Mitä jenkit voisivat oppia pohjoismaista – The Nordic Theory of Everything

nordic theory of everything

 

Selailin Oprahin O-lehden kesän lukuvinkkejä. Yksi nimike kiinnitti listassa huomioni: Anu Partasen The Nordic Theory of Everything. Suomalaistaustainen kirjailija, joka ei äkkiseltään soittanut mitään kelloja. Kirjaa kuitenkin suosittelee itse talk shown ylijumalatar Oprah, joten siitä oli pakko ottaa selvää. (Olen joskus elänut Leinojan luola USA -koukussa ja oppinut ohjelmasta kaikenlaista, muun muassa sen, että jos Oprah suosittelee jotain, sitä tullaan myymään tolkuttomia määriä.)

Anu Partanen on suomalainen toimittaja, joka on kirjoittanut muun muassa Helsingin Sanomille ja Imagelle. Vuonna 2008 hän muutti Yhdysvaltoihin ja alkoi työskennellä vapaana toimittajana. Kerran hän kirjoitti The Atlantic -lehteen jutun suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, joka poiki kustannussopimuksen kustannusjätti HarperCollinsin kanssa. The Nordic Theory of Everything on kertova tietokirja siitä, mitä jenkit voisivat oppia pohjoismaista ja tulla näin entistä onnellisimmiksi.

Olin vuosia sitten vaihdossa Torontossa. Kanada ei ole Yhdysvallat, mutta toisinaan ajattelutapojen erot tuntuivat yllättäviltä. Opiskelin The University of Torontossa muun muassa antropologiaa, ja eräällä luennolla luennoitsija kertoi olleensa kenttätöissä Alankomaissa ja tutkinut sikäläistä neuvolajärjestelmää. Opiskelijat olivat tyrmistyneitä ajatuksesta, että julisen vallan edustaja voisi kertoa kenellekään, miten heidän tulisi kasvattaa lastaan. Sehän on vapauden loukkaus – tai no niin, miten sen nyt sitten ottaa.

Anu Partasen kirja ilmestyy Yhdysvalloissa kesäkuun lopussa. Se kertoo pohjoismaisesta näkökulmasta vanhemman ja lapsen, miehen ja naisen, työntekijän ja työnantajan sekä valtion ja kansalaisen suhteista. Partasen tarkoitus on kuvailla pohjoismaista ajattelua ja purkaa jenkkien ennakkokäsityksiä, joiden mukaan pohjoismaat olisivat kansalaisiaan holhoavia ja muistuttaisivat epäilyttävästi kommunismia. Ehkä pohjoismaisesta ajattelusta voisi päinvastoin jopa oppia jotain.

Lueskelin netistä muutamia kommentteja ihmisiltä, jotka olivat saaneet kirjan ennakkokappaleen käsiinsä. Esimerkiksi Goodreadsissa kommentoitiin, että kirja saa aikaan halun muuttaa Suomeen. Sitä pidettiin myös viehettävänä ja informatiivisena. Ensireaktiot vaikuttavat myönteisiltä, ja nettisivujensa mukaan Anu Partanen valmistautuu lähtemään pian kirjakiertueelle ympäri Yhdysvaltoja.

Anu Partasesta tulevat kesän aikana kirjoittamaan varmasti kaikki kotimaiset lehdet, mutta muistakaa, kuulitte siitä ensimmäisenä täältä!

Kommentit (4)
 1. satunnainen
  16.6.2016, 08:12

  Eikö ole hullua, että me opetamme jenkkejä parempaan elämään ja samaan aikaan meille tungetaan jenkkimenoa oikein hallitusohjelmia myöten. Pian me hyvästelemme ilmaiset neuvolat, koulut, yliopiston, terveydenhuollon ja muut. Tilalle saamme vakuutusmaksuja, koulumaksuja, sairaalamaksuja ja järjettömän oikeusjärjestelmän, jossa jokaisella on oltava oma lakimies. Joka sekin maksaa. Hunajaa. Ai niin, ja Nato-maksut päälle.
  Toivottavasti Anu Partanen kertoo amerikkalaisille, miten tämä meidän ihannemaamme tällä hetkellä makaa.

  1. Todella mielenkiintoiselta vaikuttava kirja! Kiitos vinkkauksesta!

   1. Taina – Maaginen realismi
    16.6.2016, 16:59

    Isla, kirja tulee kyllä kieltämättä mielenkiintoiseen aikaan, kun Jenkeissä on presidentinvaalit ja keskustelu käynyt kuumana tällaisten teemojan osalta. Pitänee hankkia kirja jostain käsiinsä, jahka se ensin ilmestyy. 🙂

  2. Taina – Maaginen realismi
   16.6.2016, 16:57

   Eiköhän viimeaikainen kehitys ole jotenkin kirjassa mainittu. Olisi kieltämättä vähän falskia, jos se olisi kokonaan jätetty pois.

   Vaikka kipeitä leikkauksia on tehty, niin onneksi suomalainen systeemi on vielä kaukana yhdysvaltalaisesta. Kaikilla on yhä jonkinlainen pieni perusturva, jota on toki nakerrettu, mutta maailman mittakaavassa sekin on tosi hyvä. Toisaalta ihmiset, jotka leikkauksista ovat päättäneet, ovat kivan ylistäneet pohjoismaista mallia.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *