Zen ja värittämisen taito

aikuisten_varityskirjat_1.jpg

 

Ihmettelin asiaa syksyllä Helsingin kirjamessuilla. Lähes jokaisen kustantajan osastolta löytyi röykkiöittäin aikuisten värityskirjoja. Oli kukkia, eläimiä, meren syvyyksiä, metsiä, zombeja ja tatuointeja. Joka lähtöön löytyi oma värityskirjansa. Trendi näytti todella lyöneen Suomessa läpi. Ymmärrän kyllä, että ihmiset ovat nykypäivänä kiireisiä ja stressaantuneita, mutta silti? Pelastaako värittäminen burnoutilta?

Aikuisten värityskirjojen suosio on ollut kustannusalan musta joutsen, yllättävä asia jota kukaan ei ennakoinut. Trendi sai alkunsa, kun kustannustalo pyysi kuvittaja Johanna Basfordia tekemään lasten värityskirjan. Basford ehdotti, että hän tekisi värityskirjan aikuisille. Kustantamo innostui ideasta, ja tähän mennessä Basfordin värityskirjoja on maailmanlaajuisesti miljoonia kappaleita. Värityskirjat eivät sinänsä ole mitään uutta, mutta tällä kertaa ne on markkinoinnissa linkitetty stressin lievittämiseen, ja se vasta onkin puhutellut ihmisiä.

 

aikuisten_varityskirjat_2.jpg

 

Ehdin kirjamessujen jälkeen jo unohtaa värityskirjat, mutta ennen joulua huomasin lähimarketin kassoilla värityskirjoja ja selailin niitä kassalla odotellessani. Nostin impulssiostoksena ostoshihnalle Luovaa värittämistä aikuisille –  Japanilaisia kuvioita (Tactic). Hintaa kirjalla oli varmaan neljä euroa, niin saattoihan tällekin trendille antaa sillä hinnalla mahdollisuuden.

Kun saapuu töistä kotiin, työprojektit pyörivät usein vielä päässä. Silloin olen toisinaan tarttunut ruokapöydällämme pyörivään värityskirjaani ja värittänyt muutaman kukan tai kaksi lehteä. Siihen menee yllättävän paljon aikaa, ehkä vartin verran, mutta siinäkin hetkessä ajatukset tuntuvat hiukan rauhoittuvan. Kokemus on hieman samanlainen kuin esimerkiksi neuloessa sukkaa, ei liian vaikeaa mutta kuitenkin keskittymistä vaativaa. Yleensä kuvia kai väritetään puukynillä, mutta olen itse kerettiläisesti tarttunut tusseihin. Nillä tulee minusta siistimpää jälkeä.

Maailmalla esimerkiksi The Guardian on haastatellut psykologeja, ja taideterapeutit ovat olleet värityksen suhteen epäileväisiä. Olisi mielenterveyden kannalta parempi tehdä omaa taidetta kuin värittää valmiita kuvia. Niin tai näin, ehkä värityskirjoja ei kannata ottaa kauhean vakavasti. Tuskin kenenkään mielenterveysongelmat värittämällä parantuvat, mutta ihan mukavaa puuhaa se silti on.

 

aikuisten_varityskirjat_3.jpg

 

Netistä voi tulostaa myös ilmaisia värityskuvia. Tässä on kolme suosittelun arvoista osoitetta:

1. Coloring Pages for Adults

Sivusto tarjoaa paljon kuvia eri aiheista. Etenkin venäläiset maatuska-nuket vaikuttavat viehettäviltä.

2. Parade

Sivulla on monenlaisia kortteja ja kalentereita väritettäväksi. Näillähän voisi tehdäkin jotain!

3. Color Pages for Mom

Tykkään pöllökuvista ja ihmettelen, kuka haluaa värittää hääkuvia. Ne eivät kuulosta erityisen rentouttavilta.

Kommentit (2)
  1. Ostin kuopuksen odotusajan loppupuolella itselleni aikuisten värityskirjan ja se on kyllä koukuttava. Aloittaa ajatuksella jos mä nyt yhden kukan värittelen, niin sitten parin tunnin päästä havahtuu kun onkin värittänyt puoli sivua. 😀 Stressiä se tuntuu kyllä itsellä ainakin helpottavan, kun voi uppoutua johonkin mitä ei tarvitse ajatella. 🙂

    1. Taina – Maaginen realismi
      7.2.2016, 15:51

      Ehkä käsillä tekemisessä on jokin sellainen taika, että päässä usein pyörivä hullunmylly vähän samalla rauhoittu. Joku aivotutkija selitti mediassa jokin aika sitten, miten tämä vaikutus syntyy, joten ilmeisesti sillä on siis ihan tieteellistä pohjaa. Ei ihme että moni on saanut iloa värittämisestä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *