Lapsiystävälliset ravintolat Helsingissä ja taaperon ravintolaetiketti

Uskaltaako sottaavan taaperon kanssa suunnata ravintolaan? Mitkä ovat Helsingin lapsiystävälliset ravintolat, josta löytyy lapselle muutakin syötävää, kuin nakkeja ja ranskalaisia?

Lohikeittoa, kiitos!

Ollaan pikkuhiljaa opeteltu Paloman kanssa ulkona syömistä. Alkuun otin aina tytölle omat pöperöt mukaan, mutta nykyään luotan siihen, että jotain sapuskaa hänelle varmasti löytyy. Paloma on aina tykännyt istua ja ihmetellä kahviloiden vilinää, sekä etenkin katossa roikkuvia, mitä erikoisempia lamppuja. Ihme kyllä vieläkin typy jaksaa istua paikoillaan, ainakin sen kahvikupin verran. Pidempäänkin jos jotain hyvää syötävää löytyy.

Minusta on todella iso harmi, jos ravintola ei ole osannut ottaa lapsia mitenkään huomioon esimerkiksi ruokalistassa. Nakit ja nugetit saattavat maistua monelle, mutta se ei ole kauhean luovaa, saatikka terveellistä. Näin vanhempana sitä kuitenkin haluaisi tarjota lapselleen parasta mahdollista ravintoa. Parasta on, jos ravintolan menun kaikista annoksista on mahdollisuus saada oma lasten versio (eli pienempi annos). Vielä parempaa, jos kokki sitä hieman pystyy tuunaamaan ja jos suolan määrän pystyy vaikuttamaan.

Ruokalistan lisäksi on mahtavaa, jos ravintolassa muksut huomioidaan muutenkin. Pienikin lapsi huomaa, jos heitä tervehditään tai heidät toivotetaan tervetulleeksi. Ihan yksinkertaisetkin jutut voivat tehdä ison vaikutuksen, kuten esimerkiksi paperi ja värityskynät. Mitä paremmin lapsi viihtyy, sitä pidempään myös aikuiset voivat nauttia ruokaelämyksestä. Olen kuullut, että joissakin ravintoloissa (pääasiassa ulkomailla) henkilökunta tarjoutuu jopa sylittelemään vauvaa, sen aikaa että vanhemmat saavat syödä rauhassa. Itse en ole kokenut tätä tarpeelliseksi, mutta toki jos näin hienosti voi asiakkaita huomioida, niin mikä jottei!

Moni saattaa ihan oikeasti ajatella, etteivät lapset kuulu ravintolaan. Kovaan ääneen iloitsevaa tai muuten kommunikoivaa lasta saatetaan pitää lähinnä meluhaittana, joka on tullut häiritsemään aikuisten nautintoa. Syömään opettelevalle taaperolle saatetaan pyöritellä silmiä ja ihmetellä, joskus jopa ääneen, miksi ihmeessä vanhemmat ovat raahanneet kikeron ihmisten ilmoille. Etenkin täällä rakkaassa kotimaassa saattaa joskus tulla sellainen olo, että lapset ovat vain häiriöksi tai että ne ovat ok, jos ovat hiljaa paikoillaan.

Todella toivon, että uusien sukupolvien myötä tällainen ajattelu olisi katoamassa ja että lapset nähtäisiin tasavertaisina yhteiskunnan jäseninä, joilla on täysi oikeus olla. Sanomattakin on selvää, että lapsista saa kuulua ääntä, he saattavat myös sotkea ja se on todella ok! Nämä pikku ihmiset vasta harjoittelevat kaikkea, joten miten he voisivat koskaan oppia, jos sitä treeniä ei voi missään tehdä?

Tosiaan sotkua väistämättä syntyy, etenkin taaperon kanssa, mutta itse ainakin pyrin siivoamaan isommat röpöstelyt pois. En oikein tiedä, mitä ravintoloissa tästä ajatellaan? Onko se suotavaa, että porukat kyykkivät pöydän alla servettien kanssa keräämässä kanan paloja vai pitäisikö homma jättää suosiolla henkilökunnalle? Tähän olisi mielenkiintoista saada vastaus, sillä en ole tätä aiemmin hoksannut kysyä alan ammattilaisilta.

Suosittelen, sotkuista ja elämän äänistä huolimatta lähtemään rohkeasti ulos syömään lapsen kanssa. Jos joku mulkoilee (tätä on meille tapahtunut usein), niin aina voi hymyillä takaisin, sillä myös lapsiperheillä on täysi oikeus olla siellä nauttimassa hyvästä ruuasta.

Lähtökohtaisesti haluan ajatella, että kaikki ravintolat ovat lapsiystävällisiä, mutta tässä pientä listausta omista suosikeista Helsingissä, joista saa myös lapsille hyvää sapuskaa.

Story

Kaikista annoksista on mahdollisuus saada lapselle pienempi versio. Paloma rakasti Storyn kalakeittoa niin paljon, että olisi voinut syödä sitä aikuisen annoksen verran.

Rosso

Klassikkoraflaa ei suotta tituleerata perheravintolaksi. Lapset huomioidaan todella hyvin. On leikkinurkkausta, pientä puuhaa pöytään ja tietenkin melko iso lasten ruokalista. Paloma on muutamankin verran vetäissyt Rosson lihapullat ja ne ovat aina maistuneet todella hyvin.

Ravintola Koskenranta

Jälleen kalakeitto meni kuin kuumille kiville. Lautanen oli aivan tyhjä, viimeistä pisaraa myöten. Iso ravintola, jonne mahtuu hyvin syömään. Ihanat maisemat villisti pauhaavalle koskelle etenkin kesäisin.

Picnic

Nopea ja helppo, toimii esim. kaupungilla jos on kiire. Picnic on uudistanut ainakin lasten ruokalistaa hienosti. Ollaan testattu pinaattiletut ja uuniperuna, molemmat maistuivat hyvin.

Spaghetteria

Todella laadukkaita ja maistuvia pastoja! Lasten pasta bolognese oli hyvää myös meistä aikuisista.

Myös näitä on kehuttu, mutta ei olla vielä päästy itse testaamaan:

Ravintola Penelope, Pancho Villa, Fazer Food & Co Oodi, Capperi, Ravintola Loiste

Erittäin kattavan lista ravintoloista on myös koonnut ihana blogi-kollega Iidan Matkassa.

Tuleeko muita lapsiystävällisiä ravintoloita mieleen? Suosittele omaa lempparia.

Kommentit (1)
  1. Ite työskentelen ravintola-alalla, joskin keittiössä. Lapset on moneen paikkaan tervetulleita etenkin päiväsaikaa – illallisen aikoihin tupa saattaa olla niin täynnä että pienemmät ihmiset jäävät herkästi jalkoihin. Kerran jos toisenkin olen kattonut vierestä kun on käyny vaarallisia läheltä piti -tilanteita, kun lapset juoksevat pitkin raflaa ja ympärillä häärää salipuolen porukka kuumine ruokineen tai meinaa voimalla avata tiskihuoneen heilurioven naperon päälle.
    Ja mikä tulee lapsien jälkeen siivoomiseen – on ihan kiva, jos isoimmat kerätään esimerkiks just lattioilta ja istuimilta vaikka kasaks pöydälle, niin siivoamisessa tai uudelleen kattamisessa ei mene huomattavasti muita porukoita kauemmin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *