12 x kevään kirjauutuudet

Uusi vuosi, uusi kirjavuosi. On vuoden paras aika tutkia kustantamoiden kevään katalogeja ja ihmetellä tulevia uutuuksia. Runsaaltahan ne taas näyttävät, mutta kevääksi ei näytä ajoittuvan moniakaan suurten kotimaisten nimien uutuuksia. Ehkä ne ovat sitten syksyllä vasta luvassa, koska no, joulumyynti. Muutamia kiinnostavia esikoisia on kyllä tulossa ja sitten se hermoja riipivä juhaitkonen.

 

Kotimainen kaunokirjallisuus

kevat_2016_kotimainen_kaunokirjallisuus.jpg

 

1. Otto Lehtinen: Wurlitzer (Gummerus)

Otto Lehtisen Wurlizer on kiinnostavalta vaikuttava esikoisromaani seksuaalisuudesta ja monikasvoisesta rakkaudesta. Se kertoo neljästä ihmisestä ja yhdestä haurasluisesta tiikeristä vuosituhannen alun Helsingissä.

2. Tiina Raevaara: Korppinaiset (Like)

Johannekselle on selvinnyt, että hänen rakastettunsa Aalo, jonka hän luuli surmanneensa kuusi vuotta aiemmin, onkin elossa. Hän etsii Aalon käsiinsä voittaakseen rakastettunsa takaisin. Kustantaja lupaa, että Korppinaiset on kauhuromantiikan perintöä hyödyntävä rikosromaani.

3. Juha Itkonen: Palatkaa perhoset (Otava)

Palatkaa perhoset lähinnä pelottaa ja paljon, koska rakastin kirjaa Anna minun rakastaa enemmän. Tämä on sen jatko-osa, joka kertoo samoista hahmoista kymmenen vuotta myöhemmin. Ehkä Itkonen voi myös yllättää postiivisesti? Voihan, voihan please?

 

Käännetty kaunokirjallisuus

kevat_2016_kaannetty_kaunokirjallisuus_1.jpg

 

4. Sadie Jones: Kotiinpaluu (Otava)

Viime vuonna suomennoksena ilmestynyt Sadie Jonesin Ehkä rakkaus oli totta oli jo kirjailijan neljäs romaani mutta vasta ensimmäinen häneltä suomennettu teos. Nyt Otava jatkaa julkaisemalla hänen esikoisensa suomennoksen.

5. Milena Busquets: Tämäkin menee ohi (Otava)

Espanjalaisen Milena Busquetsin esikoinen  kiinnostaa. Tämäkin menee ohi menestyi viime vuonna Espanjan myyntilistoilla, ja sen käännösoikeudet on myyty 28 maahan. Kirja kertoo neljäkymppisestä naisesta joka samaan aikaan suree kuollutta äitiään ja viettää kesäisiä päiviä ja öitä lastensa, kahden ex-miehensä, ystäviensä ja rakastajansa kanssa.

6. Kazuo Ishiguro: Haudattu jättiläinen (Tammi)

Tammen Keltainen kirjasto -sarjassa ilmestyvät kirjat katson aina tarkkaan läpi. Ilolla tervehdin sitä, kuinka viime vuoden maaliskuussa ilmestynyt Kazuo Ishiguron romaani tulee saataville suomeksi. Ishiguron edellinen romaani oli kymmenen vuotta sitten ilmestynyt Ole aina kanssani. Kirja sijoittuu Ison-Britannian esihistoriaan, joten varmasti jännittävä lukukokemus on luvassa.

 

kevat_2016_kaannetty_kaunokirjallisuus_2.jpg

 

7. Toni Morrison: Luoja lasta auttakoon (Tammi)

Luen parhaillaan Toni Morrisonin klassikkoa Minun kansani, minun rakkaani. Hänen uutukaisensakin menee varmasti pian lukulistalle. Luoja lasta auttakoon sijoittuu nykyaikaan ja kertoo äidistä, lapsesta ja siitä, kuinka lapsuuden traumat siirtyvät aikuisuuteen.

8. Joakim Zander: Lähiö (Tammi)

Nordic Noir, pohoismainen rikosromaani, on vakiinnuttanut paikkansa myyntilistojen kärjessä. Joakim Zanderin esikoinen Uimari ilmestyi pari vuotta sitten, ja itseäni kiinnostaisi hänen toinen romaaniinsa Lähiö – ei vähiten sen ajankohtaisten teemojen vuoksi. Kirja kertoo terrorismista, Ruotsin lähiöistä ja kaiken takana vaikuttavasta rahasta.

9. Sei Shonagon: Tyynynaluskirja (Teos)

Teokselta on lupa odottaa tämän tyyppisiä kulttuuritekoja. Tyynynaluskirja on noin tuhat vuotta sitten eläneen japanilaisen hovinaisen Sei Shonagonin teos, joka koostuu sanoilla leikittelevistä luetteloista, pohdinnoista ja runoista. Kirja on yksi japanilaisen kirjallisuuden merkittävimmistä teoksista, mutta suomalaisille se on ehkä tutuin Mia Kankimäen kirjasta Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

 

Tietokirjallisuus

kevat_2016_tietokirjallisuus_copy.jpg

 

10. Joris Luyendijk: Rahan ruhtinaat (Atena)

Alankomaalainen journalisti Joris Luyendijk ei tiennyt juuri mitään rahoitusmaailmasta ryhtyessään tutkimaan rahan liikkeitä. Kahden vuoden aikana hän haastatteli yli 200 Lontoon pankkiiria. Sinnikkään työn tuloksena ovet sisäpiireihin alkoivat avautua ja haastateltavat uskoivat hänelle asioita jopa työpaikkansa menettämisen uhalla. Talous on kiehtova aihe, joten tämän lukemista en malta odottaa.

11. Maria Manner ja Teuvo Teivainen: Brasilia – Vaurauden hinta (Siltala)

Maria Manner on Helsingin Sanomien entinen Brasilian kirjeenvaihtaja, jonka kokemuksista on nyt syntynyt tietokirja Brasilian noususta ja uhosta. Pitkään Brasilia tunnettiin Euroopassa lähinnä köyhyydestä ja karnevaaleista, mutta nouseva talous on sittemmin näyttänyt uudet kasvonsa. Vaurastuminen ei kuitenkaan ole tullut ilman siihen liittyviä kasvukipuja.

12. Jens Andersen: Tämä päivä, yksi elämä – Astrid Lindgren (WSOY)

En tiedä mitään siitä, minkälainen ihminen Astrid Lindgren on ollut. Jens Andersenin elämänkerta voisi tuoda siihen valaistusta. Kustantajan kuvauksen mukaan Lindgren on ainakin tullut nuorena raskaaksi varatulle miehelle ja aiheuttanut sillä skandaalin. Alun perin Tanskassa ilmestynyttä elämänkertaa on kehuttu sekä ilmestymismaassaan että Ruotsissa. Helsingin Sanomat on ylistänyt sitä jo ennakkoon.

 

Kuvat: Gummerus, Like, Otava, Tammi, Teos, Atena, Siltala ja WSOY

kulttuuri kirjat
Kommentit (2)
 1. Tyynynaluskirja!! Oih ja voih! Olen halunnut saada kirjan käsiini hekumoituani Mia Kankimäen kirjan parissa tovin jos toisenkin.
  Ehdottomasti Asia Joka Saa Sydämeni Sykkimään Nopeammin.

  Myös Raevaara, Itkonen ja Jones päätyvät lukulistalleni, kuten myös Andersenin Astrid Lindgren kirja.

  Ihanaa! Lukemattomia kirjoja!

  1. Taina – Maaginen realismi
   31.12.2015, 12:34

   Uusia kirjoja ilmestyy aina vaan. Tulee joskus vähän paineita, kun miettii, mitä kaikkea upeaa sitä on lukematta ja tulee koko ajan lisää. Apua! 😛

   Luin Kankimäen kirjan tässä joululomalla ja siitä jälkeen tuli kyllä sellainen olo, että Tyynynaluskirjaan täytyy joskus tutustua. Onneksi se nyt sitten ilmestyykin sopivasti suomeksi, niin ei tarvitse tilata englanninkielistä versiota Amazonista.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *