Kohteena Höyhensaaret.

Milloin sinulla viimeksi oli levännyt olo yön jälkeen? Kysymys johon en hiljattain osannut vastata. Unettomuus ja univaikeudet ovat olleet matkassa mukana monen monta vuotta. Unenlaatu ja sen puute on johtanut ylivirittyneisyyden tilaan, jolloin väsymystäkään ei oikeastaan kunnolla tunne. On normaalimpaa kulkea koko ajan hämyisässä sumussa.

 

image_30.jpeg

 

Suurin ongelma univaikeuksiini on kipu. Englannin kielinen termi ”painsomnia”, yhdistelmä sanoista pain ja insomnia, kuvaa tilannetta parhaiten. Unettomuus, joka johtuu siitä, että on liian kivulias nukkuakseen tai nukkuminen liian kivuliasta. Kun ei ole hetkeäkään vuorokaudessa, etteikö tuntisi kipua, tulee kipu myös sänkyyn kutsumattomaksi kumppaniksi. Lepokivut tuntuvat hankalilta, ja sängyssä makaaminen lisää niitä. Asentoa täytyy vaihtaa jatkuvasti, sillä patja ja peittokin aiheuttavat lisäkipua. Tietyt asennot eivät luonnistu millään, sillä niissä kädet puutuvat herkemmin tunnottomiksi. Joka kerta yön aikana asentoa vaihtaessani havahdun siihen, sitä tapahtuu kymmeniä ja kymmeniä kertoja yössä. Öiset heräilyt ja valveilla olo saattavat kestää pitkään. Vaikka silmät olisivat mekaanisesti kiinni, pystyn kuitenkin aistimaan, tuntemaan ja ajattelemaan kivun.

 

image_31.jpeg

 

Unettomuuteen ja unenlaadun parantamiseen on yritetty monia lukemattomia konsteja. Lääkkeettömiä ja lääkkeellisiä. Unihygieniaan kiinnitän paljon huomiota, siihen että sänky olisi mahdollisimman mukava paikka. Sänkyni patjat ja tyyny on valittu tarkkaan keholleni sopiviksi. Toimintaterapeutin kanssa on käyty läpi uniergonomiaa. Erilaisia mielikuva- ja rentoutusharjoituksia on yritetty. Lääkeyhdistelmiä jos monenmoista. 

 

image_32.jpeg

 

En kuitenkaan ole luovuttanut unen suhteen, eikä minua suuremmin pelota nukkuminen. Asian eteen yritetään keksiä ratkaisuja. Lääkkeet sulkevat silmäni hetkeksi, mutta liian lyhyeksi aikaa, eikä kehoni tai mieleni lepää. Rentoutumisen eteen tehdään paljon töitä eri kuntoutumismuodoissani. Se levännyt uni tulee vielä, en heitä matkalippuani Höyhensaarille roskakoriin, vaan säilytän sitä tyynyni vieressä. Joka yö.

suhteet oma-elama terveys mieli
Kommentit (2)
  1. Tämä teksti oli niin samaistuttava!

    1. Matkalippua höyhensaarille kannattaa pitää joka ilta vieressä, ja passi voimassa, jotta silloin kun sinne olisi mahdollisuus päästä lepäämään, niin oikeastikin voisi käyttää tilaisuuden. Rajaton sarjalippu olisi tietenkin kivoin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *