Hashtag WHEELCHAIRLIFE

En olisi halunnut joutua tätä kirjoittaa, mutta niin vain minä löysin itseni muutama päivä sitten  kommenttia Instagramiin naputtelemasta. Kommenttia siitä, kuinka minulta on lähiaikoina kyselty sosiaalisessa mediassa yhä uudelleen, ja uudelleen, sitä miksi minä käytän pyörätuolia? Minulta saa kysyä, kyllä, siihen itse kannustankin, mutta välillä ei voi kuin pyöritellä päätään.

 Tiedostan itse vallan hyvin, että kirjoitetusta kielestä puuttuu paljon, ja näin ollen väärinymmärryksiä voi helpostikin tapahtua. Mutta se kuuluisa pinna alkoi kiristyä, kun kerta toisensa jälkeen minulta kysyttiin, mitä oikein on vammaisuuteni taustalla, ja sävy tuntui olevan useamman kerran epäilevä?  

image.jpeg

Osa kysymyksistä on ollut sen verran jopa huvittavia, että päätin kirjoittaa niitä tähän ylös, ja laittaa vastaukset. Vastauksia ei kannata ottaa turhan vakavissaan, ehei.

 

miten muka käytät pyörätuolia, jos kerran joissain kuvissasi istut myös sohvalla?

Pyörätuolin saadessaan ei joudu allekirjoittamaan mitään pyhää lupausta, etteikö koskaan enää rasittaisi sohvien tai tuolien istuintyynyjä. Minä ehkä olen ainoa, jolla on oikeus istua omassa pyörätuolissani, mutta minä saan istua kyllä muilla istuimilla. 

 

 

Oletko todellakin alaraajahalvaantunut?

En, enkä ole näin koskaan missään väittänytkään. Mikäli näin on, kerro kuitenkin minullekin.

 

 

Mikäli et ole alaraajahalvaantunut, et myöskään tarvitse pyörätuolia?

Niin, syitä tietylle apuvälineelle on olemassa maailmassa tasan yksi… Y-k-s-i…

 

 

Olen hyvä mies, oikein hyvä. Uskon että rakkaus auttaisi meitä molempia, oi olet ihana!

No words for that.

 

 

Mutta kenenkään ei tarvitsisi joutua selittämään terveysongelmiaan muille, sen tulisi aina olla vapaaehtoista. Kysyä saa, ja itsekin olen kirjoittanut myös postauksen, jossa käsittelin vain syitä pyörätuolille.

En oikein käsitä sitä, miten jotkut luulevat vastauksista huolimatta tietävänsä kuitenkin paremmin, ihan vain sen perusteella mitä he esim. Instagram kuvissa näkevät. Sosiaalinen media on kuitenkin vain pintaa, pintaa jonka alla on paljon.

suhteet oma-elama terveys ajattelin-tanaan
Kommentit (7)
 1. Tsemppiä ja pitkää pinnaa ❤️ 

 2. Tuohon sohvakommenttiin: siis mitä ******? Mä oon ainakin aina kuvitellut, että pyörätuoli on liikkumaväline, kuten kävelevillä ihmisillä jalat. Eihän kukaan sano: ”Mä näin sut istumassa sohvalla, vaikka sulla on jalat, joilla seistä!”

  1. Siitä on kysytty/huomautettu Instagramin puolella usein… Julkisilla paikoilla ollessa sitä harvoin jaksaa siirtyä pyörätuolista toiselle tuolille, mutta kyllähän nyt varsinkin kotonaan saa istua kuten kykenee.

   Ja nimenomaan: pyörätuoli on apuväline. En useinkaan sano, että istun pyörätuolissa, tai että olisin joutunut pyörätuoliin, vaan että käytän pyörätuolia.

   Huvittavaahan on,’tässä aihepiiristä puhuen, mm. junamatkustaminen. Kunä ostat invapaikan, on käytössäsi noin metri x metri alue, sininen pläntti maassa, mutta sentäs oma pistorasia ja roskis sivulla. Mutta, istut koko matkan omassa pyörätuolissasi. Toisella puolen käytävää on useita lastenvaunuja, useimmiten myös toisen invapaikan päälle parkkeerattuna. Lastenvaunut jätetään parkkiin (Niin että pyörätuolilla ei pääse ohitse), ja perheet suuntaavat omille istuinpaikoille lepäämään. Lastensvaunuista ei makseta junassa mitään, äinvapläntistä normaali hinta. Lipun hinta voisi olla edes hivenen halvempi, sillä et saa omaa istumapaikkaa, eikä ole muuta mahdollisuutta kuin tykätä lapsista koko junamatkan, vaikka suunnitteilla olisikin ollut työskennellä koko matka.

    

   1. Onko ne työkäyttöön suunnitellut kopit sellaisia, ettei mahdu pyörätuolilla? VR voisi kyllä muuttaa ko. kopit kaikille sopiviksi. Tosin ne ovat varmaan kalliimpia kuin normipaikat, joten miksi ei tavalliseenkin vaunuun voisi laittaa pyörätuolipaikkaa. Vai johtuuko paikkojen sijoittelu sitten ison vessan sijainnista. Toisaalta sinnekin pääsee kahdesta suunnasta.
    Ja hyvä huomio tuo lastenvaunut vs. pyörätuoli.

    Olet kyllä saanut törkeitä kommentteja, ei voi kuin ihmetellä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *