Mä haluun kylvää lempee… ja myös porkkanaa, rucolaa ja persiljaa

Tänään oltiin kylvöhommissa, viljelypäissä, siementämässä.

EIPÄ MUUTEN OO VÄHÄN MONIMUTKAISTA PUUHAA! Nimittäin himmeetä salatiedettä tää viljely. Se ei menekään ihan niin, että vaan länttää siemet multaan, odottelee ja korjaa sadon. Niin se ei mene laisinkaan!

SE MENEE NÄIN (mun tapauksessa): 

1. Aloin pohtia, että onko ihan sama mitä missäkin viljelee. GOOGLASIN ja kas, ei todellakaan näytä olevan samantekevää. Nimittäin KIERTOVILJELY! Siinä idea on se, että samoissa laatikoissa viljellään joka vuosi eri kamaa (koska jotkut typpi/happi/hattivattipitoisuudet). Tähän on tarkka järjestys. Yleensä se esitellään ns neljän laatikon systeemi (ihan kuin kaikilla olisi just tasan neljä viljelylaatikkoa). Ohjeissa näytti olevan jonkin verran eroja, joten ei tää varmaan ihan niin hirveen tarkkaa ole. Tarkoitus on kuitenkin se, että laatikon 1 kamoja viljellään seuraava vuonna laatikkossa 2 ja laatikon 2 kamoja laatikossa 3. Eli joka vuosi viljelykset hyppää yhden laatikon eteenpäin. Näin estetään muiden muassa rikkaruohojen kasvu. Tai tuskin sitä täysin estetään, mutta vähän vähemmällä kitkemisellä pitäisi päästä. Samalla mullan ravinteet on jotenkin optimaalisia myös. Et sellainen multa mitä pavut käyttää tänä kesänä, kelpaa perunalle seuraavana vuonna. Laatikkojako menee kutakuinkin näin ekana vuonna:

1. Laatikko: Kaalikasvit, retiisi

2. Laatikko:  Porkkana, sipuli, valkosipuli, salaatit

3. Laatikko: Peruna, munakoiso, tomaatti, paprika

4. Laatikko: Herneet, pavut, pinaatti

Mä vedin about tolla ohjeella, mutta niin, että toisessa laatikossa kasvaa laatikon 1 ja 2 tavarat ja toisessa laatikoiden 3 ja 4 tavarat. En tiedä olisiko ollu parempi jako 1 ja 3 sekä 2 ja 4, mut tällä nyt mennään. 

2. Samoilla googlailuilla huomasin, ettei myöskään ole samantekevää mitkä kasvit kylvää rinnakkain. Jotkut nimittäin diggailee toisistaan niin paljon, että saavat parinsa säihkymään kuin Sauli ja Jenni toisensa. Tällaisia taivaassa luotuja pareja ovat esimerkiksi kurkku ja herne, tomaatti ja basilika sekä rucola ja samettikukka. Sellaisenkin tiedon löysin, että viljelylaatikoihin kannattaa kylvää myös kehäkukkia ja samettikukkia, koska ne tekee kaikille kasveille hyvää. Erityisesti kehäkukka tosin saattaa kasvaa aika korkeaksi, joten vippasin sitä laatikon reunalle — nokkelasti sille laidalle, jolta se ei varjosta kasveja. Tää tais jo olla aikamoista hifistelyä, luulen.

3. Mitä suurimmassa määrin olen listaihmisiä. Niinpä listasi kaikki siemenet, joita olen sattunut nyt ostamaan ja jaoin ne joko laatikkoon 1 tai 2. Suunnittelin viljelyt.

IMG_6440.JPG

IMG_6425.JPGLaatikkoon 1 tulevat seuraavat: Tilli, persilja, porkkana, retiisi, punajuuri, mangoldi, jäävuorisalaatti, tammenlehtisalaatti, rucola. Lisäksi takareunalle tulee kehäkukkaa ja sivuun taisin vipata parit samettikukan siemenet. 

Laatikkoon 2 tulevat seuraavat: Herne, avomaankurkku, paprika, neilikka (kasvatan tätä laatikossa, jotta voin siirtää maahan myöhemmin) ja härkäpapu. Lisäksi reunoille tulee kehäkukkaa ja samettikukkaa. Jos herneet lähtee kasvamaan, mun pitää myöhemmin ostaa tähän laatikkoon tuki, jota pitkin ne voi kiivetä. 

4. Seuraavaksi kylvin siemenet. Hernettä ja papuja piti ensin liottaa vuorokausi vedessä. Ennen kylvöä ja sen jälkeen kastelin mullan (huom! sitä saa kastella aika roimasti, että oikeesti vesi menee paria senttiä syvemmälle). Siementen vippaaminen oli kaiken tän valtavan suunnittelun jälkeen hyvin turhankin vähäglamoröösi hetki. Sinne menivät. Kylvin kaikki joko syvyyteen 0,5 cm tai 1 cm (riippuen mitä pussissa sanottiin) ja varmaan ihan liian lähekkäin. Maalaisjärjellä ajattelin, että koska kaikki ei kuitenkaan lähde kasvamaan, parempi ottaa varman päälle. Lisäksi ajattelin, että jos pikkuversoa alkaa puskea näkyviin ihan liian kanssa, harvennan. Pusseissa meinaas lukee kuinka tiheässä niiden on hyvä kasvaa. Mutta eiköhän niitä voi sieltä myöhemminkin pois nyppiä.

5. Lopulta vielä peittelin viljelmät harsoilla. Laatikon 1 osalta pidän sitä paikoillaan ainakin niin kauan, että mullasta todella alkaa versoa jotain. Tosin ihan kaikkea en vielä viljellyt: kurkut, paprika ja retiisi pääsevät multiin vielä myöhemmin. Ensin vähän vielä yritän esikasvattaa niitä sisällä (siitä kerron joku toinen kerta).

Jotenkin veti skeptiseksi toi puuhailu. Olen todella yllättynyt, jos mullasta todella kasvaa jotain. Varsinkin jotain syötäväksi kelpaavaa.

FullSizeRender.jpg

 

Kommentit (9)
 1. Karieveliina
  14.4.2016, 19:26

  Tää on nyt tällanen lukijankiitos, vaikka yhden kasvin naiselle tää blogin uus tuleminen onkin ollut aika heavya shittiä laatikkoineen ja listoineen.

  Tarttisin tulppaaninhoito-ohjeet. Tartteeks jääpaloja ja imupintoja tehä – onks niil oikeesti mitää välii?

  1. Kiitos Karieveliina! Hieno nimi muuten sulla! Melkein yhtä hieno kuin omani!

   itsehän en ole koskaan ollut yhden kasvin nainen, vaan useamman kituvan kasvin nainen. Voisin helposti luetella ainakin 20 tappamaani kasvia. Tai varmaan paljon enemmänkin. Juuri sain tapettua kaktuksen! (Kuka tappaa kaktuksen, hei comoon)

   tulppaanit joo. Hyvä idea! Ainoo vaan, et just sanoivat kukkakaupassa, että alkaa sesonki olla ohi. Mut mitäpä me sellaisista! Saamasi pitää jahka tältä viljelyltäni ehdin!

 2. Mun tietääkseni herneet ja pavut vahvistavat multaa ja potut ja noi on vaativia eli varmaan ihan hyvä mix 🙂 

  1. Erikiva! Kiitos! Mä aattelin, et tuskin mä tätä viljelyä pystyn näillä laatikkovalinnoilla ryssimään (tosin saatan kyllä pystyä), mut hyvä jos tää oli sustakin ihan ok kombo!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *