Helsinki Lit palaa toukokuussa

helsinki_lit_2016.jpg

 

Viime keväänä ensimmäistä kertaa järjestetty Helsinki Lit -kirjallisuustapahtuma saa jatkoa toukokuussa. Viime viikolla julkaistiin tapahtuman esiintyjiä, ja kiinnostaviltahan nuo nimet vaikuttavat. Täytyy varata kalenterista aikaa 13.-14. toukokuuta, niin pääsisin kuuntelemaan ainakin osaa esiintymisistä.

Helsinki Lit toimii siten, että kaksi kirjailijaa keskustelevat Savoy-teatterin lavalla keskenään. Hässäkkää ja hyörinää on siis vähemmän kuin kirjamessuilla, jotka ainakin minulle usein aiheuttavat lähinnä pakenemisreaktion. Jos ei jaksa nousta kotisohvalta ja pukea vaatteita päälle, niin Yle Teema aikoo lähettää ainakin osan tapahtumasta suorana lähetyksenä.

Tapahtuman päätähdeksi saapuu Ruotsin kirjallisuuden kultapoika Jonas Hassen Khemiri, jonka Kaikki se mitä en muista -romaani voitti viime vuonna arvostetun August-palkinnon. Helsingin Sanomien mukaan hän aikoo keskustella Riikka Pulkkisen kanssa siitä, mitä maahanmuuttajista saa sanoa ja kuka heistä saa puhua. Aihe on päivänpolttava, koska medioissa on vellonut Koko H:n sytyttämä keskustelu siitä, miten erilaisia ryhmistä voi kertoa kirjallisuudessa.

Khemirin lisäksi muita Helsinki Litin kansainvälisiä nimiä ovat muun muassa brittikirjailijat Sadie Jones, jonka esikoisromaani Kotiinpaluu ilmestyi vastikään suomeksi, ja Helen Macdonald joka ylittää ensimmäistä kertaa käännöskynnyksen kirjallaan H niin kuin haukka. Kummatkin ovat minulle toistaiseksi tuntemattomia kirjailijoita, mutta voisin yrittää tehdä vähän ”läksyjä” ennen toukokuuta, jolleivät kirjapinoni notkuisi muutenkin uhkaavasti. Tuttu yhtälö: liikaa kirjoja, liian vähän aikaa.

Kansainvälisten kirjailijoiden lisäksi paikalla on luultavasti noin suurin piirtein kaikki kotimaiset kirjailijat, joilta ilmestyy tänä vuonna jokin kirja ja vaikkei ilmestyisikään.

Aikooko kukaan muu mennä paikalle?

 

Kirjailijakuvat: Johnny Klinga, Otava ja Gummerus

Kommentit (9)
 1. Moi!
  Sinut on haastettu!
  http://www.lily.fi/blogit/mamma-pippuri/kysymyksia-vastauksia-ja-taas-kysymyksia
  Jos koet asian omaksesi, niin anna palaa. Ja jos et, niin ollos vapaa kaikista velvoitteista ja jatka päivääsi iloiten 🙂 Kiitokset inspiroivasta blogista!
  -Pernilla-
   

 2. Viime vuonna olin toisen päivän paikalla ja mielenkiintoista oli. Ehkäpä sitä tänäkin vuonna voisi mennä kuuntelemaan, vaikka näistä ulkolaisista nimistä oikeastaan kukaan ei ole tuttu minulle.

  1. Taina – Maaginen realismi
   8.3.2016, 06:26

   Kansainväliset nimet eivät varmaan tänä vuonna ole monillekaan niin tuttuja. Monet ovat kirjailijoita, joita on vasta suomennettu ensimmäistä kertaa

   Keitä olit kuuntelemassa viime vuonna? 🙂

   1. Olin paikalla ensimmäisen päivän eli kuulemassa mm. Peter Høegia ja Mihail Šiškiniä. Etenkin juuri Hoeg oli äärimmäisen vangitseva puhuja!

    1. Taina – Maaginen realismi
     9.3.2016, 06:56

     Peter Hoeg <3 <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *