Tove Janssonin jäljillä Söderskarin majakalla

söderskarin majakka

 

Kesäaikaan Vuosaaresta pääsee venekyydillä Söderskarin majakalle, joka sijaitsee Porvoon ulkosaaristossa. Majakka on rakennettu 1860-luvulla, ja tarina kertoo, että Tove Jansson käytti sitä esikuvanaan kirjoittaessaan Muumipappa ja meri -kirjan majakkasaarta. Kieltämättä majakalla on hyvin tovejanssonmainen tunnelma.

Olin jo pitkään haaveillut vierailusta Söderskarilla, ja pääsin viimein toteuttamaan toiveeni. Aamulla merellä vallitsi sankka sumu, ja näkyvyys oli muutaman metrin luokkaa. Majakan näki vasta aivan läheltä, kun sen harmaa siluetti alkoi piirtyyä horisonttiin. Vähitellen sumu alkoi hälvetä, mutta ensinäkymä jätti mieleen satumaisen tunnelman.

 

söderskarin majakka

 

Söderskar sijaitsee karuilla kallioluodoilla. Jossain lähimain sijaitsee pieni kallioinen luoto Haru, jolla on Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän pitkäaikainen kesäpaikka. Ennen Harun hankkimista Janssonin perheellä oli ollut kesäpaikka Bredskärillä, mutta sen kesäasutuksen lisääntyessä Jansson tahtoi rauhallisemman paikan itselleen.

Tove Jansson on vieraillut monesti Söderskarilla, ja majakkaluodon yhteydestä taiteilijaan on yritetty saada markkinointivalttia, jolla muun muassa japanilaisia Muumi-turisteja houkuteltaisiin Porvoon saaristoon. Tähän saakka matkailun lisääntymistä on hillinnyt luotojen asema luonnonsuojelualueena. Kesäisin lintujen pesimäaikaan turisteja saa tuoda alueelle vain ympäristöministeriön poikkeusluvalla.

 

söderskarin majakka

 

Söderskarin majakan toiminta lakkasi 1960-luvulla, mutta vuosikymmenten ajan sen toimintaa pyöritti majakkahenkilökunta. Olen monesti unelmoinut majakanvartijan työstä ja sen aavasta yksinäisyydestä. Söderskarilla kuitenkin opin, ettei työ oikeastaan ollut kovin yksinäistä. Majakanvartijoita oli useita, jotta he pystyivät tekemään yötöitä vuorotellen, ja vartijat toivat yleensä perheensä mukanaan.

Talvisin Söderskar on ollut omanlaisena ympäristö. Jäätilanteen vuoksi luodoilta ei välttämättä päässyt liikkumaan viikkoihin. Joskus taas luisteltiin Helsinkiin saakka hakemaan tarvikkeita. Majakan seinillä olevien esittelyteksien mukaan ihmiset kuitenkin viihtyivät kaukaisilla luodoilla, ja Söderskarille syntyi kokonaan oma yhteisönsä.

 

söderskarin majakka

söderskarin majakka

söderskarin majakka

 

Kommentit (6)
 1. Superihania kuvia ja kaunis tunnelma! Mekin käytiin tuolla veneellä tässä yksi päivä, mutta harmi kyllä majakka oli silloin kiinni.

  Pikku B-lipsahdus muuten, Tove Janssonilla oli ammoin kesäpaikka Bredsjärissä, ei Bengtskärissä. Nuo menee tosi helposti sekaisin! 🙂

  1. Taina – Maaginen realismi
   11.8.2016, 17:20

   Harmi ettette päässeet kiipeämään majakkaan. Kierreportaat olivat nimittäin ihan jännittävä kokemus, mutta onhan tuo luoto muutenkin hieno. Toivottavasti oli hyvät eväät mukana. 🙂

   Hupsista, korjaan tuohon Bredsjärin, niin ei jää internetiin ikuisiksi ajoiksi väärin. 😛

  1. Taina – Maaginen realismi
   11.8.2016, 11:36

   Kiitos!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *