokiitäjä

Aloitin pöytäryhmästä, josta olenkin laittanut kuvia blogiini. Sitten olen uudistanut pari lipastoa, voisin niistä laittaa pienen selostuksen jossain vaiheessa. Tänä syksynä aloitin jousinojatuolin, josta olen tekemässä aloituspostausta torstaille. Tämä on harrastus, mikä on hyvin aikaavievää, mutta palkitsevaa...

Lilies
Lilies & Life

Hei täytyy käydä lukemassa! Hyvin kuvailtu, samaa mieltä :D 

Kommentoi