Halloween-kauden kauhuelokuvat TOP 5

rosemaryn painajainen

 

Halloween meni viime viikonloppuna. Kuoleman juhlan monista variaatioista ovat kuitenkin jäljellä kuolleiden päivä ja pyhäinpäivä. Kotoisen kekrin tarkasta ajankohdasta minulla ei ole tietoa, mutta eiköhän sitäkin saa vielä viettää. Synkkyys on ennen kaikkea mielentila – mitä me tarkoista ajoista muutenkaan piittaisimme.

Tulevana pyhäinpäivän viikonloppuna en aio mennä hautausmaalle viemään kynttilöitä, mutta suunnitelmissa on peiton alla pimeässä makoilua ja pitkä putki kauhuelokuvia. Lähes kaikki kauhuelokuvien klassikot perustuvat jostain syystä romaaneihin, joten tavallaan elokuvia katsomalla voi kartuttaa myös kirjallista yleissivistystään.

Tässä viisi kauhutärppiä, jotka kaikki löytyvät kätevästi myös Netflixistä:

 

1. Rosemaryn painajainen (1968)

Rosemaryn painajainen on monille tuttu Roman Polanskin klassikkoelokuvana, mutta harva on tutustunut Ira Levinin romaaniin, johon elokuva perustuu. En minäkään ole romaania lukenut, mutta elokuva on kestänyt katselukertoja. Kerta toisensa jälkeen olen katsellut, kuinka vainoharhat ottavat vallan Mia Farrown esittämästä tuoreesta äidistä.

2. Hohto (1980)

Jos jonkun kauhuleffan olen katsonut useammin kuin Rosemaryn painajaisen, niin mahdollisesti Stanley Kubrickin Hohdon. Erityisellä kauhulla muistelen potkuautolla ympäri kauhuhotellia pyöräilevää poikaa, joka törmää yllätykseen kulman takana. Elokuvasta saamme Kubrickin ohella kiittää romaanin kirjoittanutta Stephen Kingiä.

3. Veren vangit (1994)

Vampyyri, jota esittää Tom Cruise, kertoo rakkauden, petoksen, yksinäisyyden ja nälän sävyttämästä elämästään. Rooleissa ovat myös Antonio Banderas ja Brad Pitt. Elokuva perustuu Anne Ricen esikoisromaaniin, joka julkaistiin jo vuonna 1973. Rice on sen jälkeen kirjoittanut vampyyrikronikoitaan pienen kirjastollisen verran.

4. Zodiac (2007)

Tärppilistani uusin elokuva olkoon Zodiac, jossa sarjakuvapiirtäjä ajautuu metsästämään sarjamurhaajaa. Tarina kuulostaa periaatteessa perinteiseltä, mutta se perustuu, öhm, tositapahtumiin. Robert Graysmith oli sarjakuvapiirtäjä, joka todella alkoi jäljittää sarjamurjaajaa. Myöhemmin hän kirjoitti tietokirjan, johon Hollywood-studiot tarttuivat. Rooleihin saatiin Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo ja Robert Downey Jr.

5. Tappajahai (1975)

Tappajahai ei kaipaa esittelyjä. Ohjaaja Steven Spielberg teki elokuvan aikana läheistä yhteistyötä Peter Benchelyn kanssa, sillä Bencheley kirjoitti alkuperäisen Tappajahai-romaanin vuonna 1974. Lopputulos on saanut uimarit pelkäämän haiden hyökkäyksiä aina näihin päiviin saakka. Myös unohtumattoman karmiva soundtrack!

 

Onko teillä suosituksia hyytävän leffaillan elokuviksi?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *