Haruki Murakami: Sputnik-rakastettuni

sputnik-rakastettuni.jpg

 

Vuosia sitten kävin jonkun kerran kahvilla nuoren miehen kanssa, joka oli vilpittömän vaikuttunut Haruki Murakamin Norwegian Woodista. Olin nähnyt sen elokuvasovituksen, mutten ollut lukenut mitään Murakamilta. Lainasin niihin aikoihin Norwegian Woodin kirjastosta, mutta se jäi yöpöydälle, enkä sitten nähnyt sitä nuorta miestäkään enää.

Kirjaston hyllyjen välissä kävellessä katseeni osui Haruki Murakamin kirjaan Sputnikrakastettuni. Avattuani kirjan sukelsin ihanaan pehmeään usvaan. Murakamin tyyli tuo mieleen suosikkini Peter Hoegin luomat maagiset maailmankaikkeudet, jossa kaikki voisi periaatteessa olla totta, mutta jokin omituinen taian tuntu väreilee kuitenkin ilmassa.

Romaanin kertoja K on rakastunut ystäväänsä Sumireen, joka ei ole koskaan rakastanut ketään vaan elää omalle kirjoittamiselleen, vaikka siitä ei kuitenkaan tahdo tulla mitään. Eräänä päivänä Sumire kohtaa tuttavansa häissä vanhemman naisen, Miun, ja se onkin sitten menoa. Sumire kokee pähkähullun rakastumisen.

Miu palkkaa Sumiren viinien maahantuontia harjoittavaan yritykseensä. Ei mene kauaakaan, kun hän pyytää nuoren apulaisena mukaansa työmatkalle Eurooppaan. Naiset käyvät Italiassa ja Ranskassa, kunnes päätyvät syrjäiselle Kreikan saarelle. Sieltä K saa puhelun Miulta: Sumire on kadonnut jäljettömiin, tule heti tänne. K varaa lennot ja lähtee.

Sputnik-rakastettuni kertoo yksinäisyydestä ja kohtaamisen vaikeudesta. Murakamille yksinäisyys on surumielisen romanttista, kaihoisaa, kaunistakin. Seksuaalisuus on piinaavaa mutta todellista. Vaikka toisen saisi fyysisesti lähelleen, väliin jää kuitenkin etäisyys.  Ihmiset ovat kuin Maata kiertäviä satelliitteja omilla kiertoradoillaan, jotka toisinaan hetkeksi risteävät ja sitten jatkavat taas matkaansa.

Rakastin, rakastan. Jos tämä on vielä lukematta, vahvasti suosittelen.

 

Haruki Murakami: Sputnik-rakastettuni (Supūtoniku no koibito)

Suomennos englannista Ilkka Malinen

Tammi 2011

252 sivua

Lainattu kirjastosta

 

kulttuuri kirjat
Kommentit (6)
 1. Minulle vastaavan kokemuksen jätti juuri nimenomaan tuo Norwegian Wood, eli ensimmäinen Murakamini. Sen jälkeen noita on tullut useampi luettuakin, ja se maailma on vain jotain omaansa, ihanan maagista ja erilaista verrattuna muuhun kirjallisuuteen, jota luen. Ainoa heikko puoli kyseisellä kirjailijalla vain tahtoo olla tiettyjen kliseiden ja maneeriensa kierrättäminen kirjasta kirjaan, ja se ehkä koituikin minulla tämän Sputnikin kohtaloksi – olin lukenut juuri useamman Murakamin alle, joten tämän muuten ihanat käänteet ja tapahtumat tuntuivat puuduttavan tutuilta ja ennustettavilta, samoja teemoja kun oli jo aiemmissakin käyty niin vahvasti läpi. Ihana se silti oli, mutta toimii Murakamilta toimii ehdottomasti parhaiten aina ensimmäinen kirja, se kun tarinan taika on vielä uutta ja tuoretta. 

   
  Mutta kovasti odotan silti jo syksyn uuttuutta kyseiseltä kirjailijalta, ja onpa minulla vanhassakin tuotannossa vielä luettavaa jäljellä, näitä lukee aina niin hurjan mielellään. 
  1. Taina – Maaginen realismi
   20.6.2016, 17:32

   Voi hyvinkin olla, että ensimmäinen Murakami tekee aina suurimman vaikutuksen. Tämä oli itselleni ensimmäinen ja kyllä hurmasi. Aikoinani luin jonkun kymmenen sivua Norwegian Woodia, mutta silloin en jotenkin saanut siitä kiinni ja oli varmaan taas jotain muita kiireitä, niin se jäi. Olen ymmärtänyt, että Norwegian Wood on jotenkin vähän erityyppinen kuin muu Murakamin tuotanto, mutta tämä on toki mutuhuttua, koska en ole itse lukenut enempää.

   Eikö se syksyllä ilmestyvä kirja ollut novellikokoelma? Jännä nähdä, miten Murakami toimii lyhyemmässä muodossa.

 2. Aamen! 🙂 Luin kirjan juuri pari viikkoa sitten, oli kirkkaasti parasta vähään aikaan. Kirjan tunnelma kaikuu päässä varmaan vielä pitkään. Ah!

  1. Taina – Maaginen realismi
   20.6.2016, 17:27

   Tunnelma nimenomaan! Tämä oli ensimmäinen Murakamilta lukemani teos ja ihastutti kovasti. Täytyy ottaa lisää Murakamia lukujonoon.

   1. Kannattaa! Vahvan tunnelman kannalta suosittelen lämpimästi myös Värittömän miehen vaellusvuosia. 🙂

    1. Taina – Maaginen realismi
     21.6.2016, 15:29

     Kiitos vinkistä! Täytyy laittaa muistiin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *