Kevätsiivous!

olohuoneen_kirjahylly.jpg

 

Intouduin aamulla käymään läpi vaatekappini ja heittämään pois sieltä kaiken, mikä oli rikkinäistä, nuhjaantunutta tai väärän kokoista. Tässä vaiheessa elämäänsä sitä myös huomaa, että vaate, jota on rakastanut 22-vuotiaana, ei välttämättä ole sellainen, mitä tahtoisi enää käyttää. Se voi sinänsä olla oikein kaunis, mutta maailma on muuttunut ja minä sen mukana. Nykyään sitä arvostaa kaikkein eniten mukavuutta, hyviä leikkauksia ja laadukkaita materiaaleja. Halpaketjujen nuhjaantunut akryyli taas lähinnä ahdistaa.

Kun olin saanut vaatekaappini kuosiin, jatkoin kirjahyllymme pariin. Sain sieltäkin kymmenkunta kirjaa valittua kierrätykseen vietäväksi, ja samalla järjestelin sinne jääviä kirjoja. Kirjahylly, joka pursuilee joka suunnasta, ei varsinaisesti lisää olohuoneen feng shui -pisteitä, joten sitä pitää ajoittain hieman trimmata. Olen itse melko hyvä luopumaan vanhoista kirjoista, mutta miestä pitää suostutella luopumaan omistaan. Meillä on kaikenlaista kummallista scifiä,  joka on kuulemma huonoa mutta josta silti ei voi luopua.

 

olohuoneen_kirjahylly_2_0.jpg

 

Kirjaihmisillä on monesti todella vannoutunut suhde siihen, miten kirjahylly pitää järjestää. On aakkostettuja, värikoodattuja, genre-luokitettuja kirjahyllyjä. Itse sanoisin, että meillä on kaaos, mutta miehen mielestä kokonaisuudessa on tarkka järjestys. Vasemmalla puolella on kauno ja oikealla tieto. Kaunon järjestys perustuu siihen, että miehen mielestä kaikkein hienoimmat klassikot ovat ylähyllyllä, seuraavalla hyllyllä on vaikuttava nykykirjallisuus ja sen jälkeen huonous valuu alaspäin. Huonot scifi-kirjat ja muut noloudet ovat vielä erikseen vetolaatikoissa.

Kaunohyllyn subjektiivisessa paremmuusjärjestyksessä on se heikkous, että esimerkiksi saman kirjailijan eri kirjat saattavat olla eri hyllyillä, joten niitä ei millään tahdo löytää. Paremmusjärjestys on aiheuttanut myös tiukkoja keskusteluja siitä, mitkä kirjat ansaitsevat paikkansa ylimmällä hyllyllä. Joskus uhkailin muuttoauton tilaamisella, kun Sylvia Plathille ei tahtonut löytyä tilaa klassikkojen joukosta. Sehän ei kerta kaikkiaan sopinut, että Plath alennettaisiin kakkoshyllylle. Mikä loukkaus!

Tietokirjallisuuden hyllyssäkin on oma järjestyksensä, mutta siihen olen saanut vaikuttaa enemmän kuin kaunoon. Ylimmällä hyllyllä ovat omat parisuhdesosiologiani ja elokuvafestivaalien katalogini. Seuraavalla hyllyllä on lähinnä filosofiaa, uskontotiedettä ja psykologiaa. Alimmalle hyllylle ovat joutuneet erinäiset oppikirjat sun muut orgaanisen kemian kurssikirjat. Humanistin ja diplomi-insinöörin yhteistalous vaatii toisinaan kompromisseja, mutta harva asia herättää meillä niin paljon tunteita kuin tämä kirjahyllyasia.

Minkälaiseen järjestykseen te uskotte?

Kommentit (6)
 1. Meillä humanistin ja insinöörin erilaiset kirjahyllykäsitykset on ratkaistu niin, että molemmat pitävät omat hyllynsä. Minussa tosin on pientä päällepäsmärin vikaa mitä kirjahyllyihin tulee, ja aina toisinaan yritän tunkea itseni järjestelemään myös toisen opuksia, sillä tavalla muka-hyväntahtoisesti: ihan vain auttamaan tässä on tultu… Vaikka oikeasti tietysti yritänkin aakkostaa ja siirrellä faktat ja fiktiot eri paikkoihin. 

  Ja itse asiassa ainoa meidän molempien hyllyistä löytyvä kirjallisuuden alalaji taitaa olla nimenomaan tuo huono scifi. 🙂

  1. Taina – Maaginen realismi
   23.5.2016, 18:37

   Erilliset kirjahyllyt – mikä mainio ratkaisu!

   Olen yrittänyt olla päsmäröimättä meidän fiktiohyllyllä, koska miehellä oli siitä niin selkeä visio ja sain tasapuolisuuden vuoksi järjestää tiedon kuten halusin. Käyn kuitenkin välillä vaivihkaa siirtelemässä mm. saman kirjailijan kirjoja vierekkäin. Varsinkin jos ostaa uuden kirjan ja yrittää löytää sille tilaa, kiusaus näpelöidä järjestystä muutenkin on aika suuri. 😉

 2. Kokeilin joskus tälläistä järjestystä:

  http://skipped-heartbeats.blogspot.fi/2011/09/seitseman-rivia-kirjoja.html

  Kuvassa siis osa kirjahyllystä..tuosta järjestyksestä on jo aikaa, eri kämppäkin vaikka sama hylly. Hyvältähän tuo hetken näytti, mutta oikea järjestys on maittain… USA ja Venäjä taitavat hallita 🙂 Asiakirjat voivat sitten olla keskenään. Aakkosjärjestystä tai muuta nipoa järjestystä en kuitenkaan kaipaile. Välillä joutuu toki boheemiin epäjärjestykseen, mutta järjestys hoitunee kirjahyllyn laajentamisen yhteydessä.

  1. Taina – Maaginen realismi
   23.5.2016, 05:44

   Vau, tuo järjestys näyttää upealta. Oikein silmä lepää harmoniassa! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *