Mustat vaatteet ja tatuoidut kädet.

Kun on sairastanut pitkään, läpikäynyt useita leikkauksia, viettänyt kuukausia sairaalaosastoilla, ja juossut lääkäriltä toiselle, on sitä tottunut lukemaan erilaisia lausuntoja ja tekstejä itsestään. Mutta silti aina jokin pieni asia voi yllättää, tai vaikka kaksi lyhyttä lausetta.

 

Jonkin aikaa sitten luin erään lääkärin kirjoittaman käyntitekstin. En ollut ensimmäistä kertaa kyseisen lääkärin vastaanotolla, joten pitkästä monisivuisesta tekstistä pisti silmääni muutama huomio, jotka lääkäri oli katsonut tarpeelliseksi kirjoittaa statuksestani:

”Pukeutunut mustiin vaatteisiin. Käsissä tatuointeja.”

 

520794DF-2A48-4EF4-8DB3-8A4255DECEB2.jpeg

 

Kyllä, olen lukenut statuksestani vaikka mitä, useimmiten hymyilystä ja ristiriitaisesta olemuksestani oireideni välillä. Silti nämä kaksi lausetta pistivät hieman ärsyttämään. Aivan kuin pukeutumiseni, tai valintani ottaa tatuointeja maalaisivat jollekin toiselle kyseisen tekstin lukijalle stereotypioita tai ennakkoluuloja minusta. Kommentti tatuoinneistani on sinänsä vielä huvittava, että oikean käteni tatuoinnithan ovat… tarinoista ja lastenlauluista. 

 

En ole kysynyt tältä lääkäriltä jälkikäteen syytä näihin kahteen lauseeseen, vaikka mieli tekisikin. Ymmärrän, että tatuoinneistani on mainintaa teksteissä esim. silloin, kun vastaanottokäynnin aiheena on ollut kipusairauteni, mutta tässä ei ollut kyse niistä asioista. Pukeutumistyylini ja tatuointini ovat asioita, jotka kulkevat mukanani päivittäin, ne eivät sanele statustani yhden käynnin ajan. 

 

Oliko kyse vain huomiosta, yksityiskohdista, joita tuo kyseinen lääkäri ei ollut minusta ehkä aiemmilla käynneillä huomannut? Vai oliko kyse siitä, että hän itse lokeroi nämä asiat mielessään tietynlaisiksi stereotypioiksi? Kukaan muu, kuin juuri hän, ei voi asiaa tietää. Silti näin pieneltä vaikuttava asia tuntuu itsestäni jokseenkin inhottavalta. Olisiko tekstistä löytynyt mainintaa, mikäli olisin pukeutunut pastellisävyisiin vaatteisiin? Olisiko lääkäri kirjoittanut puhtaasta ihosta yhtäkään sanaa? 

Vaikka en vastausta näihin kommentteihin kyseiseltä henkilöltä ikinä saisikaan, en voi kun vain toivoa, etteivät nuo kaksi lausetta aiheuta hankaluuksia tulevaisuudessa.

 

muoti trendit terveys ajattelin-tanaan
Kommentit (8)
 1. Ylitulkitset liikaa. Mullakin lukenut täysin asiaan epärelevantteja asioita teksteissä. Lähestulkoon AINA.

  1. No empä tiedä näkisinkö tuota ylireagointina. Ehkä, mutta toisaalta kyse on asiattomuudesta, sillä potilaiden asiakirjoihin tulisi kirjoittaa vain sellaisia asioita joilla on jotain tekemistä sairauden hoidon/käynnin. kannalta. Tatuoinneilla, hiusten värillä tms. ei yleensä ole (paitsi jos tulee vastaanotolle vaikka hiusvärin aiheuttaman allergisen reaktion vuoksi). Ulkoisesta olemuksesta voi toki kirjoittaa silloin kun sillä on ollut edes jonkinlaista merkitystä käynnin kannalta (”potilas vaikuttaa käynnin aikana väsyneeltä, ja kertookin että…”), mutta muutoin ei.

   T. Hoitaja

   P. Jos kiinnostaa, tässä vielä video liittyen asiallisiin kirjauksiin https://youtu.be/uEGFKGCvLss

   1. Hei, kiitos paljon kommentistasi. 

    Kuten aina, blogissa paljon jää pinnan alle kertomatta, sillä kaikki yksityiskohtia en halua kaikille kertoa. Olen täysin samaa mieltä kanssasi näistä asioista, mitä potilaiden tietoihin tulisi kirjata ja mitä ei. En lähtenyt korjauttamaan tätä tekstiä, vaikka koinkin kyseisen kohdan hieman leimaavaksi. Mikäli kyseinen asia nousee esille tulevaisuudessa negatiivisessa valossa, silloin tietenkin pyydän selvennystä, miksi kyseinen lääkäri kokee tarpeelliseksi kirjoittaa näistä asioista, ja mitä hän niillä oikeastaan tarkoittaakaan.

    T. melkein valmistunut hoitaja.

 2. Minun neuropsykan epikriisissäni luki vasta ”ulkoasu värikäs, asiallinen.” Tämäkin ärsytti. Minulla on tummanvioletit hiukset ja asussa oli ehkä kolmea (voimakasta) väriä, mutta katson todella, että ne sopivat yhteen. Mitä minun tai sinun värimieltymykset kenellekään kuuluvat? Sitten ehkä ymmärtäisin kommentoinnin, jos potilas näyttäisi joka käynnillä täysin erilaiselta, ts. voimakkaat muutokset ulkonäössä.

  1. Jokaisen tyyli on omanlaisensa, joten mikä oikeastaan lasketaan edes asialliseksi? Okei, mikäli potilas tulee vastaanotolle pelkissä rintsikoissa ja poikaystävän boksereissa, tällöin voisi kysyä potilaalta onko asiaan jokin syy? 

   Näissä tällaisissakin asioissa nousee itselle mieleen se, kuinka jokainen potilas tulisi kohdata omana yksilönään. Tekemättä omia johtopäätöksiä, voisi potilaalta myös suoraan kysyä asioista. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *