Ernest Hemingwayn talossa

ernest hemingwayn talo havannassa kuubassa

 

Ernest Hemigway asui yli kaksikymmentä vuotta maaseudulla Havannan lähellä. Koska kaupunki on laajentunut, aluetta pidetään nykyään Havannan lähiönä. Taloon, jonka Hemingwayn vaimo lahjoitti Kuuban valtiolle kirjailijan itsemurhan jälkeen, pääsee nykyään tutustumaan. Keskustasta voi ottaa bussin tai taksin ja sitten vaan turputellaan menemään puolisen tuntia kohti lähiötä.

Ernest Hemingway osti talon vuonna 1939, kun hänen silloinen vaimonsa kyllästyi asumaan hotellihuoneessa. Vaimo ehti sittemmin vaihtua muutamaankin otteeseen, mutta Hemingway piti talon. Hän piti sitä tukikohtanaan kirjoittamiselle, ryyppäämiselle ja kalastusreissuille. Vasta vähän ennen kuolemaansa Hemingway lähti Yhdysvaltoihin saamaan hoitoa vakavaan masennukseensa.

 

ernest hemingwayn talo havannassa kuubassa

 

Hemingwayn talo on melkoisen hulppea. Hän on ollut varakas kirjailija, mikä herättää nykyään ajatuksena lähinnä epäuskoista hilpeyttä. Kuulemma hän maksoi talon suurelta osin Kenelle kellot soivat -kirjan ennakoilla. Voi niitä vanhoja hyviä aikoja, kun kun kirjat vielä myivät ja mahdollistivat kirjailijoille joskus mukavankin elämäntavan (jos siis elinaikanaan sattui menestymään oikein kunnolla).

Tiluksiin kuuluu iso päärakennus, vierastalo, uima-allas, torni ja entinen tenniskenttä, jonka paikalla säilytetään nykyään kirjailijalle kuulunutta Pilar-venettä. Uima-altaalla aikaansa ovat viettäneet Hollywood-näyttelijättäret, joita Hemingway isännöi luonaan. Torniin hän taas eristäytyi silloin kun tahtoi keskittyä kirjoittamiseen. Melkoisen hyvä systeemi!

 

ernest hemingwayn talo havannassa kuubassa

 

Talo on pyritty pitämään siinä asussa, jossa se oli Hemingwayn siellä asuessa. Sisälle pääsee kurkkimaan ovista ja ikkunoista, mutta sen pidemmälle ei pääse, koska syystä pelätään, että Hemingwaylle kuulunutta omaisuutta katoaisi vierailijoiden mukana. Museoihmiset ovat silti kauhuissaan siitä, että Hemingwayn papereita pidetään kuumankosteissa tiloissa, ja pelkäävät niiden tuhoutumista.

Kun Yhdysvallat vuonna 2015 hieman raotti kauppasaartoaan, Hemingwayn talosta huolestunut säätiö neuvotteli Kuuban valtion kanssa sopimuksen, että he saavat tuoda suoraan Yhdysvalloista Kuubaan tarvikkeita, joilla Hemingwayn omaisuutta pyritään suojelemaan. Projektin puitteissa Hemingwayn papereita on alettu nopeaan tahtiin digitoimaan tuleville sukupolville.

 

ernest hemingwayn talo havannassa kuubassa

Kommentit (2)
 1. Oon niin kateellinen! Tein mun graduni Hemingwaysta ja olen vuosikausia haaveillut reissusta sekä tuonne että Key Westin taloon. Ehkä vielä joskus.

  1. Taina – Maaginen realismi
   19.7.2016, 08:39

   Sun pitää sitten ehdottomasti päästä käymään! Jos Jenkkien ja Kuuban väliset matkustusrajoitteet lähivuosina vähän karsiutuvat, niin Key Westiin ja Havannaan olisi helppo mennä myös samalla reissulla, koska ne ovat niin lähekkäin.

   Kummastakin talosta saa varmasti paljon irti, jos tuntee Hemingwayn tuotannon hyvin ja muistaa hänen elämänvaihteitaan. Lisäksi Havannan keskustassa ja varmasti Key Westissäkin on paljon baareja ja muita paikkoja, joissa Hemingway on aikanaan viihtynyt.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *