Kahvia, hyvää kahvia.

Kun aikoinaan muutin omilleni, ihmetteli siskoni missä on keittiössäni kahvinkeittimelle varattu paikka? Pidin kysymystä hieman outona, sillä enhän minä juo tavallista suodatinkahvia, miksi minulla siis olisi kahvinkeittimelle varattu paikka? ”Niin mutta joku toinen voi haluta juoda luonasi kahvia!” Näin kuului siskoni perustelu sille, että minun olisi kuulunut ostaa kahvinkeitin, toki parhaimmassa tapauksessa se ah niin upea Moccamaster. Ei tullut kahvinkeitintä keittiööni, Moccamaster jäi Kodin Ykkösen hyllylle. Sen sijaan ostin pienen paketin pikakahvia, jos joku välttämättä haluaisi luonani kahvia juoda, voisi hän sen myös itse lusikkaa kupissa pyörittämällä valmistaa.

image.jpeg

Kahviloissa olen juonut aina espressopohjaisia juomia. Yliopisto-opiskeluaikoina kävimme muutaman kaverin kanssa välillä futisotteluita katsomassa, ja muistan sinne ottaneeni usein mukaan Latte Macchiatton kaneli makusiirapilla. Oi kaneli, se sopii lähes mihin vain!

Kun olin jouluaikaan töissä Saksassa joulumarkkinoilla työpäivien venyessä yli 12 tunnin, otin tavakseni hakea Starbucksista aina isoimman koon talvierikoiskahvia. Aamun ensimmäiset tunnit hörpin töiden ohessa kahviani, jonka laitoin aina lämpölampun alle, jossa se pysyi lämpimänä tuntikaupalla, vaikka pakkanen saattoi olla -10 asteen tienoilla.

image.jpeg

Miten sitten siitä tytöstä, joka kieltäytyi ostamasta kotiinsa kahvinkeitintä, tulikin hienoinen kahvihifistelijä? Ei siihen varmaan ole mitään tiettyä vastausta, mutta voisi sanoa, että nykyisin kahvi on jo pienoinen harrastus. Harrastus, johon olen saanut lähiaikoina monta kaveria koukkuun.

Moccamasteria ei löydy keittiöstäni vieläkään, ehei, mutta erilaisia kahvinvalmistusvempeleitä kylläkin. 

-3:n ja 9:n kupin mutteripannut, mikäli haluan vahvempaa, ja oikeasti herättävää kahvia.

-pienempi ja isompi pressopannu, joilla valmistaa joko tavanomaisin menetelmin kahvia, tai sitten kylmäuutettua eli cold brewtä jääkaappiin valmiiksi.

-6:n kupin Chemex, jolla saa hitaalla valumisella kahvin eri aromit talteen.

-oheistarvikkeina sähköinen maidonvaahdotin, maidonvaahdutuskannu, iso maidonvaahdotin kannuvempain, sähköinen kahvimylly.

image.jpeg

Yksi tämän vuoden parhaimmista ostoksista on ollut Chemex. Kaunis kannu, jolla saa erinomaista aromikasta kahvia, jota voi juoda helposti koko kannullisen. Kauniin ulkomuotonsa vuoksi, voi sitä käyttää hyvin myös maljakkona, tai vesikannuna. Pohdin pidempään, kuinka suuren Chemexin ostaisin, ja valitsemani kuuden kupin keitin oli juuri sopiva. Ei lopu muutaman henkilön kesken heti, mutta ei myöskään jää paljoa yli. Chemexillä voi keittää myös vajaita kannuja, joka on oikein mukavaa, sillä esim mutteripannulla täytyy aina keittää maksimimäärä.

Kahvitarvikkeeni olen tilannut pääasiassa netistä, eri kahviliikkeistä. Muutama viikko sitten laitoin netissä vireille hifistelyni seuraavan askeleen…. Otin suunnaksi osoitteen slurp.coffee

image.jpeg

Mikä oivallinen idea Slurp onkaan! Valitsin netissä tietyt ominaisuudet kahvilleni, ja näiden valintojen mukaisesti saan joka toinen viikko uutta kahvia suoraan postiluukustani eri pienpaahtimoilta. Tummapaahtoista, 200g(tekee noin 2 kuppia päivässä), Chemexillä valmistus, papuina. Mikä parasta, voin muunnella tilaustani milloin haluankaan. Saan maistella erilaisia kahveja, ja löytää uusia ihastuksia. 

Näin liikuntarajoitteisena henkilönä, jolle uupumus on arkipäivää, on oikeasti hienoa kyetä saada hyvää kahvia suoraan eteisen lattialle tipautettuna. On myös aina mielenkiintoista lukea kahvipussin kyljestä, millaista kahvia olisi nyt tällä kertaa odotettavissa. Oi nautinto!

image.jpeg

Jatkossa tekisi mieli päivittää kahvisysteemejä kotona, ja lisätä valikoimaan erilaisia valmistusvempaimia. Kahvi on ihanan paljon monipuolisempaa, kuin vain kysymys siitä, voiko jollain toisella tavanomaisella suodatinkeittimellä saada parempaa, kuin sillä iänikuisella Moccamastersilla.

 

Mutta koska aina ei jaksa valmistaa kotona kaikkea, on toisinaan kiva nauttia kahviloissa. Siispä joskus myöhemmin voisi olla paikallaan tehdä postausta Tampereen parhaimmista kahviloista. Niin, siis niistä joihin ylipäänsä pääsee pyörätuolilla sisään.

image.jpeg

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma
Kommentit (2)
 1. Rupes NIIN tekemään kahveeta mieli, vaikka kello on yli yhdeksän illalla… Mistä olet hankkinut Totoro-lasinaluset?

  1. Kofeiinitonta kahvia kaappiin iltoja varten 😉 

   Totorot on sisko tuonut Aasian matkaltaan. Pitäisikin itseasiassa ostaa lisää lasinalusia, marmoriset polttelisivat kovin.

    

   A.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *